ops.seamk.fi - Opinto-opas
  |   SUOMI   |   ENGLISH   |   WWW
 


Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma

Suuntautumisvaihtoehdot

Koulutusohjelmassa ei ole suuntautumisvaihtoehtoja.

Tutkinto, tutkintonimike ja sen tuottama kelpoisuus

Matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto, restonomi (AMK)

Tutkinnon taso

Koulutusohjelma johtaa ammattikorkeakoulututkintoon, joka on ensimmäisen syklin bachelor-tason tutkinto eurooppalaisella korkeakoulualueella (EHEA = European Higher Education Area). Eurooppalaisen viitekehyksen (EQF = European Qualifications Framework) ja kansallisen viitekehyksen (NQF = National Qualifications Framework) kahdeksanportaisessa luokituksessa tutkinto edustaa tasoa 6.

Valintaperusteet

Löytyvät koulutusohjelman tiedoista hakijan oppaasta.

Tutkintovaatimukset ja -säännökset

Löytyvät Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkintosäännöstä.

Pedagogiset toimintamallit

Kauhajoen restonomin opinnot koostuvat palvelutoiminnasta, projekteista, harjoittelusta, vapaasti valittavista opinnoista ja opinnäytetyöstä. Opiskelija voi opintojen aikana syventää osaamistaan valintansa mukaan ravitsemuksessa, ruokaelämysten hyödyntämisessä ja liiketoimintaosaajana. Opinnot toteutuvat prosessi- ja projektioppimisen kautta. Opintokokonaisuudet ovat eri oppiaineiden muodostamia kokonaisuuksia ja asiakaslähtöisiä palveluja ja projekteja. Myöhemmässä opintojen vaiheessa opintokokonaisuudet toteutuvat työelämän kehittämisprojekteina.

Palvelutoiminnan opinnot koostuvat käytännön työskentelystä erilaisissa palveluympäristössä ja työskentelyä tukevista palveluteoriaopinnoista sekä käytäntöä ja teoriaa yhdistävistä harjoituksista. Elämyksiä tarjoavia palveluympäristöjä ovat: ravintolapalvelut (ravintola Kaarin), henkilöstöravintolapalvelut (opiskelijaravintola Risetti).

Palvelutoiminnan opintojen painopiste on ensimmäisenä vuotena palvelujen tuottamisessa, toisena vuotena palvelujen johtamisessa ja esimiestyöskentelyssä ja kolmantena ja neljäntenä vuotena palvelujen kehittämisessä. Ensimmäisenä ja toisena vuotena kussakin jaksossa on yleisen palvelutoiminnan opiskelun lisäksi erityinen teema, joka syventää aihealueen osaamista yhden jakson ajan myös teorian osalta. Teoriaa soveltavat harjoitustehtävät tehdään opiskelijan sen hetkiseen palveluympäristöön.

Ensimmäisen vuoden teemat Palvelujen tuottamisessa ovat ruokapalvelujen turvallisuus, terveellisyys, taloudellisuus ja elämyksellisyys.

Toisen vuoden teemat Palvelujen johtamisessa ovat markkinointi, henkilöstöhallinto, taloushallinto sekä laatuketjun johtaminen.

Kolmantena ja neljäntenä vuotena opinnot keskittyvät palvelujen kehittämiseen. Niissä merkittävä osuus on projekteilla. Projektiopinnot muodostuvat erilaisista ajankohtaisista tai ravitsemisalaan liittyvistä projekteista. Tyypillinen projekti on työelämän toimeksi antama ajankohtainen kertaluonteinen kehittämistehtävä, mutta osa projekteista on säännöllisesti toistuvia. Projektit vaihtelevat laajuudeltaan, kestoltaan ja aiheiltaan. Projektiopinnot (30 op) valitaan opintojaksotarjonnasta oman kiinnostuksen mukaan. Opiskelijoiden ja ohjaajien roolit projekteissa voivat niin ikään olla vaihtelevia.

Opiskelija harjaantuu opintojen aikana erilaisissa projektityöskentelyyn kuuluvissa tehtävissä esim. projektipäällikkönä. Opiskelija voi joissakin tilanteissa opintojen edetessä hakeutua itseään kiinnostaviin projekteihin ja lisäksi suuntautua projektiryhmän sisällä esim. projektien ravitsemusosaajaksi tai taloushallintaan. Myös opiskelijoiden itsenäisyys ja vastuu projektin hoitamisessa kasvavat opintojen edetessä. Projektien laajuus opintopisteinä voi vaihdella opiskelijoiden välillä riippuen opiskelijan roolista ko. projektissa. Osa projektiopinnoista on mahdollista opiskella myös FramiProssa.

Koulutusohjelman kuvaus ja osaamisalueet

Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelmassa opiskelijalla on mahdollisuus saavuttaa monipuoliset taidot toimiakseen liikeideoiltaan erilaisissa ravitsemis- ja palvelualan organisaatioissa. Restonomi (AMK) tulee työskentelemään matkailu-, ravitsemis- ja talousalan asiantuntija- ja kehittämistehtävissä, myynti- ja markkinointitehtävissä, esimiestehtävissä ruokapalveluissa tai yrittäjänä.

Tavoitteena on restonomi (AMK), joka on kansainvälistyvä, paikallisuutta hyödyntävä ja arvostava, käden taidot omaava palvelun ammattilainen ja liiketoimintaosaaja. Hän on oma-aloitteinen ja sisäinen yrittäjä ja työelämän kehittäjä, joka on omaksunut toimintatapoja, eikä vain sisältöjä. Hänellä on hyvät vuorovaikutustaidot ja hän huomioi kehitystyössä yhteistoiminnallisen kehityksen ja kuluttajien tarpeet sekä kantaa yhteiskunnallista ja ekologista vastuuta. Hän on osaava tiedon käyttäjä ja liiketoimintaosaaja. Hän osaa hyödyntää ihmisen kaikkia aisteja ja on ravitsemusosaaja, joka ohjaa tekemään ravinnosta ruokaelämyksen. Hän huomioi toiminnassaan terveellisyyden, turvallisuuden, elämyksellisyyden ja taloudellisuuden ja osaa soveltaa palveluliiketoimintaan liittyvää teoriaa käytännössä.


Jatko-opintokelpoisuus

Antaa jatko-opintokelpoisuuden matkailu- ja ravitsemisalan ylempään amk-tutkintoon (Ammattikorkeakoululaki 351/2003).

Suoritusta ja arviointia koskevat säädökset

Keskeiset korkeakoulun toimintaa ohjaavat säädökset

Valmistumisen edellytykset

Valmistumista koskevat ohjeet tutkintosäännössä ja muissa ohjeissa.

Yhteyshenkilöt

Koulutusohjelmapäällikkö:
Liisa Nuotio, 020 124 5617 / 040 830 7471, liisa.nuotio(at)seamk.fi

Opinto-ohjaaja:
Paula Juurakko, 020 124 5621 / 040 830 4208, paula.juurakko(at)seamk.fi

Kv -koordinaattori:
Kirta Nieminen, 040 830 5081, kirta.nieminen(at)seamk.fi

Opintosihteeri:
Seija Panula, 020 124 5603 / 040 830 2232, seija.panula(at)seamk.fi



ops.seamk.fi - Kampusranta 11, 2.krs (Frami F), 60320 SEINÄJOKI - Puhelin: +358 20 124 5000 - Faksi: +358 20 124 5001 - opintotoimisto@seamk.fi