Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma
Suuntautumisvaihtoehdot
Koulutusohjelmassa ei ole suuntautumisvaihtoehtoja.
Tutkinto, tutkintonimike ja sen tuottama kelpoisuus
Matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto, restonomi
(AMK)
Tutkinnon taso
Koulutusohjelma johtaa ammattikorkeakoulututkintoon, joka on
ensimmäisen syklin bachelor-tason tutkinto eurooppalaisella
korkeakoulualueella (EHEA = European Higher Education Area).
Eurooppalaisen viitekehyksen (EQF = European Qualifications Framework)
ja kansallisen viitekehyksen (NQF = National Qualifications Framework)
kahdeksanportaisessa luokituksessa tutkinto edustaa tasoa 6.
Valintaperusteet
Löytyvät koulutusohjelman tiedoista hakijan oppaasta.
Tutkintovaatimukset ja -säännökset
Löytyvät Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkintosäännöstä.
Pedagogiset toimintamallit
Kauhajoen restonomin opinnot koostuvat palvelutoiminnasta, projekteista, harjoittelusta, vapaasti valittavista opinnoista ja opinnäytetyöstä. Opiskelija voi opintojen aikana syventää osaamistaan valintansa mukaan ravitsemuksessa, ruokaelämysten hyödyntämisessä ja liiketoimintaosaajana. Opinnot toteutuvat prosessi- ja projektioppimisen kautta. Opintokokonaisuudet ovat eri oppiaineiden muodostamia kokonaisuuksia ja asiakaslähtöisiä palveluja ja projekteja. Myöhemmässä opintojen vaiheessa opintokokonaisuudet toteutuvat työelämän kehittämisprojekteina.
Palvelutoiminnan
opinnot koostuvat käytännön työskentelystä erilaisissa palveluympäristössä ja työskentelyä tukevista palveluteoriaopinnoista sekä käytäntöä ja teoriaa yhdistävistä harjoituksista. Elämyksiä tarjoavia palveluympäristöjä ovat: ravintolapalvelut (ravintola Kaarin), henkilöstöravintolapalvelut (opiskelijaravintola Risetti).
Palvelutoiminnan opintojen painopiste on ensimmäisenä vuotena palvelujen tuottamisessa, toisena vuotena palvelujen johtamisessa ja esimiestyöskentelyssä ja kolmantena ja neljäntenä vuotena palvelujen kehittämisessä. Ensimmäisenä ja toisena vuotena kussakin jaksossa on yleisen palvelutoiminnan opiskelun lisäksi erityinen teema, joka syventää aihealueen osaamista yhden jakson ajan myös teorian osalta. Teoriaa soveltavat harjoitustehtävät tehdään opiskelijan sen hetkiseen palveluympäristöön.
Ensimmäisen vuoden teemat Palvelujen tuottamisessa
ovat ruokapalvelujen turvallisuus, terveellisyys, taloudellisuus ja
elämyksellisyys.
Toisen vuoden teemat Palvelujen johtamisessa ovat
markkinointi, henkilöstöhallinto, taloushallinto sekä laatuketjun
johtaminen.
Kolmantena ja neljäntenä vuotena opinnot keskittyvät palvelujen
kehittämiseen. Niissä merkittävä osuus on projekteilla. Projektiopinnot
muodostuvat erilaisista ajankohtaisista tai ravitsemisalaan liittyvistä projekteista. Tyypillinen projekti on työelämän toimeksi antama ajankohtainen kertaluonteinen kehittämistehtävä, mutta osa projekteista on säännöllisesti toistuvia. Projektit vaihtelevat laajuudeltaan, kestoltaan ja aiheiltaan. Projektiopinnot (30 op) valitaan opintojaksotarjonnasta oman kiinnostuksen mukaan. Opiskelijoiden ja ohjaajien roolit projekteissa voivat niin ikään olla vaihtelevia.
Opiskelija harjaantuu opintojen aikana erilaisissa projektityöskentelyyn kuuluvissa tehtävissä esim. projektipäällikkönä. Opiskelija voi joissakin tilanteissa opintojen edetessä hakeutua itseään kiinnostaviin projekteihin ja lisäksi suuntautua projektiryhmän sisällä esim. projektien ravitsemusosaajaksi tai taloushallintaan. Myös opiskelijoiden itsenäisyys ja vastuu projektin hoitamisessa kasvavat opintojen edetessä. Projektien laajuus opintopisteinä voi vaihdella opiskelijoiden välillä riippuen opiskelijan roolista ko. projektissa. Osa projektiopinnoista on mahdollista opiskella myös FramiProssa.
Koulutusohjelman kuvaus ja osaamisalueet
Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelmassa opiskelijalla on mahdollisuus saavuttaa monipuoliset taidot toimiakseen liikeideoiltaan erilaisissa ravitsemis- ja palvelualan organisaatioissa. Restonomi (AMK) tulee työskentelemään matkailu-, ravitsemis- ja talousalan asiantuntija- ja kehittämistehtävissä, myynti- ja markkinointitehtävissä, esimiestehtävissä ruokapalveluissa tai yrittäjänä.
Tavoitteena on restonomi (AMK), joka on kansainvälistyvä, paikallisuutta hyödyntävä ja arvostava, käden taidot omaava palvelun ammattilainen ja liiketoimintaosaaja. Hän on oma-aloitteinen ja sisäinen yrittäjä ja työelämän kehittäjä, joka on omaksunut toimintatapoja, eikä vain sisältöjä. Hänellä on hyvät vuorovaikutustaidot ja hän huomioi kehitystyössä yhteistoiminnallisen kehityksen ja kuluttajien tarpeet sekä kantaa yhteiskunnallista ja ekologista vastuuta. Hän on osaava tiedon käyttäjä ja liiketoimintaosaaja. Hän osaa hyödyntää ihmisen kaikkia aisteja ja on ravitsemusosaaja, joka ohjaa tekemään ravinnosta ruokaelämyksen. Hän huomioi toiminnassaan terveellisyyden, turvallisuuden, elämyksellisyyden ja taloudellisuuden ja osaa soveltaa palveluliiketoimintaan liittyvää teoriaa käytännössä.
Jatko-opintokelpoisuus
Antaa jatko-opintokelpoisuuden matkailu- ja ravitsemisalan ylempään
amk-tutkintoon (Ammattikorkeakoululaki 351/2003).
Suoritusta ja arviointia koskevat säädökset
Keskeiset korkeakoulun toimintaa ohjaavat säädökset
Valmistumisen edellytykset
Valmistumista koskevat ohjeet tutkintosäännössä ja muissa ohjeissa.
Yhteyshenkilöt
Koulutusohjelmapäällikkö:
Liisa Nuotio, 020 124 5617 / 040 830 7471,
liisa.nuotio(at)seamk.fi
Opinto-ohjaaja:
Paula Juurakko, 020 124 5621 / 040 830 4208,
paula.juurakko(at)seamk.fi
Kv -koordinaattori:
Kirta Nieminen, 040 830 5081,
kirta.nieminen(at)seamk.fi
Opintosihteeri:
Seija Panula, 020 124 5603 / 040 830 2232,
seija.panula(at)seamk.fi