Nautatilan tuotannonsuunnittelu ja terveydenhoito

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01CMATU08
Tyyppi: Valinnainen
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Rönkä, Teija
Opettajatiimi: Rönkä, Teija ; Törmä, Juhani ; Kalliomäki, Taina
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
MAELINK-2013   3-S   5.0   2015-08-01   2015-12-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija syventää tietojaan nautatilojen tuotannonsuunnittelun eri osa-alueista. Hän saa valmiudet toimia alan yrittäjänä tai neuvojana ja pystyy osallistumaan ammattimaiseen keskusteluun nautakarjataloudesta.

Opiskelijan työmäärä

Yhteensä 133 h. Työjärjestyksessä oleva opetus 60 h ja itsenäinen opiskelu 73 h. Monimuotokoulutuksessa työjärjestyksessä oleva opetus 35 h ja itsenäinen opiskelu 98 h.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Johdanto maatalouteen, Kasvituotannon ja kotieläintuotannon yhteiset ammattiopinnot, Maatilaharjoittelu

Sisältö

Nautatilojen ruokinta-, jalostus- ja terveydenhoitosuunnittelu, tuotantoympäristön suunnittelu. Ajankohtaiset ravitsemuksen, hoitoon ja teknologisiin ratkaisuihin liittyvät kysymykset.

Opiskelumateriaali

Soveltuvin osin esim. seuraavat teokset: Aro, J., Hilpelä-Lallukka, R., Niemi, A.-M., Toivanen, M. & Vahlsten, T. 2012. Mittaa ja valitse -lypsykarjanjalostuksella tuloksiin
Saatavuus: http://tiny.cc/8kxgkx

Hulsen, J. 2007. Lehmähavaintoja: lehmälähtöisen karjanhoidon opas
Saatavuus: http://tiny.cc/qlxgkx

Hulsen, J. 2008. Fertility: a practical guide to fertility management
Saatavuus: http://tiny.cc/xmxgkx

Hulsen, J.& Rodenburg, J. 2010. Building for the cow
Saatavuus: http://tiny.cc/gnxgkx

Jamieson, A. 2010. Nötkött
Saatavuus: http://tiny.cc/xnxgkx


Kyntäjä, J., Nokka, S. & Harmoinen, T. (toim.) 2010. Lypsylehmän ruokinta
Saatavuus: http://tiny.cc/i9xgkx

Marcussen , D. & Krog Laursen, A. 2008. The basics of dairy cattle production
Saatavuus: http://tiny.cc/hpxgkx


Nilsson, M. 2009. Mjölkkor
Saatavuus: http://tiny.cc/ypxgkx

Tauriainen, S. (toim). 2006 Naudanlihantuotanto.
Saatavuus:http://tiny.cc/gsxgkx

Alan ajankohtaisia internet-sivustoja, ammattilehtiartikkeleita, tutkimustuloksia sekä muuta luennoilla esille tulevaa ja tiedonhaun perusteella hankittavaa aineistoa.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, ATK-harjoitukset ja muu lähiopetus 45 %, oppimistehtävät, verkkotuettu opetus ja muu itsenäinen opiskelu 55 %.

Arviointikriteerit

Taso 1: Opiskelija osaa löytää, valita ja tallentaa suunnitelmien tekoon tarvittavia lähtötietoja. Hän osaa tulkita valmiita suunnitelmia ja keskeisiä tunnuslukuja. Hän osaa laatia suunnitelmia sekä valita tuotantoympäristöön sopivan tuotantoteknisen ratkaisun ohjattuna. Opiskelija osallistuu pakollisiin harjoituksiin ja suorittaa pakolliset opintojaksoon kuuluvat oppimistehtävät.
Taso 3: Opiskelija osaa analysoida erilaisia tuotannonsuunnittelussa ja -seurannassa tarvittavia lähtötietoja, tunnuslukuja ja havainnointituloksia. Hän osaa laatia ja laskea suunnitelmia sekä valita tuotantoympäristöön sopivan tuotantoteknisen ratkaisun. Hän osaa soveltaa valmiita suunnitelmia ja arvioida suunnitelmien toteutumista ja vaikutuksia. Opiskelija osallistuu opetukseen aktiivisesti.
Taso 5: Opiskelija osaa analysoida lähtötietoja, tunnuslukuja ja havainnointituloksia monipuolisesti. Hän osaa laatia ja laskea vaihtoehtoisia suunnitelmia, vertailla niitä monipuolisesti ja perustella suunnitelmien valintoja. Hän osaa vertailla erilaisia tuotantoteknisiä ratkaisuja ja kehittää tuotantoteknologiaa olosuhteet huomioiden. Hän osaa arvioida suunnitelmien ja tuotantoteknisten ratkaisujen kokonaisvaltaisia vaikutuksia. Opiskelija on aktiivinen ja oma-aloitteinen.

Arviointimenetelmät

Aktiivinen osallistuminen opetukseen, oppimistehtävät, koe.

Takaisin