Luonnonmukainen tuotanto

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01DVVO12
Tyyppi: Vapaasti valittava
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Riikonen, Leena
Opettajatiimi: Riikonen, Leena ; Rönkä, Teija ; Palander, Samu
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
MAELINK-2014   3-S   5.0   2016-08-01   2016-12-31  
MAELINK-2015   3-S   5.0   2017-08-01   2017-12-31  
MAELINK-2016   3-S   5.0   2018-08-01   2018-12-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa määritellä luomutuotannon ekologiset perusteet ja osaa esittää tärkeimmät luomutuotantoa koskevat säännöt. Opiskelija tuntee peltokasvien luonnonmukaisen viljelytekniikan. Opiskelija tuntee lajin- ja luonnonmukaisen kotieläinten hoidon ja ruokinnan perusteet. Opiskelija osaa laatia viljelykiertosuunnitelman ja eläinten hoitosuunnitelman luomuun siirtyvälle tilalle. Opiskelija osaa analysoida luomutuotannon kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä sekä osaa listata luomutuotteiden markkinointikanavia.

Opiskelijan työmäärä

Yhteensä 133 h, josta kontaktiopetus 60 h, oppimistehtävät 53 h ja tentti 20 h.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Kasvituotannon ja kotieläintuotannon yhteiset ammattiopinnot.

Sisältö

Ekologian perusteita, luomutuotannon laajuus, luomutuotannon säännöt ja valvonta, maan viljavuus ja sen hoito, kasvinvuorotus, viljelykiertosuunnitelma, lannoitus ja kasvinsuojelu luomuviljelyssä, peltokasvien luonnonmukainen viljelytekniikka, talous ja markkinointi, luonnonmukaisen kotieläintuotannon suunnittelun perusteet.

Opiskelumateriaali

Rajala 2004. Luonnonmukainen maatalous. HY, Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus

TAI Källander & Bovin 1993. Luonnonmukainen maanviljely. Kirjayhtymä;


Briggs, S. 2008. Organic cereal and pulse production. A complete guide.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Kontaktiopetus 45 %, hyväksytysti suoritetut oppimistehtävät 40 %, tentti 15 %.

Arviointikriteerit

Taso 1: Opiskelija tietää luomutuotannon ekologisia perusteita ja luettelee tärkeimpiä luomutuotantoa koskevia sääntöjä. Opiskelija määrittelee luomukasvituotannon viljelytekniikan pääasiat. Hän laatii viljelykiertosuunnitelman luomutilalle. Opiskelija nimeää luomutuotannon kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja luettelee markkinointikanavia. Opiskelija osaa luetella kotieläinten luonnonmukaisen hoidon ja ruokinnan pääperiaatteet. Hän osaa tunnistaa luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymisen tärkeimmät muutokset yksittäisellä kotieläintilalla.
Taso 3: Opiskelija kuvaa luomutuotannon ekologisia perusteita sekä selittää luomutuotantoa koskevia sääntöjä. Opiskelija tekee yhteenvedon luomukasvituotannon viljelytekniikasta ja selittää siihen vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija laatii viljelykierto-suunnitelman luomutilalle, kuvaa tilan olosuhteita sekä perustelee tilan käytäntöjä. Opiskelija arvioi luomutuotannon kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja listaa eri tuotteiden markkinointikanavia. Opiskelija osaa selittää kotieläinten luonnonmukaisen hoidon ja ruokinnan pääperiaatteet ja soveltaa tuotanto-ohjeita yksittäisen kotieläintilan olosuhteisiin.
Taso 5: Opiskelija selittää, mihin ekologisiin seikkoihin luomutuotanto perustuu sekä tulkitsee ja kommentoi luomutuotannon sääntöjä. Opiskelija selittää luomukasvituotannon viljelytekniikkaa ja analysoi siihen vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija suunnittelee viljelykiertosuunnitelman luomutilalle, vertailee eri vaihtoehtoja ja perustelee valintojaan sekä kehittämisehdotuksiaan. Opiskelija vertailee luomutuotannon kannattavuustekijöitä ja eri markkinointikanavia.
Opiskelija osaa suunnitella kotieläinten hoidon ja ruokinnan sekä luomutuotannossa että siihen siirtymisvaiheessa.

Arviointimenetelmät

- Luennot, aktiivisuus
•- Hyväksytyt oppimistehtävät
- Tentti

Takaisin