Saattohoito

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: GERAHK900
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 3.0 op
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
VANTYO-2015   2-K   3.0   2017-01-01   2017-07-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa suunnittella, toteuttaa ja kehittää vanhusten saattohoitoa sekä on motivoitunut seuraamaan vanhuksen saattohoitoon liittyvää tutkimusta ja käytännön kehittämistyötä. Hän pystyy kehittämään vanhuksen saattohoitoa erilaisissa vanhuspalvelujärjestelmissä. Hän osaa erilaisia kivun hoitomenetelmiä. Opiskelija osaa teoreettisesta tietoperustasta ja tutkimuksiin pohjaten erittelevästi havainnoida ja tukea saattohoidossa olevan vanhuksen elämästä irrottautumisen prosessia sekä läheisten sopeutumista siihen.

Opiskelijan työmäärä

80 tuntia, josta kontaktiluonteista opiskelua 28t

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

ensimmäisen vuoden opinnot

Sisältö

- saattohoitopotilaan hyvä elämänlaatu
- kuolevan ihmisen tarpeiden ja toiveiden täyttäminen, vakaumuksen kunnioittaminen
- saattohoidon toteuttaminen eri toimintaympäristöissä
- erilaiset kivunhoitomenetelmät saattohoitotilanteessa
- saattohoitopäätös
- kuolevan ihmisen kokonaisvaltainen hoito ja hoiva: fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja hengellinen näkökulma
- omaisten ja läheisten tuki ja neuvonta

Opiskelumateriaali

- Hyvä saattohoito Suomessa - Asiantuntijakuulemisiin perustuvat saattohoitosuositukset. 2010.; http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=1087414&name=DLFE-12411.pdf
- Heikkinen H., Kannel V. & Latvala E. (toim.). 2004. Saattohoito: haaste moniammatilliselle yhteistyölle. WSOY. Porvoo.
- Lipponen V. 2006. Läheisyyttä ja etäisyyttä kuolemassa. Väitöskirja. Tampereen yliopisto. https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/67617/951-44-6672-1.pdf?sequence=1
- muut opiskelijoiden tunneilla referoimat tutkimukset ja artikkelit.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

luennot, opetuskeskustelut

Arviointikriteerit

Taso 5:
Opiskelija osaa kiitettävällä tasolla suunnitella ja kehittää vanhusten saattohoitoa sekä on motivoitunut seuraamaan vanhuksen saattohoitoon liittyvää tutkimusta ja käytännön kehittämistyötä. Hän pystyy kehittämään vanhuksen saattohoitoa erilaisissa vanhuspalvelujärjestelmissä. Opiskelija osaa analysoida kriittisesti teoreettiseen tietoperustaan ja tutkimustuloksiin pohjaten saattohoidossa olevan vanhuksen elämästä irroittautumisen prosessia sekä läheisten sopeutumista siihen. Hallitsee saattohoidossa olevan vanhuksen kivun hoidon.
Taso 3:
Opiskelija osaa suunnitteella hyvällä tasolla vanhusten saattohoitoa sekä on motivoitunut seuraamaan vanhuksen saattohoitoon liittyvää tutkimusta ja käytännön kehittämistyötä. Hän pystyy kehittämään vanhuksen saattohoitoa erilaisissa vanhuspalvelujärjestelmissä. Opiskelija osaa analysoida teoreettiseen tietoperustaan ja tutkimustuloksiin pohjaten saattohoidossa olevan vanhuksen elämästä irrottautumiseen prosessia sekä läheisten sopeutumista siihen. Hallitsee saattohoidossa olevan vanhuksen erilaiset kivun hoidon menetelmät.
Taso 1:
Opiskelija osaa suunnitteella tyydyttävällä tasolla vanhusten saattohoitoa sekä seurata vanhuksen saattohoitoon liittyvää tutkimusta ja käytännön kehittämistyötä. Opiskelija osaa analysoida kapea-alaisesti teoreettiseen tietoperustaan ja tutkimustuloksiin pohjaten saattohoidossa olevan vanhuksen elämästä irrottautumisen prosessia sekä läheisten sopeutumista siihen. Osaa saattohoidossa olevan vanhuksen erilaiset kivun hoidon menetelmät.

Arviointimenetelmät

koe tai essee

Harjoittelu

opintojakso ei sisällä harjoittelua

Takaisin