Nurmikasvien viljely

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01CMATU02
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Harmanen, Heikki
Opettajatiimi: Harmanen, Heikki ; Rönkä, Teija
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
MAELINK-2013   3-S   5.0   2015-08-01   2015-12-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelijalle muodostuu kokonaiskuva nurmituotannosta osana tilakokonaisuutta ja nautakarjataloutta. Hän osaa suunnitella ja arvioida nurmituotannon järjestämistä tilakokonaisuuden osana. Hän tuntee nurmen viljelytekniikan ja ruokinnallisen laadun sekä tietää miten nurmen sadon määrään ja laatuun voi vaikuttaa. Hän tuntee nurmen korjuukoneet ja hän tietää koneiden käytön vaikutukset laatuun. Hän osaa suunnitella laidunkauden ruokinnan.

Opiskelijan työmäärä

Yhteensä 133 h
- mistä työjärjestyksessä oleva opetus 78 h
- mistä itsenäistä opiskelua 55 h
(monimuotokoulutuksessa osan 1 kaikki 21 h kontaktiopetusta atk luokassa,(tai mieluummin 30 h ja/tai lisäksi opiskelijolle omalle ajalle n. 10 -20 h)

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Johdanto maatalouteen
Kasvituotannon ja kotieläntuotannon yhteiset ammattiopinnot

Sisältö

Nurmituotannon suunnittelu, nurmikasvilajit, nurmen tuotantomuodot, nurmen viljelytekniikka, nurmirehun hygieeninen ja ruokinnallinen laatu, nurmirehun säilöntämenetelmät, nurmen korjuukoneet ja varastot, laidunkauden ruokinnansuunnittelu

Opiskelumateriaali

- Grass + aieneisto
- Nurmirehujen tuotanto ja käyttö. 2010 ProAgria
Saatavuus: http://tiny.cc/ktp7jx

- Laiduntaminen kannattaa, Maaseutukeskusten liitto. 2002
Saatavuus: http://tiny.cc/1tp7jx

- Jaffner 1991. Lönsammare vallodling. LTs förlag. Stockholm
Saatavuus: http://tiny.cc/lup7jx

- Lypsylehmän ruokinta. 2010 ProAgria
Saatavuus: http://tiny.cc/6up7jx

- Suomen Nurmiyhdistys ry:n verkkomateriaali; MTT:n ja VALIOn ARTTURI-verkkopalvelu; Muuta materiaalia ja verkkosivuja osoituksen mukaan.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Osa 1. Kasvi 3 op Luennot 23 %, atk luokka 44 %kehittämistehtävä ja tentti 33 %

Osa 2. Kotu 2 op Kontaktiopetus 45 %, hyväksytysti suoritetut oppimistehtävät 55 %

Arviointikriteerit

Taso 1: Opiskelija tuntee eri nurmikasvilajit ja eri nurmentuotantomuodot ja niiden tekniikan ja hallitsee nurmikiertojen suunnittelun perusteet. Tietää miten tuotetaan laadukasta nurmirehua.
Taso 3: Opiskelija osaa valita tilan maaperällisiin ja mesoilmastollisiin olosuhteisiin sopivat nurmikasvilajit ja lajikkeet. Osaa mitoittaa pinta-alatarpeet eläinten rehutarpeen mukaan.
Taso 5: Opiskelija osaa soveltaa tietoa, hän analysoi tila nykyistä nurmituotantoa kriittisesti ja kehittää sitä ja sen prosesseja saamansa ja hankkimansa tiedon perusteella.

Arviointimenetelmät

osa 1. Koe 50 % tehtävät 50 %
osa 2: hyväksytysti suoritetut oppimistehtävät, aktiivinen osanotto opetukseen

Takaisin