Teoreettisia näkökulmia nyky-yhteiskuntaan

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KF08BVS0140
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 3.0 op
Vastuuopettaja: Perttula, Katariina
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
SOSALA-2013   3-S   3.0   2015-08-01   2015-12-31  
SOSALA-2014   3-S   3.0   2016-08-01   2016-12-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa tunnistaa yhteiskunnallisia ja yhteisöllisiä ilmiöitä, jotka liittyvät yksilön yhteiskuntasuhteen rakentumiseen. Hän osaa tulkita niitä käyttämällä ajankohtaisia sosiologisia käsitteitä. Hän osaa jäsentää yhteiskunnallisen muutoksen yhteyksiä yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointiin, analysoida yhteiskunnallisia epätasa-arvoa ja huono-osaisuutta tuottavia rakenteita sekä soveltaa ajankohtaista sosiologista teoriatietoa ratkaistessaan sosiaalialan asiantuntijuutta vaativia ongelmia.

Opiskelijan työmäärä

78 tuntia

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Sosiaalialan koulutusohjelman 1. ja 2. vuoden opinnot.

Sisältö

- Yksilöllistyminen
- Elämänpolitiikka
- Yhteisöllisyys
- Luottamus ja sosiaalinen pääoma

Opiskelumateriaali

Kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alkaessa. Osa kurssilla käytetystä kirjallisuudesta on englanninkielistä.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Orientoivat luennot ja verkko-opiskelu. Opintojakso suoritetaan pääosin verkko-opintoina.

Arviointikriteerit

Taso 1-2:
Opiskelija osaa kuvata kurssilla opiskeltujen sosiologisten käsitteiden ja teorioiden yleispiirteet, mutta opiskelijan osaaminen on kapea-alaista. Hän kykenee nimeämään joitakin yhteyksiä kurssilla läpikäytyjen teorioiden sekä yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvoinnin välillä, mutta opiskelijan pohdinta rajoittuu arkielämän yksinkertaisiin, melko itsestään selviin esimerkkeihin. Kurssin alussa esitellyt lukupiirityöskentelyn minimivaatimukset täyttyvät.
Taso 3-4:
Opiskelija osaa selittää sosiologisten käsitteiden ja teorioiden sisällöt hyvin ja monipuolisesti. Opiskelija osaa osoittaa yhteiskunnallisen muutoksen yhteyksiä yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointiin teoriakäsitteitä käyttäen kurssin oppimistehtävissä sekä lukupiirityöskentelyssä. Hän osaa soveltaa teoriakäsitteitä hyvin myös pohtiessaan sosiaalialan asiantuntijuutta vaativia ongelmia. Lukupiirityöskentely on aktiivista ja tunnollista.
Taso 5:
Opiskelija hallitsee sosiologisten käsitteiden ja teorioiden sisällöt monipuolisesti. Opiskelija osaa eritellä syvällisesti yhteiskunnallisen muutoksen yhteyksiä yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointiin teoriakäsitteitä käyttäen. Hän osaa soveltaa teoriakäsitteitä monipuolisesti pohtiessaan sosiaalialan asiantuntijuutta vaativia ongelmia ja löytää uusia, innovatiivisia näkökulmia. Opiskelija osallistuu erittäin aktiivisesti ja rakentavasti kurssilla käytyyn lukupiirityöskentelyyn.

Arviointimenetelmät

Aktiivinen osallistuminen ja tehtävien suorittaminen verkossa. Arviointi 1-5.

Takaisin