Ruokapalvelujen taloudellisuus

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KI15BRPT003
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 3.0 op
Vastuuopettaja: Nuotio, Liisa
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
PALVELUJ-2013   1-K   3.0   2014-01-02   2014-07-31  

Osaamistavoitteet

- Opiskelija osaa selittää palveluliiketoiminnan peruslogiikan. Hän tunnistaa erilaisia ravitsemisalan liikeideoita ja yrityksen panosten ja tuotosten välisen yhteyden. Opiskelija osaa nähdä yksittäisen tuotantopanoksen, mutta myös yrityksen toiminnan osana kansantaloutta ja kestävää kehitystä. Opiskelija osaa toimia pitkällä aikavälillä taloudellisesti palvelutuotannon eri vaiheissa, kuten raaka-aineiden hankinnassa, ruoan valmistuksessa, jakelussa ja annostelussa.
- Opiskelija hallitsee omaan ammattialaansa liittyvät matematiikan peruslaskutaidot: hän osaa mm. tehdä muunnoslaskuja, laskea arvonlisäveron ja hävikin, käyttää kassakonetta, kirjoittaa kuitin sekä arvioida erilaisten poikkeamien vaikutuksen kokonaiskustannuksiin ja -tulokseen.

Opiskelijan työmäärä

81 h

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Sisältö

- yrittäjyys ja sen merkitys yhteiskunnassa
- yritysideasta liikeideaksi
- yrityksen toimintaprosessit ja toimintaympäristöt
- prosenttilaskut, muunnoslaskut, painohäviölaskut
- myyntikate, arvonlisävero ja tuotteiden tai palveluiden hinnoittelu

Opiskelumateriaali

- Vuorenmaa, Peltola: Annos ja asiakas ravitsemisalan matematiikkaa ja ammattilaskentaa, uusin painos
Saatavuus: https://plari.amkit.fi/vwebv/holdingsInfo?sk=fi_FI&bibId=86963

- muu materiaali ilmoitetaan opintojakson alkaessa

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

- Luennot, harjoitukset, oppimistehtävät

Arviointikriteerit

5
Hän osaa luokitella erilaisia ravitsemisalan liikeideoita ja niiden peruslogiikan

Opiskelija osaa analysoida tuotantopanoksen merkitystä osana yrityksen toimintaa, kansantaloutta ja kestävää kehitystä.

Opiskelija osaa arvioida palvelutuotannon eri vaiheiden toiminnan vaikutusta pitkän aikavälin taloudelliseen tulokseen

Opiskelija osaa analysoida oman ammattialan käytännön tilanteita matemaattisesti ja soveltaa niihin matematiikan peruslaskutaitoja

3
Hän tunnistaa erilaisia ravitsemisalan liikeideoita ja niiden peruslogiikan
Opiskelija osaa perustella yhteyden tuotantopanoksen ja yrityksen toiminnan, kansantalouden ja kestävää kehityksen välillä.

Opiskelija osaa perustella pitkällä aikavälillä taloudellisesti palvelutuotannon eri vaiheissa

Opiskelija osaa soveltaa matematiikan peruslaskutaitoja omaan ammattialaansa

1
Hän osaa nimetä erilaisia ravitsemisalan liikeideoita ja niiden peruslogiikan
Opiskelija osaa nimetä tuotantopanoksen vaikutuksia yrityksen toimintaan, kansantalouteen ja kestävää kehitykseen.

Opiskelija osaa toimia pitkällä aikavälillä taloudellisesti palvelutuotannon eri vaiheissa

Opiskelija hallitsee omaan ammattialaansa liittyvät matematiikan peruslaskutaidot
Opiskelija osaa matematiikan peruslaskutaitoja omalla ammattialalla

Arviointimenetelmät

- Arviointi koostuu seuraavista osioista: Oppimistehtävät ja tentit

Takaisin