Maaseudun yritystoiminta osana kansantaloutta

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01CMML03
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Laitila, Erkki
Opettajatiimi: Laitila, Erkki ; Rajakorpi, Jyrki
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
MAELINK-2013   3-K   5.0   2016-01-01   2016-07-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija perehtyy maatalous- ja maaseutuyritysten asemaan osana kansallista ja kansainvälistä taloutta, kilpailua ja rahoitusjärjestelmää sekä oppii arvioimaan ja analysoimaan suomalaisen maatalouden ja maaseudulle tyypillisen yritystoiminnan kilpailukykyä sekä menestymisen mahdollisuuksia ja edellytyksiä osana kansainvälistä talousjärjestelmää.

Opiskelijan työmäärä

5 x 26,7 t = 134 t. Opiskelijan työ muodostuu kontaktiopetukseen osallistumisesta, keskeiseen kirjallisuuteen tutustumisesta ja harjoitustehtävien tekemisestä ja raportoinnista. Jaksoon sisältyy ryhmänä valmisteltava projektityö, jonka aiheen ryhmä valitsee opintojakson aihepiirin sisältä itse. Luento-opetus ja ohjattu harjoitusten tekeminen 35%, itsenäinen harjoitustehtävien tekeminen ja raportointi 35%, projektityö 30%.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Opintojakso Maatalous- ja maaseutuyritysten toimintaympäristö tulee olla suoritettuna.

Sisältö

Luentojen ja harjoitustehtävien avulla selvitetään keskeinen käsitteistö sekä kansainvälisen talous- ja päätöksentekojärjestelmän peruslogiikka maataloutta ja maaseudulle tyypillisiä toimialoja painottaen. Projektityön ja harjoitustehtävien avulla opiskelija syventää osaamistaan valitsemissaan aihepiireissä valiten joko maatalouden tai maaseutuyritysten painotuksen. Casetyyppisten harjoitustehtävien avulla sovelletaan opittua käytännön päätöksentekotilanteisiin.

Opiskelumateriaali

Keskeisiä teoksia ovat: Lindholm T - Kettunen J 2009. Kansantalous. Helsinki: Edita
Saatavuus: http://tiny.cc/s65gkx

Miettinen A – Linnosmaa I –Kannisto K (2010): Toimiva talous, Kuluttaja, yritys ja kansantalous, WSOYpro
Saatavuus: http://tiny.cc/c75gkx

Pekkarinen J – Sutela P (2004): Avain kansantaloustieteeseen, WSOY
Saatavuus: http://tiny.cc/lc6gkx

Pohjola M (2011): Taloustieteen oppikirja, WSOYpro
Saatavuus: http://tiny.cc/c85gkx

Rantamäki-Lahtinen L.-Vesala H.-Vesala K.-Karttunen J.-Tuure V-M: Muuttuva maaseutuyrittäjyys, MTT:n selvityksiä 169.
Saatavuus: http://tiny.cc/t85gkx

lisäksi opinnoissa käytetään itseohjautuvasti olemassa olevia taloustieteen sekä maaseutu- ja maatalouspolitiikan perusoppikirjoja, opettajien tuottamaa aineistoa sekä harjoitustehtäväcaseja

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Arvioinnin kohteena on erityisesti opiskelijan soveltava osaaminen, joka osoitetaan suorittamalla hyväksyttävästi teoriaan ja käsitteisiin painottuva kirjallinen tentti sekä laatimalla annetut harjoitustehtävät hyväksyttävällä tavalla. Arvosanaa määritettäessä painotetaan teoriatenttiä 40% painolla. Projektityön ja harjoitustehtävien painoarvo on 60%.

Arviointikriteerit

Opintojakson hyväksyttävä suorittaminen edellyttää, että opiskelija suorittaa hyväksytysti teoriatentin ja on laatinut ja raportoinut hyväksyttävästi kaikki annetut projekti- ja harjoitustehtävät.
Arvosanan määräytyminen.
1-2 Opiskelija ymmärtää maaseudulle tyypillisen pk-yritystoiminnan yhtymäkohdat kansantalouteen ja kansainväliseen talouteen sekä kansallisista ja EU-säädöksistä tuleviin mahdollisuuksiin ja rajoitteisiin sekä on riittävästi perehtynyt valitsemansa erityisalan em. yhtymäkohtiin.
3-4 Opiskelija ymmärtää maaseudulle tyypillisen pk-yritystoiminnan yhtymäkohdat kansantalouteen ja kansainväliseen talouteen sekä kansallisista ja EU-säädöksistä tuleviin mahdollisuuksiin ja rajoitteisiin, on riittävästi perehtynyt valitsemansa erityisalan em. yhtymäkohtiin sekä osaa soveltaa oppimaansa käytännön päätöksentekotilanteisiin.
5 Opiskelija ymmärtää maaseudulle tyypillisen pk-yritystoiminnan yhtymäkohdat kansantalouteen ja kansainväliseen talouteen sekä kansallisista ja EU-säädöksistä tuleviin mahdollisuuksiin ja rajoitteisiin, on riittävästi perehtynyt valitsemansa erityisalan em. yhtymäkohtiin, osaa soveltaa oppimaansa käytännön päätöksentekotilanteisiin sekä kykenee luomaan uusia kysymyksiä ja etsimään niihin vastauksia.

Arviointimenetelmät

Arvioinnin kohteena on erityisesti opiskelijan soveltava osaaminen, joka osoitetaan suorittamalla hyväksyttävästi teoriaan ja käsitteisiin painottuva kirjallinen tentti sekä laatimalla annetut harjoitustehtävät hyväksyttävällä tavalla. Arvosanaa määritettäessä painotetaan teoriatenttiä 40% painolla. Projektityön ja harjoitustehtävien painoarvo on 60%.

Takaisin