Elintarvikehygienia ja -lainsäädäntö

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KC03BE30032
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 4.0 op
Vastuuopettaja: Pasto, Matti-Pekka
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
BIOEL-2013   1-K   4.0   2014-01-02   2014-07-31  

Osaamistavoitteet

Tavoitteena on, että opiskelija osaa suunnitella elintarvikkeiden turvallisen ja hygieenisen valmistuksen, arvioida ruokiin liittyvät riskit ja soveltaa puhtaanapidon perusteita sekä omavalvonnan periaatteita (HACCP). Lisäksi opiskelija oppii keskeisimmät kohdat elintarvikelainsäädännöstä, löytää ja osaa soveltaa laki- ja asetuskokoelmia.

Opiskelijan työmäärä

Työmäärä yhteensä: 104 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 56 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 48 h

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Mikrobiologia ja Elintarviketeknologian perusteet

Sisältö

Kurssilla käsiteltäviä teemoja ovat mm. henkilökohtainen hygienia ja hygieeninen työskentely, elintarvikkeiden välityksellä leviävät taudinaiheuttajat, omavalvonta ja HACCP. Kurssi kattaa myös tärkeimmät elintarvikkeita koskevat lait, asetukset ja päätökset.

Opiskelumateriaali

- Hannu Korkeala (toim.): Elintarvikehygienia ympäristöhygienia, elintarvike- ja ympäristötoksikologia
Saatavuus: https://plari.amkit.fi/vwebv/holdingsInfo?sk=fi_FI&bibId=79665

- Elintarvikelainsäädäntö ja alan ohjeistus. mm. Finlex, Evira

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, laboratoriotyöt, harjoitustehtävät, verkkotehtävät

Arviointikriteerit

Tyydyttävä (1…2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin elintarvikehygienian peruskäsitteet ja toimintatavat sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa. Opiskelija pystyy hankkimaan tietoja elintarvikelainsäädännön ohjeistuksista.
Hyvä (3…4): Opiskelija tuntee hyvin elintarvikehygieniaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi. Opiskelija pystyy hankkimaan tietoja elintarvikelainsäädännön ohjeistuksista ja pystyy esittämään niitä selkeästi. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi elintarvikehygieniaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi sekä esittämään johtopäätöksiä. Opiskelija pystyy hankkimaan tietoja elintarvikelainsäädännön ohjeistuksista ja pystyy esittämään niitä selkeästi sekä esittämään johtopäätöksiä. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.

Arviointimenetelmät

Tentti ja harjoitustyöraportit 60%, lainsäädäntö 40%

Harjoittelu

None

Takaisin