Sosiaalipalveluiden organisoiminen

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KF08BOK0110
Taso: AMK
Laajuus: 3.0 op
Opettajatiimi: Niinimäki, Asta ; Haapaharju, Arja ; Volanto, Sinikka
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
SOSALA-2013   3-K   3.0   2016-01-01   2016-07-31  
SOSALA-2014   3-K   3.0   2017-01-01   2017-07-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa tunnistaa asiakkaiden palvelutarpeita ja tukea asiakasryhmien sosiaalista osallisuutta palveluiden organisoimisessa. Opiskelija osaa nimetä palveluiden toteuttamiseen ja palvelutuotantoon liittyviä reunaehtoja sekä soveltaa lainsäädäntöä ja hallinnon periaatteita. Opiskelija osaa organisoida palveluita ottaen huomioon sosiaalialan toimintaympäristön ja rakenteet. Opiskelija osaa hyödyntää ja soveltaa kansainvälisiä, kansallisia ja paikallisia strategisia linjauksia palveluiden järjestämisessä.

Opiskelijan työmäärä

78 h (luennot, yksilö- ja ryhmätyöt)

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Koulutusohjelman ensimmäisen ja toisen vuoden opinnot pääosin. Harjoittelujaksot: "Sosiaalista turvallisuutta tuottavat palvelut" ja "Sosiaalialan asiakastyön menetelmät".

Sisältö

- Asiakkuus ja palvelut
- Sosiaalipalveluja tuottavat organisaatiot
- Organisaatioiden tavoitteet, toiminta-ajatus, henkilöstö
- Palvelutarpeen arviointi, osallisuuden tukeminen
- Palveluiden rahoitus
- Suositukset, linjaukset, ohjelmat ja lainsäädäntö sosiaalipalvelujen suuntaajina

Opiskelumateriaali

Kirjallisuuden käyttö ja materiaalit ilmoitetaan opintojakson alkaessa. Opiskelija valitsee käyttämänsä kirjallisuuden huomioiden opintojakson teeman ja henkilökohtaiset tavoitteensa. Kirjatehtävien tekemiseen tulee sisällyttää sekä suomenkielisiä että vieraskielisiä lähteitä.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitukset, yksilö- ja ryhmätehtävät, yksilö- ja ryhmäkeskustelut, verkko-opetus, kirjareflektiot, yhteistoiminnallinen oppiminen, asiantuntijavierailut. Teoria ja käytännön harjoittelu integroituvat vuorojaksoin.

Arviointikriteerit

Taso 1-2:
Opiskelija tunnistaa sosiaalipalvelujen organisoimisen perusasiat hallinnon ja talouden sekä asiakasryhmien tarpeiden näkökulmasta.
Taso 3-4:
Opiskelija osaa selittää sosiaalipalveluiden organisoimisen teorioita, keskeisiä käsitteitä, menetelmiä ja periaatteita. Opiskelija pohtii omia arvojaan ja asenteitaan sekä tiedostaa vastuunsa sosiaalipalveluiden organisoimisen toteuttajana ja kehittäjänä.
Taso 5:
Opiskelija osaa kuvata ja analysoida organisoimiskykyään, prosessien hallintaosaamistaan ja moniammatillista työotettaan sosiaalipalveluiden järjestämisen tehtävissä. Hän osaa arvioida, soveltaa ja kehittää uusia toimintatapoja ja ratkaisuja asiakkaiden sosiaalipalveluiden toteuttamisessa ja organisoinnissa.

Arviointimenetelmät

Opiskelija kokoaa jakson yleisten tavoitteiden ja itse asettamiensa oppimistavoitteiden mukaisen oppimisen yhteenvedon opintokokonaisuudesta. Sitoutuva osallistuminen opintojakson työskentelymuotoihin.

Takaisin