Harjoittelu: Valtaistavat sosiaalityön menetelmät

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KF08EVS0310
Taso: AMK
Laajuus: 6.0 op
Opettajatiimi: Järvi, Helena
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
SOSALA-2013   4-S   6.0   2016-08-01   2016-12-31  
SOSALA-2014   4-S   6.0   2017-08-01   2017-12-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa nostaa esiin yhdessä asiakkaiden ja muiden toimijoiden kanssa syrjäyttäviä, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden esteenä olevia tekijöitä harjoittelupaikassa. Opiskelija osaa analysoida näitä tekijöitä valtaistavan sosiaalityön käsitteitä käyttäen ja analyysin pohjalta ideoida ja toteuttaa harjoittelun, jonka tavoitteena on tuottaa muutos jossakin syrjäyttävässä käytännössä.Opiskelija osaa soveltaa käytäntöön valtaistavan sosiaalityön keinoja ja näkökulmia. Opiskelija osaa kuvata ja arvioida valtaistavaan työotteeseen liittyviä rakenteita, intressejä ja ristipaineita omassa toiminnassaan, harjoitteluympäristössään ja sosionomin ammattityössä.

Opiskelijan työmäärä

156 tuntia opiskelijan työtä (30 tuntia suunnitteluun, 96 tuntia kenttätyöhön, 30 tuntia raportin kirjoittamiseen).

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Opintojakso "Kriittinen ja radikaali sosiaalityö" suoritetaan ennen harjoittelujaksoa.

Sisältö

- Asiakkaan/asiakasryhmän tukeminen muutoksen tarpeen tunnistamisessa, analysoimisessa ja esilletuomisessa
- Valtaistavan työotteen ja periaatteiden soveltaminen työntekijän ja asiakkaan vuorovaikutuksessa, organisaatioiden toimintakäytännöissä tai yhteisöllisessä toiminnassa
- Sosiaalialan ammattityön menetelmät valtaistamisessa

Opiskelumateriaali

Harjoitteluopas: http://intra/opintoasiat/ohjeita ja oppaita/sosiaalialan koulutusohjelma/ohjeita ja oppaita

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Harjoittelu, joka suoritetaan yksin tai kaksin. Harjoittelun voi yhdistää opinnäytetyöhön. Harjoittelun voi suorittaa ulkomailla.

Arviointikriteerit

Harjoittelu arvioidaan hyväksytty/hylätty –asteikolla. Hyväksytty (taso 3):
Hyväksytyssä suorituksessa opiskelija kohdistaa harjoittelunsa johonkin syrjäytettyyn ja vähävaltaiseen ryhmään ja perustelee valintansa valtaistavan sosiaalityön käsitteitä ja periaatteita soveltaen. Opettajan ohjauksessa opiskelija osaa ideoida, suunnitella ja toteuttaa harjoittelun, jonka tavoitteena on tuottaa muutos jossakin syrjäyttävässä käytännössä. Opiskelija kokeilee käytännössä jotakin menetelmää, jolla syrjäytettyjen ja vähävaltaisten ihmisten tai ryhmien oma toimijuus voi vahvistua ja ääni tulla kuulluksi.
Opiskelija kokeilee käytännössä omia taitojaan toisin tekemisessä, vallitsevien näkemysten ja toimintatapojen kyseenalaistamisessa ja muutoksen tuottamisessa. Opiskelija osaa analysoida ja arvioida harjoitteluympäristöään ja omaa toimintaansa ja rooliaan sosiaalialan ammattilaisena kriittisesti.

Arviointimenetelmät

Opintojakson arvosana muodostuu orientoivan opetuksen, harjoittelun ja harjoitteluraportin hyväksytystä suorittamisesta. Hyväksytyn harjoitteluraportin kriteerit: Opiskelija tuottaa harjoittelustaan vähintään 10 tekstisivun raportin, jossa hän analysoi harjoittelunsa kohderyhmän asemaa, ja syrjäyttämiseen ja vähävaltaisuuteen liittyviä rakenteita. Opiskelija käyttää soveltuvaa tietoa lähteistä analyysinsa tueksi. Opiskelija kuvaa harjoittelunsa tavoitteet ja toteutuksen valtaistavan sosiaalityön käsitteitä käyttäen. Opiskelija kuvaa ja analysoi konkreettisten esimerkkien avulla omia oppimiskokemuksiaan. Opiskelija arvioi kriittisesti omaa toimintaansa ja sosionomin ammattityötä harjoittelupaikassa.

Harjoittelu

Harjoittelu suoritetaan opintojakson tavoitteiden mukaisesti.

Takaisin