Osallisuus ja marginaalisuus

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: SOSPST40
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Niinimäki, Asta
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
SOSALA-2015   1-K   5.0   2016-01-01   2016-07-31  
SOSALA-2016   1-K   5.0   2017-01-01   2017-07-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa määritellä osallisuus- ja marginaalisuus –käsitteet. Opiskelija osaa tarkastella osallisuuden ja hyvinvoinnin välisiä yhteyksiä yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmista elämänkaaren eri vaiheet huomioiden. Opiskelija osaa kuvailla osallisuutta haastavia tekijöitä tarkastelemalla osallisuustematiikkaa erityisesti köyhyyden, addiktioiden, rikollisuuden, asunnottomuuden ja työttömyyden näkökulmista. Opiskelija osaa tarkastella osallisuus- ja marginaalisuustematiikkaa globaalina ilmiönä. Opiskelija osaa sijoittaa osallisuus- ja marginaalisuuskysymykset osaksi sosiaalialan työn tehtäväkenttää ja tarkastella näistä teemoista nousevia ammatillisia intressejään.

Opiskelijan työmäärä

133t
Lähiopetus:
- kontaktiopetusta 52t
- itsenäistä verkkotyöskentelyä 55t
- työelämäopiskelua 26t
Verkko-opintototeutus:
- orientointi 4t
- verkkotyöskentelyä 103t
- työelämäopiskelua 26t

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

edeltäviä opintoja ei tarvita

Sisältö

- osallisuus, osattomuus, osallistaminen, osallistuminen
- marginaalisuus
- integraatio
- aktiivinen kansalaisuus
- köyhyys, työttömyys, rikollisuus, asunnottomuus, addiktiot

Opiskelumateriaali

- Forssén, K., Roivainen, I., Ylinen, S. & Heinonen, J.2012. Kohtaako sosiaalityö köyhyyden?
- Juhila, K.2015. Sosiaalityöntekijöinä ja asiakkaina. sosiaalityön yhteiskunnalliset tehtävät ja paikat.
- Kostiainen, E.&Laakso, S. 2015. Helsinkiläisten asunnottomuuspolut.
- Kivivuori, J.2013. Rikollisuuden syyt.Nemo.
- Laitinen, M. & Niskala, A. (toim.) 2013. Asiakkaat toimijoina sosiaalityössä. Vastapaino.
- Viljamaa, J. 2011. Pakko saada! Addiktoitunut yhteiskunta.

- lisäksi mahdollinen muu opettajan osoittama materiaali

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Opintojakson voi suorittaa joko lähiopetus- tai verkko-toteutuksena. Lähiopintototeutus sisältää kontaktiopetusta, verkko-opiskelua ja työelämäopiskelua. Verkko-opintototeutus sisältää orientoinnin, verkko-opiskelua ja työelämäopiskelua. Molemmissa toteutusmuodoissa opiskelijat laativat oppimistehtävän, jossa he tarkastelevat osallisuustematiikkaa omavalintaisen marginaali-ilmiön näkökulmasta.

Arviointikriteerit

Arviointi 1-5.
Taso 5:
Opiskelija osaa määritellä osallisuuden ja marginaalisuuden käsitteet sekä analysoida osallisuuden ja hyvinvoinnin välisiä yhteyksiä yksilön elämänkaaren eri vaiheet monipuolisesti huomioiden. Lisäksi opiskelija osaa analysoida osallisuutta köyhyyden, työttömyyden, addiktioiden, asunnottomuuden ja rikollisuuden näkökulmista ja huomioi tarkastelussaan monipuolisesti myös yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatasot. Opiskelija osaa analysoida osallisuus- ja marginaalisuustematiikkaa globaalina ilmiönä. Opiskelija osaa tarkastella osallisuus- ja marginaalisuuskysymyksiä osana sosiaalialan tehtäväkenttää sekä pohtia ja perustella näistä teemoista nousevia ammatillisia intressejään.
3:
Opiskelija osaa määritellä osallisuuden ja marginaalisuuden käsitteet ja selittää osallisuuden ja hyvinvoinnin välisiä yhteyksiä yksilön elämänkaaren eri vaiheet huomioiden. Opiskelija osaa tarkastella osallisuutta monipuolisesti köyhyyden, työttömyyden, addiktioiden, asunnottomuuden ja rikollisuuden näkökulmista ja huomioi tarkastelussaan myös yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatasot. Opiskelija osaa tarkastella osallisuus- ja marginaalisuustematiikkaa globaalina ilmiönä. Lisäksi opiskelija osaa tarkastella osallisuus- ja marginaalisuuskysymyksiä osana sosiaalialan tehtäväkenttää ja pohtia näistä teemoista nousevia ammatillisia intressejään.
1:
Opiskelija osaa määritellä osallisuuden ja marginaalisuuden käsitteet ja nimetä osallisuuden ja hyvinvoinnin välisiä yhteyksiä elämänkaaren eri vaiheita huomioiden. Opiskelija osaa selittää osallisuutta köyhyyden, työttömyyden, addiktioiden, asunnottomuuden ja rikollisuuden näkökulmista yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatasot huomioiden. Opiskelija osaa selittää osallisuus- ja marginaalisuustematiikkaa globaalina ilmiönä. Opiskelija osaa nimetä osallisuus- ja marginaalisuuskysymykset osaksi sosiaalialan tehtäväkenttää ja tarkastella näistä teemoista nousevia ammatillisia intressejään.

Arviointimenetelmät

Opintojaksolla laaditaan arvioitava oppimistehtävä. Muut arvioinnin perusteet esitellään opintojakson alussa.

Harjoittelu

opintojakso sisältää harjoittelua

Takaisin