Johdanto maatalouteen

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01AMAPE02
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 10.0 op
Vastuuopettaja: Suojaranta, Juhani
Opettajatiimi: Kallio, Jussi-Matti ; Riikonen, Leena ; Rönkä, Teija ; Tall, Anna ; Latva-Reinikka, Anu
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
MAELINK-2013   1-S   10.0   2013-09-01   2013-12-31  
MAELINK-2014   1-S   5.0   2014-09-01   2014-12-31  
MAELINK-2014   1-K   5.0   2015-01-02   2015-07-31  
MAELINK-2015   1-S   5.0   2015-08-01   2015-12-31  
MAELINK-2015   1-K   5.0   2016-01-01   2016-07-31  
MAELINK-2016   1-S   5.0   2016-08-01   2016-12-31  
MAELINK-2016   1-K   5.0   2017-01-01   2017-07-31  

Osaamistavoitteet

1. Kasvituotanto: Opiskelija osaa tehdä yhteenvedon tärkeimpien pelto-viljelykasvien viljelytekniikoista, osaa ottaa maanäytteet, osaa tulkita niiden tuloksia sekä tutustuu koulutilan toimintaan ja kasvinviljelyn välineistöön.
2. Kotieläintuotanto: Opiskelija osaa määritellä suomalaisen kotieläintuotannon keskeiset tuotannonalat ja niiden laajuuden. Hän tuntee kotieläintilan toimintakokonaisuuden sekä tuotantokiertojen, tuotantohygienian ja ruokinnan perusteet. Hän tuntee kotieläintuotantoon liittyvät keskeiset käsitteet. Hän saa perusvalmiuksia eläinten hoitotöiden suorittamiseen.
3. Kone: Opiskelija osaa kytkeä traktoriin perävaunun ja keskeiset työkoneet sekä osaa käyttää traktoria niiden kanssa oikein ja turvallisesti. Hän löytää konetyöskentelyn keskeiset vaaratekijät ja osaa luetella keskeiset tieliikennemääräykset. Opiskelija osaa varautua etukäteen traktorin ja työkoneiden määräaikais- ja muihin huoltoihin, osaa tehdä ne käyttöohjetta tulkiten oikein ja turvallisesti jätehuoltoa myöten.
4. Ympäristötieto: Opiskelija on selvillä maapallon yhteisistä ympäristöongelmista sekä oman ammattialansa erityisongelmista ja osaa ehkäistä niiden syntyä ja korjata jo syntyneitä vahinkoja. Hän tuntee alan hallinnon ja lainsäädäntöä. Hän tuntee kestävän kehityksen periaatteet ja pyrkii noudattamaan niitä niin ammatissaan kuin vapaa-aikanaankin. Oppilas tuntee luonnon monimuotoisuuden ja tunnistaa maiseman perinnebiotoopit sekä osaa hoitaa niitä.
5.Tiedonhankinta: Opiskelija osaa eritellä tiedontarvettaan, osaa lähestyä sitä eri näkökulmista ja osaa nimetä aiheeseensa liittyviä käsitteitä. Opiskelija osaa käyttää opiskelussaan kirjaston palveluita ja oman alansa tiedonlähteitä sekä osaa arvioida ja kehittää tiedonhakuaan.

Opiskelijan työmäärä

1. Kasvituotanto: Yhteensä 52 h, josta luennot n. 17 h, harjoitustyöt n. 10 h, oppimistehtävät ja tentti 25 h.
2. Kotieläintuotanto 80 h, josta työjärjestyksessä oleva opetus 60 h ja omatoiminen opiskelu 20 h. Monimuotokoulutuksessa työjärjestyksessä oleva opetus 20 h ja omatoiminen opiskelu 60 h.
3. Kone: 36h / opiskelija, josta luentoja 20h ja harjoituksia 16h
4. Ympäristötieto: 52 h, josta luennot n. 26 h ja oppimistehtävät 26 h.
5. Tiedonhankinta: kontaktiopetusta 6 h

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei vaadita.

Sisältö

1. Kasvituotanto: Koulutilan kasvituotanto, kasvituotannon käsitteet, maanäytteiden otto ja tulosten tulkinta, peltokasvien viljelytekniikka.
2. Kotieläintuotanto: Suomalaisen kotieläintuotannon laajuus, tuotantokierrot ja –tavat, rehujen käyttö ja alkuperä, tuotantohygienian ja ruokinnan perusteet, kotieläinharjoitukset.
3. Kone: Tutustuminen maatilan keskeisiin maatalouskoneisiin ja laitteisiin; Traktorin käyttötaito perävaunun ja työkoneiden kanssa; työturvallisuusnäkökohdat; maatalouskoneiden huollon perusteet ja huoltotaito; tieliikennelainsäädäntö ja maatalouskoneet.
4. Ympäristötieto: Maapallon laajuiset ympäristöongelmat ja niiden vaikutus maa- ja metsätalouteen; ympäristöhallinto ja -lainsäädäntöä; kestävän kehityksen periaatteet; oman ammattialan erityisongelmat; ympäristön tila Suomessa; perinnebiotoopit ja niiden hoito; rakennetun maiseman hoito; luonnonsuojelu
5. Tiedonhankinta: Kirjasto- ja tietopalvelut SeAMK:ssa, oman alan tieto ja tiedontuottajat, tietokannat ja niiden käyttö, verkkotiedonhaku ja tiedon seuraamisen apuvälineet, tiedon arviointi, käyttö ja soveltaminen.

Opiskelumateriaali

1. Kasvituotanto:

Seppänen, M. (toim.) 2008. Peltokasvien tuotanto.

Muuta materiaalia osoituksen mukaan.

2. Kotieläintuotanto: Luonnonvarakeskuksen tilastot,http://stat.luke.fi/uusi-etusivu

Muu materiaali opettajan osoituksen mukaan.

3. Kone: Maatalouden koneoppi 1 : Traktorit

Luentomateriaali.

4. Ympäristön ehdoilla? Maaseudun mahdollisuudet ja haasteet: Jaana Gustafson ja Eeva Nuotio (toim.). 1998. . Turun yliopiston täydennyskeskuksen julkaisuja A: 63.


Jari Lyytimäki ja Harri Hakala. 2008. Ympäristön tila ja suojelu Suomessa. Gaudeamus

Juha Tiainen, Mikko Kuussaari, Ilkka P. Laurila, Tuuli Toivonen (toim.). 2004. Elämää pellossa. Suomen maatalousympäristön monimuotoisuus. Edita.

Maailman tila 2013. Gaudeamus.


Ympäristön tila Suomessa. 2013. Suomen ympäristökeskus.
Saatavuus: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/42264

Muuta materiaalia osoituksen mukaan.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

1. Kasvituotanto: Luennot (35%), osallistuminen harjoituksiin (20 %), hyväksytysti suoritettu oppimistehtävä ja tentti (45 %).
2. Kotieläintuotanto: kontaktiopetus luokkatiloissa 12 h, tilavierailut 6 h, ryhmäopetus kotieläintiloissa 42 h, omatoiminen opiskelu 20 h. Monimuotokoulutuksessa kontaktiopetus luokkatiloissa 12 h, tilavierailut ja ryhmäopetus 8 h, omatoiminen opiskelu 60 h.
3. Kone: Kontaktiopetusta + harjoitukset 60 %; Oppimistehtävä ja muu itsenäinen työskentely 40 %
4. Ympäristötieto: Luennot (50 %), hyväksytysti suoritetut oppimistehtävät (50 %).
5. Tiedonhankinta: kontaktiopetusta 6 h, omatoiminen opiskelu

Arviointikriteerit

Taso 1:Opiskelija tuntee pääpiirtein suomalaisen maatilan tuotantojärjestelmät kasvi- ja kotieläintuotannon osalta sekä niitä tukevan tekniikan ja osaa toimia ympäristövastuullisesti ja on selvillä tärkeimmistä ympäristöuhkista.
Taso 3: Opiskelija osa vertailla eri tuotantojärjestelmien toimivuutta ja teknisiä sovelluksia sekä toimia ympäristövastuullisesti tiedostaen keskeiset ympäristöuhkat.
Taso 5: Opiskelija osaa arvioida suomalaisen maatalouden eri tuotantojärjestelmien toimivuutta ja tiedostaa tuotannon vaiku-tusta ympäristölle.
5. Tiedonhankinta: Opiskelija osaa eritellä tiedontarpeitaan ja valita niihin soveltuvia tiedonlähteitä, osaa käyttää maatalousalan kannalta keskeisiä tietokantoja ja verkkopalveluja monipuolisesti, osaa tulkita löytämäänsä tietoa, arvioida sitä ja kehittää tiedonhakuaan sekä osaa käyttää tietoa oikein.

Arviointimenetelmät

1. Kasvituotanto:
- Luennot-aktiivisuus
- Harjoitustyöt -osanotto ja aktiivisuus
- Hyväksytty oppimistehtävä ja tentti
2. Kotieläintuotanto
- aktiivinen osallistuminen opetukseen
- hyväksytyt oppimistehtävät
3. Kone:
- Aktiivinen osallistuminen opetukseen
- Hyväksytysti suoritettu oppimistehtävä
- Traktorin ja työkoneiden käyttötaitonäytöt
- Tentti
4. Ympäristötieto:
- luentoaktiivisuus (90% läsnäolovelvollisuus)
- esitysharjoitus
- oppimistehtävä
5. Tiedonhankinta: verkkotentti

Takaisin