Kotieläintuotannon biologian ja kemian perusta

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01BKOTU01
Taso: AMK
Laajuus: 3.0 op
Vastuuopettaja: Palander, Samu
Opettajatiimi: Rönkä, Teija ; Palander, Samu
Opetuskieli: Suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija perehtyy eläinten solujen, elimistön ja kudosten rakenteeseen ja toimintaan, eläimen ja tuotantoympäristön vuorovaikutuksen sekä ravintoaineiden ja ravitsemuksen biologiseen merkitykseen.

Opiskelijan työmäärä

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Sisältö

Eläimen ja rehujen biologinen kemia; solubiologian ja perinnöllisyyden perusteiden kertaus, elimistön anatominen rakenne osittain sekä tuotannon kannalta tärkeimmät fysiologiset toiminnot, kuten ruoansulatus ja ravintoaineiden käyttö sekä lisääntymistoiminnot; eläimen käyttäytyminen ja hyvinvointi sekä olosuhdetekijöiden vaikutus näihin

Opiskelumateriaali

Luentomuistiinpanot;
Lisäksi suositellaan esim.:
Happonen, P., Holopainen, M., Sotkas, P., Tenhunen, A., Tihtarinen-Ulmanen, M. & Venäläinen, J. 2005. BIOS 2 Solu ja perinnöllisyys sekä BIOS 4 Ihmisen biologia. Porvoo: WSOY;
Frandson, A.D. & Spurgeon, T.L. 1992. Anatomy and physiology of domestic animals. Philadelphia: Lea & Febiger

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luento-opetus 70 %, itsenäinen opiskelu 30 %

Arviointikriteerit

Hyväksyttävällä tasolla opiskelija osaa: kuvata eläinten solujen, elimistön ja kudosten rakennetta ja toimintaa ja käyttää eläimen osista ja elintoiminnoista oikeita nimityksiä;
tunnistaa ja kuvata eläimen ja tuotantoympäristön vuorovaikutukseen liittyvät tekijät ja arvioida niiden merkitystä;
tunnistaa ja kuvailla ravintoaineiden kemian pääpiirteitä ja ravitsemuksen biologista merkitystä

Arviointimenetelmät

Kirjallinen kuulustelu (välikuulustelut tai kaksi loppukuulustelua)

Harjoittelu

None

Takaisin