Tuotannon perusteet ja kotieläinten hyvinvointi

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01BKOTU10
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Rönkä, Teija
Opettajatiimi: Rönkä, Teija ; Palander, Samu ; Törmä, Juhani ; Kalliomäki, Taina
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
MAELINK-2013   1-K   5.0   2014-01-02   2014-07-31  
MAELINK-2014   1-K   5.0   2015-01-02   2015-07-31  
MAELINK-2015   1-K   5.0   2016-01-01   2016-07-31  
MAELINK-2016   1-K   5.0   2017-01-01   2017-07-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee tuotantokiertojen eri vaiheisiin liittyvät työtehtävät. Hän pystyy arvioimaan eläimen hyvinvointia ja terveydentilaa. Hän tuntee tavallisimmat käytetyt tuotantorakennusratkaisut sekä olosuhteiden hallintaan, lannanpoistoon ja lypsyyn käytetyn tekniikan. Opiskelija osaa tehdä yhteenvedon ja etsiä tietoa keskeisestä eläintenpitoa ja hoitoa koskevasta lainsäädännöstä.

Opiskelijan työmäärä

Yhteensä 133 h. Työjärjestyksessä oleva opetus 60 h ja itsenäinen opiskelu 73 h. Monimuotokoulutuksessa työjärjestyksessä oleva opetus 35 h ja itsenäinen opiskelu 98 h.

Sisältö

Tuotantokiertoihin liittyvät työtehtävät, eläinten käyttäytyminen ja käsittely, eläimen ja tuotantoympäristön vuorovaikutus, terveydentilan ja hyvinvoinnin arviointi, tuotantorakennukset ja niiden olosuhteiden hallinta, lannanpoisto- ja lypsylaitteistot, eläinten pitoon liittyvä lainsäädäntö, em. sisältöihin liittyvät keskeiset anatomiset rakenteet ja fysiologiset toiminnot.

Opiskelumateriaali

Soveltuvin osin esimerkiksi seuraavat teokset: Alasuutari, S., Manni, K. & Rautala H.2010 tai uudempi painos. Lypsylehmän ruokinta ja hoito

Kaaro, K., Kuisma, A., Nopanen, A., Partanen, K., Perttilä, S. & Äijö, H. 2012. Sikatalous. OPH. Tampere: Juvensprint.

Nilsson, M. 2009. Mjölkkor

Jamieson, A. 2010. Nötkött

Tauriainen, S. (toim). 2006. Naudanlihantuotanto.

Castren, H. 1997. Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Pieksämäki: Raamattutalo.

Valros, A., Teräväinen, H. & Helin; j. (toim.). 2005. Hyvinvoiva tuotantoeläin. Tieto tuottamaan 109. Keuruu: Otavan kirjapaino Oy.

Sirkkola, H. & Tauriainen, S.(toim.) 2009. Eläinten lääkintä ja hoito- käsikirja eläintenhoitajalle. Opetushallitus, Edita Prima Oy.

Jensen, P. 1993 tai uudempi painos. Djurens beteende och orsakerna till det. Stockholm: LTs förlag.

Järvenpää, M., Savela, P. & Harmoinen, T. (toim) 2014. Tekonologian hyödyntäminen maatilalla. Tieto tuottamaan 140. ProAgria Keskusten Liitto.

Eviran Eläinsuojelulainsäädäntöä koottuna esitteet. Muu opettajan osoittama materiaali

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, oppimistehtävät, demonstraatiot kotieläintilassa.

Arviointikriteerit

Taso 1: Opiskelija osaa selittää eri tuotannonvaiheiden tärkeimmät työtehtävät. Hän osaa esittää eläimen hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Hän tunnistaa tavallisimmat tuotantorakennustyypit ja tuotantoteknologiset ratkaisut. Opiskelija osaa löytää tietoa keskeisestä eläintenpitoa ja hoitoa koskevasta lainsäädännöstä.
Taso 3: Opiskelija osaa selittää tavallisimpien tuotantoeläinten hoidon pääperiaatteet eri tuotantovaiheissa. Hän osaa nimetä eläimen ja tuotantoympäristön vuorovaikutukseen liittyvät tekijät sekä selittää niiden merkitystä eläimen hyvinvointiin. Hän osaa esitellä erilaisia tuotantoteknisiä ratkaisuja ja selittää niiden eroja. Opiskelija osaa tehdä yhteenvedon eläinten pitoon vaikuttavien säädösten keskeisestä sisällöstä.
Taso 5: Opiskelija osaa vertailla erilaisia tuotantoteknisiä ratkaisuja ja arvioida niiden soveltuvuutta erilaisiin tilanteisiin. Hän osaa verrata keskeisten eläinten pitoon vaikuttavien säädösten sisältöä käytännön eläinten pitokäytänteisiin ja olosuhteisiin. Hän osaa arvioida ja perustella hoitokäytänteiden ja tuotantoympäristön vaikutusta eläinten tuotantotuloksiin, terveydentilaan ja hyvinvointiin.

Arviointimenetelmät

Aktiivinen osallistuminen, tentti ja hyväksytyt oppimistehtävät.

Takaisin