Maatalous- ja maaseutuyritysten toimintaympäristö

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01BMYL03
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Laitila, Erkki
Opettajatiimi: Rajakorpi, Jyrki ; Holma, Heikki
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
MAELINK-2013   1-K   5.0   2014-01-02   2014-07-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija perehtyy maatalous- ja maaseutuyritysten asemaan osana kansallista ja kansainvälistä taloutta, kilpailua ja rahoitusjärjestelmää, oppii arvioimaan tulevaisuuden uhkia ja mahdollisuuksia ja kriittisesti käsittelemään elinkeinotoimintaan liittyvää tietovirtaa sekä arvioimaan yksittäisen yrityksen ja toimialan asemaa markkinoilla sekä ympäristössä tapahtuvien muutosten vaikutusta yritystoimintaan.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työ muodostuu Luento-opetukseen osallistumisesta, itsenäisestä perehtymisestä opintojakson teemoihin ja harjoitustehtävien tekemisestä ja raportoinnista. 5 x 26,7 t = 134 t josta Luento-opetus ja ohjattu harjoitusten tekeminen 40%, itsenäinen työskentely 60%.

Sisältö

Opinnot koostuvat osioista, joiden sisältö on
1. Maaseudulle tyypillinen yritystoiminta osana talousjärjestelmää
2. Työelämässä toimiminen
3. Tiedon hankkiminen, analysointi ja kriittinen arviointi
4. Tulevaisuuden uhkien ja mahdollisuuksien arvioinnin menetelmät ja soveltaminen nykytilanteeseen

Opiskelumateriaali

Keskeiset opiskelussa käytettävät teokset ovat:
Lindholm T - Kettunen J (2009): Kansantalous, Edita
Saatavuus: http://tiny.cc/bkw7jx

Manka, Marja-Liisa (2010): Tiikerinloikka työniloon ja menestykseen, Talentum Media Oy
Saatavuus: http://tiny.cc/pkw7jx

MTT-taloustutkimus, julk 112: Suomen maatalous ja maaseutuelinkeinot 2012
Saatavuus: http://tiny.cc/3kw7jx

opettajien Moodleen tuottama materiaali.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Opintojakson kokonaisuus muodostuu teorialuennoista, yksin tai ryhmässä tapahtuvasta käytäntöön soveltavasta perehtymisestä perusoppikirjoihin sekä harjoitustehtävistä, joiden tekeminen edellyttää alan kirjallisuuden hyväksikäyttöä. Opiskelijat etsivät ja luovat tietoa itseohjautuvasti ryhmissä.

Arviointikriteerit

Opintojakson hyväksyttävä suorittaminen edellyttää, että opiskelija suorittaa hyväksytysti kirjalliset tentit ja on laatinut ja raportoinut hyväksyttävästi kaikki annetut harjoitustehtävät.
1-2 Opiskelija hahmottaa kansantalouden ja työelämän toimintalogiikan yleisellä tasolla sekä tuntee maaseutupolitiikan keskeiset periaatteet.
3-4 Opiskelija hahmottaa kansantalouden ja työelämän toimintalogiikan yleisellä tasolla, tuntee maaseutupolitiikan keskeiset periaatteet ja osaa soveltaa tietoa käytännön päätöksentekotilanteisiin.
5 Opiskelija hahmottaa kansantalouden ja työelämän toimintalogiikan yleisellä tasolla, tuntee maaseutupolitiikan keskeiset periaatteet, osaa soveltaa tietoa käytännön päätöksentekotilanteisiin ja kykenee kriittisesti arvioimaan eri osa-alueiden vaikutuksia maaseudun yritystoimintaan.

Arviointimenetelmät

Arvioinnin kohteena on erityisesti opiskelijan soveltava osaaminen, joka osoitetaan suorittamalla hyväksyttävästi teoriaan ja käsitteisiin painottuvat kirjallisen tentit sekä laatimalla annetut harjoitustehtävät hyväksyttävällä tavalla.

Takaisin