Tuotantovälineiden hankinta ja käyttö

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KC03TVHK05
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Alarinta, Jarmo
Opettajatiimi: Kyntäjä, Merja
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
BIOEL-2014   4-S   5.0   2017-08-01   2017-12-31  
BIOEL-2015   4-S   5.0   2018-08-01   2018-12-31  
BIOEL-2016   4-S   5.0   2019-08-01   2019-12-31  

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- tuntee tuotantovälineiden hankintaprosessin
- osaa määritellä elintarvikekoneiden turvallisuuden ja hygienian kannalta kriittiset kohdat
- osaa tuottaa vaatimusmäärittelyn koneiden suunnittelijalle
- osaa soveltaa elintarvikekonevalmistuksen standardeja ja koneturvallisuuspäätöstä
- osaa arvioida integroidun käytön ja kunnossapidon merkityksen yrityksen toimintaan
- osaa soveltaa kunnossapidon menetelmiä
- osaa suunnitella, toteuttaa ja johtaa käynnissäpitoa.

Opiskelijan työmäärä

Yhteensä 133 h. Työjärjestyksessä oleva opetus 60 h ja itsenäinen opiskelu 73 h. Monimuotokoulutuksessa työjärjestyksessä oleva opetus 35 h ja itsenäinen opiskelu 98 h.

Sisältö

Koneiden hankinta:
- koneen hankinnassa huomioitavat koneiden turvallisuuden vaatimukset ja elintarviketeollisuudessa käytettävien koneiden erityisvaatimukset
- elintarvikekoneiden hygieniavaatimukset.
- metalliset materiaalit, ainevalinnat ja käsittelymenetelmät
- koneenosien valmistuksessa käytettävät yleisimmät työmenetelmät
- kiinteät, irrotettavat, joustavat liitokset, tehonsiirtotavat, hydrauliikan perusteet

Tuotantovälineiden käyttö:
- Kunnossapidon toiminnot ja menetelmät
- käyttövarmuuden ylläpito- ja kehittämiskeinot
- kunnossapidon tuotot ja kustannukset
- kokonaistehokkuuden (KNL) kehittäminen
- käynnissäpidon suunnittelu ja johtaminen.

Opiskelumateriaali

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitukset, seminaariesitys ja tietokoneharjoitus

Arviointikriteerit

Tyydyttävä (1…2): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin käynnissäpitoon liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.

Hyvä (3…4): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee käynnissäpidon peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Kiitettävä (5): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee käynnissäpidon peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.

Arviointimenetelmät

Kirjallinen koe 80% ja harjoitustehtävät 20%

Takaisin