Gerontologiset teoriat

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KFG11B009
Taso: AMK
Laajuus: 2.0 op
Vastuuopettaja: Hietaniemi, Elina
Opettajatiimi: Palomäki, Sirkka-Liisa
Opetuskieli: Suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa jäsentää ja tulkita vanhuutta ja vanhenemista gerontologisten teorioiden ja mallien kautta sekä usean tieteen alan näkökulmasta. Opiskelija osaa jäsentää vanhenemista teorioiden kautta, yksilön yhteisön, kulttuurin ja yhteiskunnan tasolla. Hän osaa selittää vanhenemista moniulotteisena sopeutumisen ja kehittymisen prosessina. Hän pystyy kuvaamaan erilaisia gerontologisen tutkimuksen lähestymistapoja. Hän osaa analysoida tekijöitä, jotka vaikuttavat iäkkään ihmisen oppimiseen. Opiskelija osaa etsiä ja käyttää tietoja gerontologian eri alueilta omassa opiskelussaan ja vanhustyössä ja sen kehittämisessä.

Opiskelijan työmäärä

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Sisältö

Gerontologiset teoriat ja vanhenemista selittävät mallit; gerontologiset tutkimusnäkökulmat ja tutkimuksen haasteet; fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen vanheneminen; vanhuus elämän- ja kehitysvaiheena, kulttuuriset ja yhteiskunnalliset näkökulmat. Oppiminen ja kehittyminen koulutusgerontologian näkökulmasta.
(sisällöstä on 2 op:tä T&K:ta)

Opiskelumateriaali

Heikkinen, E. & Rantanen, T. (toim.) 2007 Gerontologia (sov. osin); Kuusinen, J. & Paloniemi, S. 2002 Kasvatusgerontologian teoriaa ja käytäntöä teoksessa Heikkinen, E. & Marin, M. Vanhuuden voimavarat; (sov. osin); Gerontologia-lehden ym. artikkeleita.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot ja yhteistoiminnallinen opiskelu

Arviointikriteerit

Arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa.

Arviointimenetelmät

Aktiivinen osallistuminen ja oppimispäiväkirja

Takaisin