Eläinten terveyden ylläpito

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01CKOTU06
Taso: AMK
Laajuus: 9.0 op
Vastuuopettaja: Tiainen, Juha
Opettajatiimi: Hakala, Vera ; Kalliomäki, Taina
Opetuskieli: Suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija perehtyy tuotantoeläinten anatomiaan, fysiologiaan ja immunologiaan ja saa käsityksen eläimen terveyttä uhkaavista tekijöistä. Tutustuminen tuotantoeläimiä hoitavan eläinlääkärin työhön.

Opiskelijan työmäärä

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Sisältö

Perustietoa anatomiasta, fysiologiasta ja elimistön puolustusjärjestelmästä. Eläinten lajinmukainen käyttäytyminen ja sen vaikutus hyvinvointiin. Eläintenpitoon ja lääkintään liittyvä lainsäädäntö. Olosuhdetekijöistä johtuvien sairauksien ennaltaehkäisy. Käytännön eläinlääkärin työhön tutustuminen. Opintojakso on jaettu kahteen, toisiinsa integroituvaan osaan 1. Terve ja sairas eläin 2. Eläinten hyvinvoinnin tekijät.

Opiskelumateriaali

Luentomuistiinpanot. Sirkkola H. ja Tauriainen S. 2009. Eläinten lääkintä ja hoito. Mälkiä P.,Ahlfors K. & Teräväinen H. 2000. Tuotantoeläinten hyvinvointi. Valros A., Teräväinen H. ja Helin J. Hyvinvoiva tuotantoeläin. Tieto tuottamaan –sarja, Maaseutukeskusten liitto. Eviran Tavoitteena terve ja hyvinvoiva nauta, sika, hevonen, lammas, vuohi ja kana –oppaat. Lainsäädäntöä soveltuvin osin. Muu myöhemmin ilmoitettava materiaali.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitustyöt, aihepiiriin liittyvät vierailut ja demonstraatiot.

Arviointikriteerit

taso 1 : Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä elimistön anatomisia ja fysiologisia peruskäsitteitä sekä osaa kuvata elimistön perustoimintoja. Opiskelija osaa kertoa tuotantoeläinten käyttäytymisen perusteista sekä niihin liittyvistä tuotantoeläimillä esiintyvistä sairauksista. Opiskelijalla on selkeäkäsitys tuotantoeläinten hyvinvointia säätelevästä lainsäädännöstä. Opiskelija osallistuu järjestettäviin demonstraatioihin, palauttaa annetut harjoitustehtävät sekä läpäisee järjestettävän kirjallisen kuulustelun.

Taso 3: Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä elimistön anatomisia ja fysiologisia peruskäsitteitä sekä osaa kuvat elimistön perustoimintoja. Opiskelijalla on selkeä kuva eri tuotantoeläinten lajien välisistä eroista anatomiassa ja fysiologiassa ja opiskelija osaa yhdistää eri tuotantoeläimien lajienmukaisen käyttäytymisen sekä hyvinvointia säätelevänlainsäädännön. Opiskelija osallistuu järjestettäviin demonstraatioihin, palauttaa annetut harjoitustehtävät. Opiskelija osallistuu opetukseen aktiivisesti luennoilla sekä demonstraatioissa.

Taso 5: Opiskelija osaa analysoida lajien välisiä anatomisia, fysiologisia ja käyttäytymiseen liittyviä eroja sekä ymmärtää niiden vaikutuksen tuotantoeläimillä esiintyviin sairauksiin. Opiskelija osaa käytännössä hahmottaa tuotanto-olosuhteita löytäen tuotantoeläinten hyvinvointiin vaikuttavia kohteita ja havaita niissä olevia puutoksia lajien mukaiseen käyttäytymiseen ja lainsäädäntöön peilaten. Opiskelija osallistuu järjestettäviin demonstraatioihin ollen aktiivinen ja oma-aloitteinen luennoilla ja demonstraatioissa.

Arviointimenetelmät

Kirjalliset kuulustelut molemmista jaksoista, harjoitustyöt

Harjoittelu

None

Takaisin