Tuotekehitysprojekti

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: YELBRPROJ01
Tyyppi: Valinnainen
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Nieminen, Kirta
Opettajatiimi: Nieminen, Kirta ; Pasto, Matti-Pekka
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
BIOEL-2014   3-S   5.0   2016-08-01   2016-12-31  
PALVELUJ-2014   4-S   5.0   2017-08-01   2017-12-31  
BIOEL-2015   4-S   5.0   2018-08-01   2018-12-31  
PALVELUJ-2015   4-S   5.0   2018-08-01   2018-12-31  
BIOEL-2016   4-S   5.0   2019-08-01   2019-12-31  
PALVELUJ-2016   4-S   5.0   2019-08-01   2019-12-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija hallitsee tuotekehitysprosessin ja tuotteistamisen vaiheet, sekä osaa soveltaa asiakaslähtöisen tuotekehitysprosessin menetelmiä. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja johtaa asiakaslähtöisesti, kustannustehokkaasti, ravitsemuksellisen laadun näkökulmat huomioiden ja innovatiivisesti ruokatuotteen tuotekehitys- ja tuotteistamisprosessin. Opiskelija hallitsee reseptioptimoinnin. Hän osaa soveltaa aistinvaraisia menetelmiä kehittämisprojektissa.

Opiskelijan työmäärä

Työmäärä yhteensä: 135 h
- luennot ja ohjatut harjoitukset 40 h
- itsenäinen opiskelu 95 h, josta osa työjärjestykseen sidotusti keittiö- tai laboratoriotiloissa

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Ruoan ja ruokalistojen kehittäminen (RESTO)
Elintarvikeprosessit (BIELI)

Sisältö

Työelämälähtöinen tuotekehitys- ja tuotteistamisprojekti. Kuluttajatutkimukset, ideointi, tuotesuunnittelu, reseptioptimointi, kustannuslaskelmat, prosessin suunnittelu, tuotetestit, aistinvarainen arviointi, säilyvyys- ja pakkaustestit, koesuunnittelumenetelmät, koemarkkinointi, markkinointi ja tulosten analysoinnin eri menetelmät.

Opiskelumateriaali

Tuorila, H. & Appelbye, U. 2008. Elintarvikkeiden aistinvaraiset tutkimusmenetelmät. Helsinki: Yliopistopaino.

Fuller, G. 2011. New Food Product Development: from concept to marketplace.


Muu opintojaksolla ilmoitettu materiaali.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitukset ja tuotekehitysprojekti ryhmätyönä (läsnäolo ja osallistuminen harjoitustöihin ja projektiin pakollinen).

Arviointikriteerit

5
Opiskelija tuntee kiitettävästi elintarvikealaan liittyvän tuotekehityksen peruskäsitteet, tuotekehitysprosessin vaiheet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten tuotekehitysprojektin kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija osaa organisoida ja toteuttaa reseptiikan suunnittelun ja testaamisen. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.

3-4
Opiskelija tuntee hyvin elintarvikealaan liittyvän tuotekehityksen peruskäsitteet, tuotekehitysprosessin vaiheet ja menetelmiä sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten tuotekehitysprojektien ratkaisemisessa. Opiskelija osaa toteuttaa reseptiikan suunnittelua ja testaamista. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

1-2
Opiskelija tuntee ja hallitsee elintarvikealaan liittyviä tuotekehityksen peruskäsitteitä, tuotekehitysprosessin vaiheet ja menetelmiä sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten tuotekehitysprojektien ratkaisemisessa. Opiskelija osaa kehittää ja testata reseptiikkaa.

Arviointimenetelmät

Arviointi koostuu seuraavista osioista: tuotekehitysprojekti ja sen raportointi sekä itsearviointi/tentti.

Harjoittelu

Ei

Lisätietoja

T&K osuus 3 op
Opintojakso toteutetaan tarvittaessa englanniksi

Takaisin