Maatalousyrityksen liiketoiminnan kehittäminen

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA33C90
Taso: Ylempi AMK
Laajuus: 10.0 op
Vastuuopettaja: Ryhänen, Matti
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
RUOKATUO-2016   1-K   10.0   2017-01-01   2017-07-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija tutustuu alan kehityssuuntiin ja perehtyy maatalousyrityksen liiketoiminnan kehittämiseen kokonaisuutena. Hän perehtyy prosessien merkitykseen kokonaisuuden osana. Opintojakson suoritettuaan hän ymmärtää maatalousyrityksen kustannustehokkaan kehittämistarpeen muuttuvassa toimintaympäristössä sekä tuntee yhteistyön, teknologisen kehityksen ja yrityskoon tuomat mahdollisuudet maatalousyrityksen liiketoiminnan kehittämisessä.

Opiskelijan työmäärä

Työmäärä yhteensä: 267 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 64 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 203 h

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita

Sisältö

-Maatalousyrityksen kokonaisvaltainen kehittäminen
-Prosessien johtaminen osana kokonaisuutta
-Yhteistyömuodot
-Verkostoituminen
-Teknologinen kehitys
-Yrityskoko

Opiskelumateriaali

-Opettajan tuottama materiaali.
-Olson, K.D. 2004. Farm management: Principles and strategies (soveltuvin osin)
-Ryhänen, M. & Laitila, E. (toim.) 2012. Yhteistyö ja resurssit maitotiloilla. Verkostomaisen yrittämisen lähtökohtia ja edellytyksiä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 59
-Sipiläinen, T. & Ovaska, S. (toim.). 2012. Maitotilalle kilpailukykyä tuottavuutta ja tehokkuutta kehittämällä. MTT raportti 78: 1-68. [Verkkojulkaisu]. Saatavana: http://www.mtt.fi/mttraportti/pdf/mttraportti78.pdf.
-Ryhänen, M. & Laitila, E. (toim.) 2014. Yhteistyö ja verkostosuhteet. Strateginen tarkastelu maidontuotantoon sovellettuna. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 19: 1-204.
-Halinen, P., Sipiläinen, T. & Ryhänen, M. 2015. Maitotilojen kasvituotannon tekninen tehokkuus Suomessa vuosina 2007–2012. Helsingin yliopisto. Taloustieteen laitos. Selvityksiä 81: 12-41.
-Ovaska, S., Sipiläinen, T. & Ryhänen, M. 2015. Tehokkuustappio – kasvin- ja maidontuotannon verkostomainen DEA-tarkastelu. Helsingin yliopisto. Taloustieteen laitos. Selvityksiä 81: 42-63.
-Sipiläinen, T., Ryhänen, M. & Ovaska, S. 2015. Liikkeenjohdon suorituskykyyn vaikuttavat tekijät eteläpohjalaisilla maitotiloilla. Helsingin yliopisto. Taloustieteen laitos. Selvityksiä 81: 64-79.
-Ryhänen, M., Närvä, M., Sipiläinen, T. & Rajakorpi, J. 2015. Yhteisnavetan perustaminen ja johtaminen. Helsingin yliopisto. Taloustieteen laitos. Selvityksiä 82: 57-90.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

-Kontaktiopetus
-Tentti
-Omatoiminen oppiminen

Arviointikriteerit

Opiskelijan saa arvosanakseen 1 tai 2, jos hän kykenee hyödyntämään kokonaisvaltaista johtamista tyydyttävästi maatalousyrityksen liikkeenjohtamisessa sekä pystyy tarkastelemaan yleisellä tasolla yhteistyötä ja verkostoitumista.

Opiskelija saa arvosanakseen 3, jos hän kykenee hyödyntämään kokonaisvaltaista johtamista hyvin maatalousyrityksen liikkeenjohtamisessa sekä pystyy tarkastelemaan yhteistyön ja verkostoitumisen hyötyjä ja haittoja.

Opiskelijan saa arvosanakseen 4 tai 5, jos hän kykenee hyödyntämään kokonaisvaltaista johtamista erinomaisesti maatalousyrityksen liikkeenjohtamisessa sekä pystyy tarkastelemaan monipuolisesti yhteistyötä ja verkostoitumista ja niiden tuomia hyötyjä ja haittoja.

Arviointimenetelmät

-Osallistuminen kontaktiopetukseen ja tentti.

Harjoittelu

Ei harjottelua

Takaisin