Kulttuuri ja elämäntapa

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: SOSPST50
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Järvi, Helena
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
SOSALA-2015   1-K   5.0   2016-01-01   2016-07-31  
SOSALA-2016   1-K   5.0   2017-01-01   2017-07-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa tarkastella yksilöjen, yhteisöjen ja yhteiskuntien suhteita globaalilla, kansallisella ja paikallisella tasolla. Hän osaa tunnistaa ja kuvata kulttuurin ja elämäntavan keskeisiä merkityksiä ihmisen identiteetin rakentumiselle. Opiskelija osaa selittää monikulttuurisuuden ja moninaisuuden käsitteet. Hän osaa kuvata ja analysoida vähemmistöjen ja enemmistöjen suhteita, globaalia muuttoliikettä sekä erityisesti pakolaisuutta yleisenä ilmiönä ja yksittäisen ihmisen kokemuksena. Opiskelija osaa kuvata niihin liittyvää syrjintää, ennakkoluuloja ja rasismia ja tunnistaa tekijöitä niiden taustalla. Hän osaa tarkastella omaa kansallista ja etnistä identiteettiään ja omia valmiuksiaan kohdata etnistä ja kulttuurista erilaisuutta. Hän osaa löytää itsenäisesti monikulttuurisuutta, etnisiä vähemmistöjä ja globaalia muuttoliikettä koskevaa tietoa ja osaa arvioida sen luotettavuutta. Hän osaa tiedostaa ilmiöihin liittyviä erilaisia näkökulmia ja perusteluja ja hyödyntää tietoa oman perustellun näkemyksensä muodostamisessa.

Opiskelijan työmäärä

133t
- josta kontaktiopetusta 52t
- itsenäistä opiskelua 55t
- työelämässä opiskelua 26t

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

edeltäviä opintoja ei tarvita

Sisältö

- valtiot ja kansat, etnisen ja kulttuurisen moninaisuuden lajit, kulttuurierot, enemmistöt ja vähemmistöt
- globaali muuttoliike, siirtolaisuus, pakolaisuus
- monikulttuurisuuden ja moninaisuuden käsitteet, monikulttuurisen yhteiskunnan vaihtoehdot akkulturaatio, kontakti- ja konfliktiteoria
- kansallinen ja etninen identiteetti, stereotypiat ja ennakkoluulot, orientalismi, rasismi
- vähemmistöaseman tai maahanmuuton vaikutus identiteettiin
- erilaisuuden hahmottamisen tasot
- monikulttuurinen kompetenssi ja kulttuurinen sensitiivisyys

Opiskelumateriaali

Opettajan laatima materiaali Moodlessa. Valinnainen kaunokirjallinen tai dokumentaarinen aineisto, josta annetaan lista opintojakson alussa.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Opintojakso suoritetaan monimuotototeutuksena, jossa on kontaktiopetusta, itsenäistä opiskelua ja työelämäopiskelua.

Arviointikriteerit

Arviointi 1-5.
5:
Opiskelija osaa analysoida muuttoliikkeen ja pakolaisuuden takana vaikuttavia globaaleja prosesseja. Opiskelija osaa arvioida opintojaksolla opittuja käsitteitä kriittisesti. Opiskelija osaa liittää etniseen vähemmistöön kuuluvan ihmisen kokemukset niiden yhteiskunnalliseen taustaan. Opiskelija osaa löytää itsenäisesti työelämäopiskelun toteutukselle sopivia vaihtoehtoja ja kytkeä siellä tekemänsä havainnot ja keräämänsä tiedon opintojakson käsitteisiin. Opiskelija osaa pohtia laajasti ja käsitteitä sujuvasti soveltaen omaa etnistä identiteettiään ja sen kehitykseen liittyviä tekijöitä. Opiskelijan osaa ilmaista omat tavoitteensa kulttuurien välisen osaamisensa kehittämiseen opintojaksolla opittuja käsitteitä sujuvasti käyttäen ja perustellen tavoitteensa monipuolisesti.
3:
Opiskelija osaa kuvata opintojaksolla opittuja käsitteitä sujuvasti käyttäen ja useita näkökulmia esille tuoden muuttoliikettä ja pakolaisuutta tuottavia globaaleja prosesseja. Opiskelija osaa löytää runsaasti tietoa etnisten ryhmien välisistä suhteista ja hyödyntää sitä omien näkemysten esittämisessä ja puolustamisessa. Opiskelija osaa analysoida opintojaksolla opittujen käsitteiden avulla etniseen vähemmistöön kuuluvan ihmisen kokemuksia kirjallisuuden ja työelämäopiskelun pohjalta. Opiskelija osaa toimia itsenäisesti ja vastuullisesti työelämäopiskelussa ja tehdä siellä monipuolisia havaintoja opintojakson teemoista sekä pohtia niitä. Opiskelija osaa pohtia omaa etnistä identiteettiään ja sen kehitykseen vaikuttaneita tekijäitä opintojakson käsitteitä soveltaen. Opiskelija osaa kuvata ja perustella useita konkreettisia tavoitteita oman kulttuurien välisen osaamisensa kehittämiseksi.
1:
Opiskelija osaa tunnistaa ja paikantaa globaaleja prosesseja, jotka aiheuttavat muuttoliikettä ja pakolaisuutta. Opiskelija osaa tunnistaa opintojaksolla opittujen käsitteiden sisällön, tietää monikulttuurisen yhteiskunnan ja akkulturaation vaihtoehdot ja osaa kuvata pääpiirteittäin etnisten ryhmien suhteita Suomessa ja omalla paikkakunnallaan.
Opiskelija osaa löytää ajankohtaista tietoa etnisten ryhmien välisistä suhteista ja tunnistaa ilmiöihin liittyviä erilaisia näkökulmia ja arvoperusteluja. Hän osaa muotoilla oman näkemyksen jostakin aihealueen kysymyksestä ja perustella sitä. Opiskelija osaa kuvata etniseen vähemmistöön kuuluvan ihmisen kokemuksia kirjallisen aineiston ja työelämäopiskelun pohjalta.
Opiskelija osaa kuvata omaa etnistä identiteettiään ja sen kehitykseen liittyviä tekijöitä. Hän osaa nimetä yhden konkreettisen tavoitteen oman kulttuurien välisen osaamisensa kehittämiseksi.

Arviointimenetelmät

Arvioinnin kohteet ovat tunneilla toteutuvat ryhmä- ja yksilötehtävät sekä ryhmätentti kontaktiopetuksesta , Itsenäinen analyysitehtävä kirjallisuudesta ja itsenäinen reflektiotehtävä työelämäopiskelusta ja omasta osaamisesta.

Harjoittelu

opintojakso sisältää harjoittelua

Takaisin