Ruokinnan ja terveydenhuollon suunnittelu

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01CMYT03
Tyyppi: Valinnainen
Taso: AMK
Laajuus: 10.0 op
Vastuuopettaja: Palander, Samu
Opettajatiimi: Palander, Samu ; Rönkä, Teija ; Kalliomäki, Taina
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
MAELINK-2014   3-S   5.0   2016-08-01   2016-12-31  
MAELINK-2014   3-K   5.0   2017-01-01   2017-07-31  
MAELINK-2015   3-S   5.0   2017-08-01   2017-12-31  
MAELINK-2015   3-K   5.0   2018-01-01   2018-07-31  
MAELINK-2016   3-S   5.0   2018-08-01   2018-12-31  
MAELINK-2016   3-K   5.0   2019-01-01   2019-07-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
-suunnitella sikojen, nautojen ja siiipikarjan ruokintaa eläinten tuotannon, terveyden ja hyvinvoinnin huomioivassa taloudellisessa ja ympäristövastuullisessa tuotannossa
-kartoittaa kotieläintilan terveydenhuoltosuunnitelmaa varten keskeisiä tekijöitä
-käyttää ajanmukaisia suunnittelumenetelmiä- ja välineitä
-soveltaa tietojaan eläinten ravitsemuksesta ja hyvinvointiedellytyksistä tulkitessaan ja arvioidessaan ruokinta- ja terveydenhuoltosuunnitelmia

Opiskelijan työmäärä

Yhteensä 267 h, josta noin 100 h työjärjestyksessä olevaa opiskelua

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Kotieläintuotannon yhteiset opinnot

Sisältö

-Sikojen, nautojen ja siipikarjan ravitsemusfysiologia ja sen yhteys tuotantoon ja terveyteen
-Syventävät tiedot rehuarvojärjestelmistä, ravintoaineista, rehujen prosessoinnista ja niiden merkityksestä
-Ruokinnansuunnittelussa käytettävät ohjelmistot
-Syventävät tiedot eläimen terveyden ylläpidon ja sairastumisen mekanismeista
-Terveydenhuoltotyön kansallinen kokonaiskuva ja organisointi
-Terveydenhuoltosuunnitelmat ja niihin liittyvät kartoitukset sekä näissä esiin tulevien seikkojen merkitys eläimille, tyypillisten tuotantosairauksien synty ja ennaltaehkäisy sekä tuotantoeläinten lääkinnän perusteet

Opiskelumateriaali

Kyntäjä, J. ym. 2010. Lypsylehmän ruokinta. Pro Agria keskusten liitto.

Muu matariaali ilmoitetaan opintojakson alussa

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, oppimistehtävät sekä vierailut ja demonstraatiot

Arviointikriteerit

Hyväksytty/hylätty oppimistavoitteiden saavuttamisen perusteella (hyväksytty taso: em. tavoitteet on saavutettu)

Arviointimenetelmät

Aktiivinen osallistuminen, oppimistehtävät

Takaisin