Kasvinsuojelun perusteet

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01BKATU12
Taso: AMK
Laajuus: 3.0 op
Vastuuopettaja: Riikonen, Leena
Opettajatiimi: Riikonen, Leena ; Törmä, Juhani
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
MAELINK-2016   2-K   3.0   2018-01-01   2018-07-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa luokitella rikkakasvit eri ryhmiin ja osaa määritellä eri ryhmien ominaisuudet sekä tuntee yleisimmät kasvitaudit ja tuholaiset. Opiskelija osaa tehdä yhteenvedon rikkakasvien torjuntamenetelmistä ja niissä käytettävästä tekniikasta sekä osaa suunnitella torjunnan taloudelliset ja ympäristönsuojelulliset näkökohdat huomioiden. Opiskelija osaa selittää herbisidien vaikutusmekanismit sekä osaa arvioida kasvinsuojeluaineiden ympäristö- ja terveys- vaikutuksia.

Opiskelijan työmäärä

Luennot 35 tuntia, oppimistehtävä 20 tuntia, tentti 25 tuntia.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Sisältö

Rikkakasvien luokittelu ja ominaisuudet; rikkakasvien ei-kemialliset torjuntamenetelmät; rikkakasvien torjunta-aineet,
vaikutustavat ja käyttö; ongelmarikkojen torjunta; kasvunsääteet; eri viljelykasvien rikkakasvitorjunnan kehittämissuunnitelma todelliselle tilalle; kasvinsuojelun tekniikka; kasvinsuojeluaineiden ympäristö- ja terveysvaikutukset; tärkeimpien tautien ja tuholaisten tunnistus

Opiskelumateriaali

Ajankohtaisia kasvinsuojeluohjeita 2012. Kasvinsuojeluseura; Erkamo 2001. Rikkakasviopas. Kasvinsuojeluseura; Hannukkala ym. 1999. Luomupellon kasvinsuojelu. Tieto tuottamaan 84.
ProAgria; Torjunta-aineoppaat; Håkansson, S.2003. Weeds and weed management on arable land. An ecologial approach.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot (40 %), hyväksytysti suoritettu oppimistehtävä (25 %) ja hyväksytysti suoritettu tentti (35 %)

Arviointikriteerit

Taso 1. Opiskelija luokittelee rikkakasvit eri ryhmiin ja tunnistaa yleisimmät kasvitaudit ja tuholaiset. Opiskelija nimeää rikkakasvien torjuntamenetelmiä (ei-kemialliset, kemialliset), tekee niistä yhteenvedon sekä selittää niissä käytettäviä tekniikoita. Opiskelija laatii rikkakasvien torjuntasuunnitelman todelliselle tilalle ja nimeää vaihtoehtoisia torjuntamenetelmiä. Opiskelija esittää herbisidien vaikutustavat ja määrittelee kasvinsuojeluaineiden ympäristö- ja terveysvaikutuksia.

Taso 3. Opiskelija luokittelee rikkakasvit ryhmiin ominaisuuksien perusteella ja tunnistaa yleisimmät kasvitaudit ja tuholaiset. Opiskelija selittää perustellen, kuinka rikkakasveja torjutaan ei-kemiallisesti ja kemiallisesti ja millaista tekniikkaa käytetään. Opiskelija laatii rikkakasvien torjuntasuunnitelman todelliselle tilalle, selittää eri vaihtoehtoja ja kommentoi tilan käytäntöjä. Opiskelija selittää herbisidien vaikutustavat ja -mekanismit sekä kuvailee niihin vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija selittää, kuinka kasvinsuojeluaineet vaikuttavat ympäristöön ja terveyteen.

Taso 5. Opiskelija luokittelee rikkakasvit ryhmiin vertaillen eri ryhmien ominaisuuksia sekä tunnistaa yleisimmät kasvitaudit ja tuholaiset. Opiskelija analysoi ja vertailee rikkakasvien torjuntamenetelmiä ja niissä käytettäviä tekniikoita. Opiskelija suunnittelee rikkakasvien torjunnan todelliselle tilalle, vertailee eri vaihtoehtoja ja perustelee valintojaan sekä kehittämisehdotuksiaan. Opiskelija vertailee herbisidien vaikutustapoja ja -mekanismeja ja analysoi niihin vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija arvioi ja tekee johtopäätöksiä kasvinsuojeluaineiden ympäristö- ja terveysvaikutuksista.

Arviointimenetelmät

- Luennot, aktiivisuus
- Hyväksytty oppimistehtävä
- Tentti

Harjoittelu

None

Takaisin