Nautakarjatalouden erikoistumisopintojakso

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01CKOTU02
Tyyppi: Valinnainen
Taso: AMK
Laajuus: 12.0 op
Vastuuopettaja: Tiainen, Juha
Opettajatiimi: Rönkä, Teija ; Törmä, Juhani
Opetuskieli: Suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija syventää tietämystään erilaisten nautakarjatilojen tuotannonsuunnittelun eri osa-alueista. Hän saa valmiudet toimia alan yrittäjänä tai neuvojana.

Opiskelijan työmäärä

yhteensä 240 h ja lisäksi Nurmiviljelyn opintojakso. Työjärjestyksessä olevaa noin 100 h (monimuoto-opetuksessa noin 50 h), itsenäsitä opiskelua noin 140 h (monimuoto-opetuksessa 190 h).

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Kotieläintuotannon biologian ja kemian perusta, Kotieläintuotannon perustiedot ja –taidot, Maatilaharjoittelu

Sisältö

Ajankohtaiset lypsy- ja lihakarjan ravitsemuksen ja hoidon erityiskysymykset, tuotannontarkkailu, ruokinnansuunnittelu, jalostussuunnittelu, ajankohtaiset terveydenhoitoasiat ja terveydenhoitosuunnittelu, rakennustekniikka ja tuotannon teknologia sekä maitotalousteknologia. Lisäksi Nautakarjatalouden erikoistumisopintojakson suoritukseen kuuluu Nurmiviljelyn opintojakso.

Opiskelumateriaali

Soveltuvin osin esim. seuraavat teokset: Aro, J., Hilpelä-Lallukka, R., Toivanen, M. & Vahlsten, T. 2007. Mittaa ja valitse -lypsykarjanjalostuksella tuloksiin; Hulsen, J. 2007. Lehmähavaintoja, lehmälähtöisen karjanhoidon opas ; Hulsen, J. 2008. Fertility: a practical guide to fertility management; Hulsen, J.& Rodenburg, J. 2010. Building for the cow; Jamieson, A. 2010. Nötkött ;Kyntäjä, J., Nokka, S. & Harmoinen, T. (toim.) 2010. Lypsylehmän ruokinta; Marcussen , D. & Krog Laursen, A. 2008. The basics of dairy cattle production; Nilsson, M. 2009. Mjölkkor; Tauriainen, S. (toim). 2006 Naudanlihantuotanto.
Alan ajankohtaisia ammattilehtiartikkeleita, tutkimustuloksia sekä muuta luennoilla esille tulevaa ja tiedonhaun perusteella hankittavaa aineistoa.
Keskeiset internet-sivut: https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/maaseutuyritys/palvelut/maitokoneet; https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/www/Hankkeet/Ruukki/InnoNauta; https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Artturi; http://www.ett.fi/terveydenhuolto/nautaterveydenhuolto/nasevan_tiedotusosio

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot (myös vierailevat luennoitsijat), vierailut ja ohjattu ryhmätyöskentely 100 h, itsenäinen opiskelu (osin verkkotuettuna) 140 h.
Monimuoto-opetuksessa luennot ja muu lähiopetus 50 h, omatoiminen opiskelu (osin verkkotuettuna) 190 h.
Tämän lisäksi 3 op:n nurmiviljelyn opintojakso.

Arviointikriteerit

Taso 1: Opiskelija osaa löytää, valita ja tallentaa suunnitelmien tekoon tarvittavia lähtötietoja. Hän osaa määritellä nautakarjatilojen terveydenhoidon tavoitteet. Hän osaa tulkita valmiita suunnitelmia ja keskeisiä tunnuslukuja. Hän osaa selittää erilaisissa tuotantoympäristöissä käytettävät tavallisimmat tuotantoteknologiset ratkaisut. Opiskelija osallistuu pakollisiin harjoituksiin ja suorittaa pakolliset opintojaksoon kuuluvat oppimistehtävät.
Taso 3: Opiskelija osaa analysoida erilaisia tuotannonsuunnittelussa ja -seurannassa tarvittavia lähtötietoja, tunnuslukuja ja havainnointituloksia. Hän osaa laatia ja laskea suunnitelmia sekä valita tuotantoympäristöön sopivan tuotantoteknisen ratkaisun. Hän osaa soveltaa valmiita suunnitelmia ja arvioida suunnitelmien toteutumista ja vaikutuksia. Opiskelija osallistuu opetukseen aktiivisesti.
Taso 5: Opiskelija osaa analysoida lähtötietoja, tunnuslukuja ja havainnointituloksia monipuolisesti. Hän osaa laatia ja laskea vaihtoehtoisia suunnitelmia, vertailla niitä monipuolisesti ja perustella suunnitelmien valintoja. Hän osaa vertailla erilaisia tuotantoteknisiä ratkaisuja ja kehittää tuotantoteknologiaa olosuhteet huomioiden. Hän osaa arvioida suunnitelmien ja tuotantoteknisten ratkaisujen kokonaisvaltaisia vaikutuksia. Opiskelija on aktiivinen ja oma-aloitteinen.

Arviointimenetelmät

Aktiivinen osallistuminen, tehtävät ja kirjallinen kuulustelu

Harjoittelu

None

Takaisin