Sairaan vanhuksen hoito ja saattohoito

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KFG11B050
Taso: AMK
Laajuus: 4.0 op
Vastuuopettaja: Hietaniemi, Elina
Opettajatiimi: Lahti, Marita
Opetuskieli: Suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija on selvillä keskeisten vanhuuden sairauksien ja oireyhtymien ehkäisystä ja ehkäisyohjelmista.
Opiskelija osaa tarkkailla vanhuksen erilaisia sairausoireita ja tunnistaa niiden yhteydet erilaisiin vanhusten sairauksiin.
Opiskelija osaa tukea vanhusta pitkäaikaissairauteen sopeutumisessa.
Opiskelija on selvillä keskeisten vanhusten sairauksien edellyttämästä hoidosta; osaa suunnitella, toteuttaa ja ohjata sairaan vanhuksen hoitoa ja kuntoutusta erityisesti vanhuksen omassa kodissa, kotihoitoyksiköissä sekä erilaisissa vanhusten palvelukeskuksissa. Opiskelija osaa toimia toimia sairaan vanhuksen henkilökohtaisena palveluohjaajana.
Opiskelija pystyy teoreettisesta tietoperustasta käsin erittelevästi havainnoimaan ja tukemaan saattohoidossa olevan vanhuksen elämästä irroittautumisen prosessia sekä läheisten sopeutumista siihen. Opiskelija pystyy suunnittelemaan, toteuttamaan ja kehittämään vanhusten saattohoitoa sekä on motivoitunut seuraamaan vanhuksen saattohoitoon liittyvää tutkimusta ja käytännön kehitystyötä.

Opiskelijan työmäärä

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Sisältö

Vanhuksen oirehtimisen erityispiirteet ja oireiden tarkkailun merkitys vanhusten sairauksien diagnosoinnissa ja hoitamisessa; Vanhuksen keskeiset sairausoireet (yli- ja alilämpöisyys, huimaus, pahoinvointi, ripuli, ummetus, hengenahdistus, unettomuus, sekavuus, heikkonäköisyys, huonokuuloisuus ), oireiden yhteydet eri sairauksiin, oireiden ensiapu ja hoito,
Vanhuksen sopeutuminen pitkäaikaissairauteen, Kokonaishoidollinen hoito ja kuntoutusmalli sairaan vanhuksen hoidossa, Esimerkkejä keskeisten vanhusten sairauksien hoito-ja kuntoutusprosesseista, (masennus ja muut mielenterveysongelmat, diabetes, sydämen toiminnan vajaus, hauraus-raihnaus oireyhtymä, keuhkoahtaumatauti, osteoporoosi, inkontinenssi, toispuolihalvaus, Parkinsonin tauti, jalkahaavat, paksusuolen syöpä, kaatumistapaturmat, alkoholin liikakäyttö ja sen seuraukset).
Saattohoidon historiallinen kehitys, Vanhuksen elämästä irroittautuminen erilaisten teoreettisten mallien valossa,
Elämästä irroittautumisen tukeminen,
Vanhuksen saattohoidossa korostuvat perustarpeet, erityispiirteet sekä hoitotyön periaatteet ja menetelmät, Lievittävä hoito erityisongelmissa, Muistelu ja luovat toiminnat vanhuksen saattohoidossa
Läheisten tukeminen, Suremisteoriat ja surutyö saattohoidon jälkeen
Saattohoidon kehittäminen

Opiskelumateriaali

Sairaan vanhuksen hoito:
Kivelä, S-L. 2007. Voimavaroja unesta.
Kivelä, S-L.2009. Depressiosta tasapainoon-Hyvä elämä iäkkäänä. Kirjapaja.
Vallejo Medina, A. et al. 2012. Vanhustenhoito. ( uusin painos)
Journal of Gerontological Nursing -lehden artikkeleita, muu opettajan osoittama materiaali.
Molander, G. 1999. Askel lyhenee maa kutsuu- Yli 80-vuotiaiden kuolema eletyn elämän valossa (82-231); Molander, G. 1999. Työnä kuolemaan hoitaminen.
STM. 2010. Hyvä saattohoito Suomessa- Asiantuntijakuulemisiin perustuvat saattohoitosuositukset.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, itsenäinen opiskelu, parityöskentelyt, sairaan vanhuksen hoitosuunnitelmaharjoitukset.

Arviointikriteerit

Arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa.

Arviointimenetelmät

Aktiivinen osallistuminen kontaktiopetukseen ja hoitosuunnitelmaharjoituksiin. 2 koetta ( sairaan vanhuksen hoito ja saattohoito, arviointi 1-5)

Takaisin