Ruokapalvelujen taloudellisuus
Rakennetyyppi: | Opintojakso |
Koodi: | KI15BRPT003 |
Tyyppi: | Pakollinen |
---|
Taso: | AMK |
Laajuus: | 3.0 op |
Vastuuopettaja: | Nuotio, Liisa |
---|
Opetuskieli: | Suomi |
Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi
Opetussuunnitelma   | Lukukausi   | Laajuus   | Kauden alkupvm.   | Kauden loppupvm. |
PALVELUJ-2013   |
1-K   |
3.0   |
2014-01-02   |
2014-07-31   |
Osaamistavoitteet
- Opiskelija osaa selittää palveluliiketoiminnan peruslogiikan. Hän tunnistaa erilaisia ravitsemisalan liikeideoita ja yrityksen panosten ja tuotosten välisen yhteyden. Opiskelija osaa nähdä yksittäisen tuotantopanoksen, mutta myös yrityksen toiminnan osana kansantaloutta ja kestävää kehitystä. Opiskelija osaa toimia pitkällä aikavälillä taloudellisesti palvelutuotannon eri vaiheissa, kuten raaka-aineiden hankinnassa, ruoan valmistuksessa, jakelussa ja annostelussa.
- Opiskelija hallitsee omaan ammattialaansa liittyvät matematiikan peruslaskutaidot: hän osaa mm. tehdä muunnoslaskuja, laskea arvonlisäveron ja hävikin, käyttää kassakonetta, kirjoittaa kuitin sekä arvioida erilaisten poikkeamien vaikutuksen kokonaiskustannuksiin ja -tulokseen.
Opiskelijan työmäärä
81 h
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Sisältö
- yrittäjyys ja sen merkitys yhteiskunnassa
- yritysideasta liikeideaksi
- yrityksen toimintaprosessit ja toimintaympäristöt
- prosenttilaskut, muunnoslaskut, painohäviölaskut
- myyntikate, arvonlisävero ja tuotteiden tai palveluiden hinnoittelu
Opiskelumateriaali
- Vuorenmaa, Peltola: Annos ja asiakas ravitsemisalan matematiikkaa ja ammattilaskentaa, uusin painos
Saatavuus: https://plari.amkit.fi/vwebv/holdingsInfo?sk=fi_FI&bibId=86963
- muu materiaali ilmoitetaan opintojakson alkaessa
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
- Luennot, harjoitukset, oppimistehtävät
Arviointikriteerit
5
Hän osaa luokitella erilaisia ravitsemisalan liikeideoita ja niiden peruslogiikan
Opiskelija osaa analysoida tuotantopanoksen merkitystä osana yrityksen toimintaa, kansantaloutta ja kestävää kehitystä.
Opiskelija osaa arvioida palvelutuotannon eri vaiheiden toiminnan vaikutusta pitkän aikavälin taloudelliseen tulokseen
Opiskelija osaa analysoida oman ammattialan käytännön tilanteita matemaattisesti ja soveltaa niihin matematiikan peruslaskutaitoja
3
Hän tunnistaa erilaisia ravitsemisalan liikeideoita ja niiden peruslogiikan
Opiskelija osaa perustella yhteyden tuotantopanoksen ja yrityksen toiminnan, kansantalouden ja kestävää kehityksen välillä.
Opiskelija osaa perustella pitkällä aikavälillä taloudellisesti palvelutuotannon eri vaiheissa
Opiskelija osaa soveltaa matematiikan peruslaskutaitoja omaan ammattialaansa
1
Hän osaa nimetä erilaisia ravitsemisalan liikeideoita ja niiden peruslogiikan
Opiskelija osaa nimetä tuotantopanoksen vaikutuksia yrityksen toimintaan, kansantalouteen ja kestävää kehitykseen.
Opiskelija osaa toimia pitkällä aikavälillä taloudellisesti palvelutuotannon eri vaiheissa
Opiskelija hallitsee omaan ammattialaansa liittyvät matematiikan peruslaskutaidot
Opiskelija osaa matematiikan peruslaskutaitoja omalla ammattialalla
Arviointimenetelmät
- Arviointi koostuu seuraavista osioista: Oppimistehtävät ja tentit
Takaisin