Tuotantoprosessin suunnittelu
Rakennetyyppi: | Opintojakso |
Koodi: | KC03CE40323 |
Tyyppi: | Pakollinen |
---|
Taso: | AMK |
Laajuus: | 5.0 op |
Vastuuopettaja: | Alarinta, Jarmo |
---|
Opetuskieli: | Suomi |
Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi
Opetussuunnitelma   | Lukukausi   | Laajuus   | Kauden alkupvm.   | Kauden loppupvm. |
BIOEL-2014   |
4-S   |
5.0   |
2017-08-01   |
2017-12-31   |
BIOEL-2015   |
4-S   |
5.0   |
2018-08-01   |
2018-12-31   |
BIOEL-2016   |
4-S   |
5.0   |
2019-08-01   |
2019-12-31   |
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaa opiskelija
- tuntee eri suunnitteluvaiheet tuotantolaitoksen ja -prosessin suunnittelusta ja rakentamisesta
- osaa arvioida elintarvikeprosessien suunnittelun erikoispiirteitä
- osaa tuottaa yksiselitteisiä ja selkeitä suunnitteludokumentteja
- osaa laskea yksikköprosesseista muodostetun tuotantolinjan kapasiteetin, laitteiden kapasiteetin ja muut valintaan ja mitoitukseen liittyvät laskut.
- osaa määrittää valmistuslinjan aine- ja energiataseet, kapasiteetti ja muut laitevalintaan vaikuttavat matemaattiset tehtävät.
- omaa käytännön valmiudet toteuttaa tuotantolinjastoprojekti suunnittelusta toimivaan tehtaaseen.
Opiskelijan työmäärä
Yhteensä 133 h. Työjärjestyksessä oleva opetus 60 h ja itsenäinen opiskelu 73 h. Monimuotokoulutuksessa työjärjestyksessä oleva opetus 35 h ja itsenäinen opiskelu 98 h.
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Elintarvikeprosessit
Sisältö
Erilaiset tehdassuunnittelussa käytettävät kaaviot. Elintarvikkeiden erityisvaatimukset prosessisuunnittelulle. Prosessikaaviot informaatiolähteinä. Tuotantolaitoksen suunnittelun ja rakentamisen eri vaiheet. Tuotantolinjojen yhdistäminen yksikköprosesseista. Kannattavuus ja muut laskelmat. Ryhmätyöskentely projektissa ja asiantuntijoiden ja erilaisten lähdetietojen käyttö.
Harjoitustyössä käydään läpi tuotantolaitoksen suunnittelun ja toteutuksen eri vaiheet
- vaatimusmäärittely
- prosessisynteesi
- tuotantolinjan mitoitus
- kannattavuus
- prosessiparametrien optimointi
- muut vertailulaskelmat
- ryhmätyö projektissa.
Opiskelumateriaali
Ilmoitetaan kurssin alkaessa.Opettajan moniste.
Maroulis, Z.B. & Saravacos, G.D. 2003. Food Process Design. N.Y.: Marcel Dekker, Inc. 506 s.
Lopez-Gomez, A. & Barbosa-Canocas, G. 2005. Food Plant Design. CRC Press. 388 s.
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset ja ryhmätyö
Arviointikriteerit
Tyydyttävä (1…2): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin prosessisuunnittelun menetelmät ja osaa toimia suunnitteluryhmän mukana.
Hyvä (3…4): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee prosessisuunnittelun peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Kiitettävä (5): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee prosessisuunnittelun peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät
Hyväksytyt harjoitustyöt ja henkilökohtainen portfolio
Harjoittelu
None
Takaisin