Luonnonmukaisen tuotannon perusteet

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01CKATE12
Taso: AMK
Laajuus: 3.0 op
Vastuuopettaja: Riikonen, Leena
Opettajatiimi: Riikonen, Leena ; Rönkä, Teija
Opetuskieli: Suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa määritellä luomutuotannon ekologiset perusteet ja osaa esittää tärkeimmät luomutuotantoa koskevat säännöt. Opiskelija osaa selittää perustellen luomukasvituotannon viljelytekniikan osatekijät sekä osaa laatia viljelykiertosuunnitelman luomuun siirtyvälle tilalle. Opiskelija osaa selittää luomukotieläintuotannon perusperiaatteet. Opiskelija osaa analysoida luomutuotannon kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä sekä osaa listata luomutuotteiden markkinointikanavia.

Opiskelijan työmäärä

Luennot 35 tuntia, oppimistehtävä15 tuntia, tentti 30 tuntia.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Sisältö

Ekologian perusteita; luomutuotannon laajuus; luomutuotannon säännöt ja valvonta; maan viljavuus ja sen hoito;
kasvinvuorotus, viljelykiertosuunnitelma; lannoitus luomuviljelyssä; kasvinsuojelu luomuviljelyssä; talous ja
markkinointi; luonnonmukaisen kotieläinhoidon perusteet

Opiskelumateriaali

Rajala 2004. Luonnonmukainen maatalous. HY, Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus; TAI Källander & Bovin 1993. Luonnonmukainen maanviljely. Kirjayhtymä;Briggs, S. 2008. Organic cereal and pulse production. A complete guide.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot (45 %), hyväksytysti suoritettu oppimistehtävä (20 %) ja hyväksytysti suoritettu tentti (35 %)

Arviointikriteerit

Taso 1. Opiskelija luettelee luomutuotannon ekologisia perusteita ja esittää tärkeimpiä luomutuotantoa koskevia sääntöjä. Opiskelija määrittelee luomukasvituotannon viljelytekniikan sekä kotieläinten luonnonmukaisen hoidon ja ruokinnan pääasiat. Hän laatii viljelykiertosuunnitelman luomutilalle. Opiskelija nimeää luomutuotannon kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja luettelee markkinointikanavia.
Taso 3. Opiskelija kuvaa luomutuotannon ekologisia perusteita sekä selittää luomutuotantoa koskevia sääntöjä. Opiskelija tekee yhteenvedon luomukasvituotannon viljelytekniikasta ja selittää siihen vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija esittää yhteenvedon lajin- ja luonnonmukaisen kotieläinten hoidon ja ruokinnan perusteista. Opiskelija laatii viljelykiertosuunnitelman luomutilalle, kuvaa tilan olosuhteita sekä perustelee tilan käytäntöjä. Opiskelija arvioi luomutuotannon kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ja listaa eri tuotteiden markkinointikanavia.
Taso 5. Opiskelija selittää, mihin ekologisiin seikkoihin luomutuotanto perustuu sekä tulkitsee ja kommentoi luomutuotannon sääntöjä. Opiskelija selittää luomukasvituotannon viljelytekniikkaa ja analysoi siihen vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija selittää eläinten lajinmukaisen hoidon ja ruokinnan merkityksen sekä luonnonmukaisen kasvi – ja kotieläintuotannon yhteyden tilan tilakokonaisuudessa . Opiskelija suunnittelee viljelykiertosuunnitelman luomutilalle, vertailee eri vaihtoehtoja ja perustelee valintojaan sekä kehittämisehdotuksiaan. Opiskelija vertailee luomutuotannon kannattavuustekijöitä ja eri markkinointikanavia.

Arviointimenetelmät

- Luennot, aktiivisuus
•- Hyväksytty oppimistehtävä
- Tentti

Harjoittelu

None

Takaisin