Perunan tuotanto

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01CKATE10
Taso: AMK
Laajuus: 3.0 op
Vastuuopettaja: Harmanen, Heikki
Opettajatiimi: Harmanen, Heikki
Opetuskieli: Suomi

Osaamistavoitteet

Opintojaksolla perehdytään perunan eri tuotantomuotoihin ja niiden viljelytek-niikkaan, hoitotoimenpiteisiin, kasvinsuojeluun, varastointiin, koneistukseen, kauppakunnostukseen ja sadon laatuun ja määrään sekä kannattavuuteen vaikuttaviin seikkoihin. Lisäksi tutustutaan tuotantoa koskevaan valvontaan ja säädöksiin sekä tutkimukseen ja muihin alan toimijoihin.

Opiskelijan työmäärä

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Sisältö

Peruna kasvina, kasvufysiologia ja laatu; tuotantoa ohjaavat säädökset ja valvonta; tuotannon laajuus ja tuotantomuodot; lajikkeet ja viljelytekniikka; kasvinsuojelukysymykset; nosto, varastointi ja kauppakunnostus; alan tutkimus

Opiskelumateriaali

Ahvenainen ym. 2001. Laatuperunan tuotanto. Maaseutukeskusten liitto; Perunan tuotanto Maaseutukeskusten liitto 1992; Seppänen ym. (toim.) 1993. Perunan kasvinsuojelu. Maaseutukeskusten liitto; Perunan tasapainoinen kasvinsuojelu, Kasvinsuojeluseuran verkkojulkaisu; Kangas ym. 1997. Peltokasvilajikkeet (2008, peruna) Maaseutukeskusten liitto; Muu jaksolla ilmoitettu materiaali ja verkkosivut; Perunatärkkelyksen tuotannon strategia 2006-2013, (http://wwwb.mmm.fi/julkaisut/tyoryhmamuistiot/2006/trm2006_10.pdf)

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot 30 %, etätehtävät ja ekskursio 40 % ja tentti 30 %

Arviointikriteerit

Arviointikriteerit
Taso 1: Opiskelija tuntee perunan eri tuotantomuodot ja niiden viljelytekniikan. Opiskelija tietää sadon laatuvaatimukset ja alan toimijat ja tuntee varastoinnin ja kauppakunnostuksen perusteet.
Taso 3: Opiskelija hallitsee eri tuotantomuotojen vaatiman viljelytekniikan sekä tuntee sen ja kasvinsuojelun vaikutuksen sadon määrään ja laatuun, hallitsee varastoinnin ja kauppakunnostuksen. Opiskelija tietää alan toimijat ja keskeisimmät viljelyn ja tutkimuksen haasteet.
Taso 5: Opiskelija on sisäistänyt oppimansa ja osaa soveltaa tietoaan käytäntöön kehittäessään tilan perunantuotantoa. Opiskelija hallitsee sadon laatuvaatimukset, osaa hyödyntää tutkimustietoa ja valita ja perustella olosuhteisiin soveltuvan tuotantotekniikan ja toimintatavat.

Arviointimenetelmät

Tentti 50 % etätehtävät 50 %

Harjoittelu

None

Takaisin