Vanhuksen ravitsemus ja erikoisruokavaliot

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KFG11B029
Taso: AMK
Laajuus: 2.0 op
Vastuuopettaja: Hietaniemi, Elina
Opetuskieli: Suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa vanhuksen hyvän ravitsemuksen perusteet ja ymmärtää ravitsemuksen merkityksen vanhuksen sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Hän osaa arvioida vanhuksen ravitsemustilaa, osaa tunnistaa vajaaravitsemusriskit ja ruokailuongelmat erilaisissa elämisympäristöissä ja sairauksissa. Opiskelija osaa suunnittellla ja toteuttaa tavallisimpia vanhusten sairauksien hoidossa käytetyt ruokavalioita.

Opiskelijan työmäärä

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Sisältö

Vanhuksen ruokailu ja ravinnontarve, fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja eettinen näkökulma
Vanhuksen ravitsemustilan arviointi ja aliravitsemuksen määrittely
Ravitsemus osana kuntouttavaa hoitoa sekä yhteistyö eri henkilöstöryhmien välillä
Vanhuksen ruokahuolto- ja ateriapalvelut avo- ja laitoshoidossa
Tavallisimmat erikoisruokavaliot ja vanhusten ravitsemuksen ajankohtaiset teemat

Opiskelumateriaali

Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2010. Ravitsemushoito;
Valtion ravitsemusneuvottelukunta.2010. Ravitsemus-suositukset ikääntyneille. ( saatavissa nettiversiona )
Muu opettajan osoittama kirjallisuus.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, opetuskeskustelut, opintokäynti

Arviointikriteerit

Arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa.

Arviointimenetelmät

Aktiivinen osallistuminen kontaktiopetukseen, tehtävä tai kirjallinen koe

Takaisin