Vanhuksen ravitsemus ja erikoisruokavaliot
Rakennetyyppi: | Opintojakso |
Koodi: | KFG11B029 |
Taso: | AMK |
Laajuus: | 2.0 op |
Vastuuopettaja: | Hietaniemi, Elina |
---|
Opetuskieli: | Suomi |
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa vanhuksen hyvän ravitsemuksen perusteet ja ymmärtää ravitsemuksen merkityksen vanhuksen sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Hän osaa arvioida vanhuksen ravitsemustilaa, osaa tunnistaa vajaaravitsemusriskit ja ruokailuongelmat erilaisissa elämisympäristöissä ja sairauksissa. Opiskelija osaa suunnittellla ja toteuttaa tavallisimpia vanhusten sairauksien hoidossa käytetyt ruokavalioita.
Opiskelijan työmäärä
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Sisältö
Vanhuksen ruokailu ja ravinnontarve, fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja eettinen näkökulma
Vanhuksen ravitsemustilan arviointi ja aliravitsemuksen määrittely
Ravitsemus osana kuntouttavaa hoitoa sekä yhteistyö eri henkilöstöryhmien välillä
Vanhuksen ruokahuolto- ja ateriapalvelut avo- ja laitoshoidossa
Tavallisimmat erikoisruokavaliot ja vanhusten ravitsemuksen ajankohtaiset teemat
Opiskelumateriaali
Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2010. Ravitsemushoito;
Valtion ravitsemusneuvottelukunta.2010. Ravitsemus-suositukset ikääntyneille. ( saatavissa nettiversiona )
Muu opettajan osoittama kirjallisuus.
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
Luennot, opetuskeskustelut, opintokäynti
Arviointikriteerit
Arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointimenetelmät
Aktiivinen osallistuminen kontaktiopetukseen, tehtävä tai kirjallinen koe
Takaisin