Elintarviketuntemus ruokapalveluissa 1

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KI15BRPT026
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 3.0 op
Vastuuopettaja: Putula-Hautala, Eija
Opettajatiimi: Putula-Hautala, Eija
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
PALVELUJ-2016   1-S   3.0   2016-08-01   2016-12-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee elintarvikeryhmät ja niiden ominaisuudet. Hän osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä ja hänellä on valmiuksia laskea ravinnon saantia erilaisista aterioista. Osaa tulkita ja selittää ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.

Opiskelijan työmäärä

81 h.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Sisältö

- elintarvikeryhmät ja niiden ominaisuudet
- elintarvikeryhmät ravintoaineiden lähteenä
- suomalaisten ruoankäyttö ja ravintoaineiden saanti
- kemialliset ja fysikaaliset ilmiöt ruoanvalmistuksessa

Opiskelumateriaali

Parkkinen, K. ja Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki. Elintarviketietoa ruoanvalmistajalle. Restamark Oy. Vantaa. (tai uudempi painos)

Hopia, A. ja Lehtovaara, T. 2015. Kasvikset kemistin keittiössä. Minerva Kustannus Oy.

Helldán, A., Raulio, S., Kosola, M., Tapanainen, H., Ovaskainen, M-L. ja Virtanen, S. 2013. Finravinto 2012 -tutkimus - The National FINDIET 2012 Survey. Raportteja 16/2013. THL. Saatavilla: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-245-951-0

Häikiö, I., Kahila, L., Ratilainen, A. & Ängeslevä, T. KEFY. WSOY. 2013.

Muu jaksolla osoitettu materiaali.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, ryhmä- ja harjoitustyöt

Arviointikriteerit

5
Opiskelija osaa soveltaa tietoaan valitessaan raaka−aineita erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa vertailla ruokaa ravintoaineiden lähteenä sekä osaa laskea ja arvioida erilaisten aterioiden ravintosisältöä. Hän osaa tulkita ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.
3
Opiskelija osaa tulkita tietoaan valitessaan raaka−aineita sekä erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä ja hän osaa laskea erilaisten aterioiden ravintosisällön. Hän osaa selittää ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.

1
Opiskelija osaa kaavamaisesti hyödyntää tietoaan valitessaan raaka−aineita erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa antaa esimerkkejä ruoasta ravintoaineiden lähteenä. Hän osaa nimetä ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.

Arviointimenetelmät

Tentit 40 %, tehtävät ja harjoitustyöt 60 %, osallistumisaktiivisuus +/-

Takaisin