Elintarviketuntemus ruokapalveluissa 1
Rakennetyyppi: | Opintojakso |
Koodi: | KI15BRPT026 |
Tyyppi: | Pakollinen |
---|
Taso: | AMK |
Laajuus: | 3.0 op |
Vastuuopettaja: | Putula-Hautala, Eija |
---|
Opettajatiimi: | Putula-Hautala, Eija |
Opetuskieli: | Suomi |
Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi
Opetussuunnitelma   | Lukukausi   | Laajuus   | Kauden alkupvm.   | Kauden loppupvm. |
PALVELUJ-2016   |
1-S   |
3.0   |
2016-08-01   |
2016-12-31   |
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee elintarvikeryhmät ja niiden ominaisuudet. Hän osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä ja hänellä on valmiuksia laskea ravinnon saantia erilaisista aterioista. Osaa tulkita ja selittää ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.
Opiskelijan työmäärä
81 h.
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Sisältö
- elintarvikeryhmät ja niiden ominaisuudet
- elintarvikeryhmät ravintoaineiden lähteenä
- suomalaisten ruoankäyttö ja ravintoaineiden saanti
- kemialliset ja fysikaaliset ilmiöt ruoanvalmistuksessa
Opiskelumateriaali
Parkkinen, K. ja Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki. Elintarviketietoa ruoanvalmistajalle. Restamark Oy. Vantaa. (tai uudempi painos)
Hopia, A. ja Lehtovaara, T. 2015. Kasvikset kemistin keittiössä. Minerva Kustannus Oy.
Helldán, A., Raulio, S., Kosola, M., Tapanainen, H., Ovaskainen, M-L. ja Virtanen, S. 2013. Finravinto 2012 -tutkimus - The National FINDIET 2012 Survey. Raportteja 16/2013. THL. Saatavilla: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-245-951-0
Häikiö, I., Kahila, L., Ratilainen, A. & Ängeslevä, T. KEFY. WSOY. 2013.
Muu jaksolla osoitettu materiaali.
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
Luennot, ryhmä- ja harjoitustyöt
Arviointikriteerit
5
Opiskelija osaa soveltaa tietoaan valitessaan raaka−aineita erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa vertailla ruokaa ravintoaineiden lähteenä sekä osaa laskea ja arvioida erilaisten aterioiden ravintosisältöä. Hän osaa tulkita ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.
3
Opiskelija osaa tulkita tietoaan valitessaan raaka−aineita sekä erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä ja hän osaa laskea erilaisten aterioiden ravintosisällön. Hän osaa selittää ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.
1
Opiskelija osaa kaavamaisesti hyödyntää tietoaan valitessaan raaka−aineita erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa antaa esimerkkejä ruoasta ravintoaineiden lähteenä. Hän osaa nimetä ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.
Arviointimenetelmät
Tentit 40 %, tehtävät ja harjoitustyöt 60 %, osallistumisaktiivisuus +/-
Takaisin