Opiskelija tunnistaa traktoreissa ja työkoneissa käytettävien moottorien, voimansiirtolaitteiden, akselistojen, renkaiden ja hydrauliikan perusratkaisut keskeisine ominaisuuksineen ja osaa arvottaa niitä valintatilanteessa. Hän tunnistaa keskeiset ajoneuvojen sähkötekniikkaan, hallintalaitteistoon ja ohjaamoergonomiaan liittyvät käsitteet ja vaatimukset. Opiskelija osaa ohjeen mukaan mitoittaa peltotöissä tarvittavien koneiden ja traktorien koon sekä osaa selostaa työ- ja koneketjujen laadinnan ja mitoittamisen perusteet.
Opiskelijan työmäärä
Yhteensä 180 h, luento-opetus 80 h, harjoitustehtävät 100 h sisältäen kirjalliset harjoitukset
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Maatalouskoneiden käyttö ja huolto
Sisältö
Traktori- ja työkonemoottorien perusrakenne; kytkimet; voimansiirtotekniikka akselistot ja renkaat mukaan lukien; hydrauliikan perusteet; ajoneuvosähkötekniikan perusteet; työkoneketjusuunnittelun perusteet; työnormi ja TTS-kone laskelma
Opiskelumateriaali
B. Bell. Farm Machinery (fifth edition). Malmström, L. & Wetterblad, B. 1999. Fordonslära: Traktorer och redskapsbärare. Tiainen, R. (toim.) 2005. Maatilatalouden teknologia. Tunnilla osoitettu muu tukimateriaali.
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
Kontaktiopetus 50 %; Oppimistehtävä ja muu itsenäinen työskentely 50 %
Arviointikriteerit
Taso 5: Opiskelija osaa analysoida traktoreissa ja työkoneissa käytettävien moottorien, voimansiirtolaitteiden, akselistojen, renkaiden ja hydrauliikan perusratkaisuja niiden keskeisine ominaisuuksineen ja osaa arvottaa niitä valintatilanteessa. Hän osaa laatia ja laskea vaihtoehtoisia suunnitelmia, vertailla niitä monipuolisesti ja perustella suunnitelmien valintoja. Hän tunnistaa keskeiset ajoneuvojen sähkötekniikkaan, hallintalaitteistoon ja ohjaamoergonomiaan liittyvät käsitteet ja vaatimukset. Opiskelija osaa mitoittaa peltotöissä tarvittavien koneiden ja traktorien koon sekä osaa selostaa työ- ja koneketjujen laadinnan ja mitoittamisen perusteet. Opiskelija on aktiivinen ja oma-aloitteinen.
Taso 3: Opiskelija tunnistaa traktoreissa ja työkoneissa käytettävien moottorien, voimansiirtolaitteiden, akselistojen, renkaiden ja hydrauliikan perusratkaisut keskeisine ominaisuuksineen ja osaa arvottaa niitä valintatilanteessa. Hän tunnistaa keskeiset ajoneuvojen sähkötekniikkaan, hallintalaitteistoon ja ohjaamoergonomiaan liittyvät käsitteet ja vaatimukset. Opiskelija osaa ohjeen mukaan mitoittaa peltotöissä tarvittavien koneiden ja traktorien koon sekä osaa selostaa työ- ja koneketjujen laadinnan ja mitoittamisen perusteet. Opiskelija osallistuu opetukseen aktiivisesti.
Taso 1: Opiskelija tunnistaa traktoreissa ja työkoneissa käytettävien moottorien, voimansiirtolaitteiden, akselistojen, renkaiden ja hydrauliikan perusratkaisuja. Hän tunnistaa keskeiset ajoneuvojen sähkötekniikkaan, hallintalaitteistoon ja ohjaamoergonomiaan liittyvät käsitteitä ja vaatimuksia. Opiskelija osaa ohjeen mukaan mitoittaa peltotöissä tarvittavien koneiden ja traktorien koon sekä osaa selostaa työ- ja koneketjujen laadinnan ja mitoittamisen perusteet. Opiskelija osallistuu pakollisiin harjoituksiin ja suorittaa pakolliset opintojaksoon kuuluvat oppimistehtävät.
Arviointimenetelmät
Aktiivinen osallistuminen opetukseen ja oppimistehtävien suorittaminen hyväksyttävästi