Maatalousyrityksen tuotannon suunnittelu

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01CLITO04
Taso: AMK
Laajuus: 10.0 op
Vastuuopettaja: Tiainen, Juha
Opettajatiimi: Ryhänen, Matti ; Rönkä, Teija ; Kallio, Eliisa (Lehtori)
Opetuskieli: Suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija kykenee laatimaan maatalousyrityksen taloussuunnitelmia sekä laskemaan tuotantovaihtoehtojen kannattavuuden ja maksuvalmiuden. Opiskelija ymmärtää EU-tukipolitiikan ja sen, miten toimintaympäristön muutos vaikuttaa taloussuunnitelmien laadintaan ja maatalousyrittäjien valintoihin. Lopputuloksena opiskelija saavuttaa taidon laatia korkeatasoisen taloussuunnitelman maatalousyritykselle.

Opiskelijan työmäärä

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Liiketoimintaosaamisen perusteet(KA01BLIIKE01); Maatalouden tuotantoekonomia (KA01CLITO06); Maatalous- ja maaseutuyrityksen johtaminen (KA01CLITO03)

Sisältö

Tavoitteiden asettaminen; resurssien kartoittaminen; omaisuusosien arviointi; tuotantomahdollisuuksien tarkastelu; tuotannon suunnittelun ja suunnittelumenetelmän käytön hallinta; käytännön tuotantosuunnitelmien laadinta; tulosten analysointi ja tuotantosuunnan valinta; tulos- ja kannattavuuslaskenta sekä tulkinta; maksuvalmiuslaskelman laadinta

Opiskelumateriaali

Ryhänen & Sipiläinen (toim.) 2011. Maatalousyrityksen johtaminen ja tuotannon suunnittelu. Opetusmoniste; Kay, Edwards & Duffy 2008. Farm Management. McGraw-Hill (soveltuvin osin); Olson 2004. Farm Management: Principles and Strategies. Blackwell Publishing Company. Iowa State Press. (soveltuvin osin); Barry, Ellinger, Hopkin & Baker 2000. Financial management in agriculture (soveltuvin osin); Käsi- ja normikirjoja, www-sivustot ja opintojaksolla jaettava materiaali.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Yhteistoiminnallinen oppiminen: Opiskelijat toimivat aktiivisessa vuorovaikutuksessa keskenään. Ohjaaja tukee, auttaa ja kannustaa prosessin eteenpäin viennissä. Kokemusten jakamista ja oppimista toisten opiskelijoiden kokemuksista hyödynnetään. Jaettu asiantuntijuus on käytössä opettajan ja opiskelijoiden kesken ja opiskelijoiden välillä. Ohjausmenetelmä on rakennettu ryhmätutkimusmenetelmästä siten, että siihen on yhdistetty ongelmalähtöisen oppimisen elementtejä. Oppijat ohjataan laatimaan itseään motivoivasta tuotannon kehittämisaiheesta tuotantosuunnitelma (laajahko tutkimus), jonka keskeiset tulokset he tulkitsevat ja raportoivat.
Oppilaiden työ: Kontaktiopetus (50 %), sisältää koko luokan ja ryhmien kontaktit, ja omatoiminen oppiminen (50 %)

Arviointikriteerit

Arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa.

Arviointimenetelmät

Kirjallisen raportin laatiminen ja hyväksyminen/korjaaminen. Arvioinnissa keskitytään siihen, miten oppija kykenee modifioimaan tietojaan, taitojaan ja suunnitelmaansa siten, että hän kykenee ohjaamaan tuotannollista ja taloudellista toimintaa optimaalisesti. Arviointia suoritetaan koko prosessin ajan (oppijat arvioivat omaa oppimistaan ja reflektoivat yhdessä opettajiensa kanssa toimintaansa).

Harjoittelu

None

Lisätietoja

10 TKI-pistettä.

Takaisin