Ruoka ja terveys 1

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KI15BRPT024
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 3.0 op
Vastuuopettaja: Eromäki, Hillevi
Opettajatiimi: Eromäki, Hillevi ; Latva-Reinikka, Anu ; Alanne, Soili
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
BIOEL-2016   1-K   3.0   2017-01-01   2017-07-31  
PALVELUJ-2016   1-K   3.0   2017-01-01   2017-07-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa käyttää hyväkseen tietojaan ihmisen ravitsemuksesta sekä ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta kehittäessään ravitsemispalveluja ja elintarvikkeita. Hän osaa myös soveltaa sitä oman ruokavalionsa koostamiseen. Hän osaa tulkita suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja niiden toteuttamista käytännössä. Opiskelija osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä. Opiskelija osaa käyttää opiskelussaan kirjaston palveluita ja oman alansa tiedonlähteitä.

Opiskelijan työmäärä

-135 h
(kontaktiopetus 30 %, harjoitustyöt 50 %, itsenäinen opiskelu 20 %)

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Sisältö

- ruoka ravintoaineiden lähteenä ja terveyteen vaikuttavana tekijänä
- ravitsemussuositukset
- ravinto kansantautien ehkäisyssä ja hoidossa
- ravitsemuksen tiedonlähteet, tiedonhaun arviointi ja kehittäminen, tiedon arviointi ja käyttö

Opiskelumateriaali

Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. VRNK . Saatavuus: http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/attachments/fi/vrn/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.2.pdf

Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. 2015. Ravitsemustaito. 1. painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy.

Aro, A. (toim.) 2012. Ravitsemustiede. Duodecim. Soveltuvin osin.

Muu jaksolla osoitettu materiaali.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

- Luennot, ryhmä- ja harjoitustyöt

Arviointikriteerit

5
Opiskelija osaa soveltaa tietoaan ihmisen ravitsemuksesta sekä ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta kehittäessään ravitsemispalveluja ja elintarvikkeita ja koostaessaan omaa ruokavaliotansa.
Hän osaa soveltaa suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja niiden toteuttamista käytännössä.
Opiskelija osaa arvioida ja vertailla ruokaa ravintoaineiden lähteenä




3
Opiskelija osaa tulkita tietoaan ihmisen ravitsemuksesta sekä ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta kehittäessään ravitsemispalveluja ja elintarvikkeita ja koostaessaan omaa ruokavaliotansa.
Hän osaa tunnistaa suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja niiden toteuttamista käytännössä.
Opiskelija osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä.
1
Opiskelija osaa kaavamaisesti hyödyntää tietoaan ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta kehittäessään ravitsemispalveluja ja elintarvikkeita ja koostaessaan omaa ruokavaliotansa.
Hän osaa nimetä suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja toteuttaa niitä käytännössä.
Opiskelija osaa antaa esimerkkejä ruoasta ravintoaineiden lähteenä.

Arviointimenetelmät

Tentit , tehtävät ja harjoitustyöt, osallistumisaktiivisuus.

Takaisin