Kasvituotannon perusteet

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01BKATU06
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Harmanen, Heikki
Opettajatiimi: Harmanen, Heikki ; Kivinen, Pirkko
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
MAELINK-2013   1-S   5.0   2013-09-01   2013-12-31  
MAELINK-2014   1-S   5.0   2014-09-01   2014-12-31  
MAELINK-2015   1-S   5.0   2015-08-01   2015-12-31  
MAELINK-2016   1-S   5.0   2016-08-01   2016-12-31  

Osaamistavoitteet

Osa 1. (Kasvi)Biologia
Opiskelija tuntee eliökunnan järjestelmän erityispiirteineen. Opiskelijalla on perustiedot siemenkasvien rakenteesta ja elintoiminnoista sekä kasvianatomian ja –fysiologian peruskäsitteistä. Opiskelija tuntee kasvisolun rakenteen ja solukoiden erilaistumisen fysiologisiin toimintoihin juuressa, varressa ja lehdessä. Opiskelija osaa selittää kasvien fysiologiset perustoiminnot, kuten yhteyttämisen ja vedenoton pääpiirteittäin.
Osa 2. Maaperä ja meteorologia. Opiskelija on selvillä maaperän synnystä ja sen koostumuksesta ja muutoksista sekä osaa määritellä maalajit ja tuntee niiden ominaisuudet ja soveltuvuuden maatalouskäyttöön. Opiskelija on selvillä peltoviljelyn vaatimasta kuivatustarpeesta ja tuntee eri kuivatustavat. Opiskelija tuntee meteorologiset peruskäsitteet ja on selvillä sääilmiöiden syntyyn vaikuttavista tekijöistä, tuntee Suomen ilmaston pääpiirteet ja ymmärtää meso- ja mikroilmaston vaikutukset sekä osaa hyödyntää maatalouden sääpalvelun tietoa. Opiskelija kykenee hyödyntämään alan tutkimustietoa.

Opiskelijan työmäärä

Osa1. Kasvibiologia
Luennot ja harjoitustyöt 23 h, itsenäinen opiskelu
Osa 2. Maaperä ja meteorologia 80 h
Luennot 28 h, harjoitustyöt 9 h, oppimistehtävä 23 h, tentti 20 h

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita

Sisältö

Osa 1 Kasvibiologia 2 op
Johdanto biologiaan; kasvi- sieni- ja eläinkunta. Kasvimorfologia; kasvin perusrakenteet ja niiden tehtävät. Kasvianatomia; kasvisolu ja solukot. Kasvifysiologia; yhteyttäminen, kasvin vesi- ja ravinnetalous.
Osa 2 Maaperä ja meteorologia 3 op
Maaperämuodostumat ja niiden synty; maalajit ja niiden ominaisuudet; mineraalit ja sekundäärimineraalit; maan orgaaninen aines; säähavainnot; ilmasto-vyöhykkeet ja Suomen ilmasto; pien- ja mikroilmasto; maatalouden sääpalvelu; peltojen kuivatustavat.

Opiskelumateriaali

Osa 1.
Luentomateriaali saatavilla Moodlessa, muu luennoitsijan ilmoittama materiaali
Osa 2. Heinonen (toim.) Maa, viljely ja ympäristö, Luku 1 Maaperä WSOY

Saavalainen (toim.) 1981. Salaojittajan käsikirja, osa 1a. Suomen olosuhteet kuivatusta silmällä pitäen. Salaojituksenkannatusyhdistys

Elomaa ym. 1988. Sää ja maatalous. Maaseutukeskusten liitto.

Moodlen materiaali

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Osa 1.
Luennot 20 h, harjoitustyöt 3 h, tentti 2 h
Osa 2 Luennot 35 %, harjoitukset 15 % ja etätehtävät ja itseopiskelu 50 %, joissa paneudutaan oppisisältöjen ja opiskelijoiden omasta viitekehyksestä nousevaan tiedonhankintaan ja käytännön ongelmien ratkaisemiseen sekä tentti

Arviointikriteerit

Osa 1:
Taso 1
Opiskelija osaa tyydyttävästi siemenkasvien rakenteen ja elintoiminnot sekä kasvianatomian ja –fysiologian peruskäsitteet. Opiskelija tuntee tyydyttävästi kasvisolun rakenteen ja solukoiden erilaistumisen.
Taso 3
Opiskelija osaa hyvin siemenkasvien rakenteen ja elintoiminnot sekä kasvianatomian ja –fysiologian peruskäsitteet. Opiskelija tuntee hyvin kasvisolun rakenteen ja solukoiden erilaistumisen.
Taso 5
Opiskelija osaa erinomaisesti siemenkasvien rakenteen ja elintoiminnot sekä kasvianatomian ja –fysiologian peruskäsitteet. Opiskelija tuntee erinomaisesti kasvisolun rakenteen ja solukoiden erilaistumisen.


Osa 2:
Taso 1: Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen perusteet ja tunnistaa yleisimmät maalajit ja tietää niiden perusominaisuudet. Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian perusteet ja tuntee kuivatustavat.
Taso 3: Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen perusteet ja tunnistaa eri maalajit ja tuntee niiden ominaisuudet. Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian perusteet, tuntee kuivatuksen merkityksen erilaisilla alueilla sekä osaa soveltaa jakson ydinainestietoaan käytäntöön.
Taso 5: Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen ja eri maalajit ja niiden ominaisuudet ja soveltuvuuden erilaiseen tuotantoon. Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian käsitteistön sekä hallitsee sovelluksia. Opiskelija on sisäistänyt oppimansa ja osaa soveltaa tietoaan käytäntöön. Pystyy luovasti päättelemään alueen maaperällisten ja mesoilmastollisten tekijöiden vaikutuksen alueen tuotantomahdollisuuksiin ja mikroilmastollisien tekijöiden vaikutusta kasvustossa.

Arviointimenetelmät

Osa 1. Kirjallinen koe, harjoitustöihin osallistuminen pakollista
Osa 2 Kirjallinen koe 50%, tehtävät 35, maalajitentti 15 %

Takaisin