Ravitsemuksen erityiskysymykset

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KI15BRPJ005
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 4.0 op
Vastuuopettaja: Nuotio, Liisa
Opettajatiimi: Putula-Hautala, Eija ; Eromäki, Hillevi
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
PALVELUJ-2013   2-S   4.0   2014-09-01   2014-12-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää energiaravintoaineiden rakenteita ja niiden aineenvaihduntaa elimistössä. Hän tuntee ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa. Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan uusinta tietoa.

Opiskelijan työmäärä

108 h
- kontaktiopetusta 20 h
- itsenäinen opiskelu 88 h

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Ruokapalvelujen tuottaminen, erityisruokavaliot, Ruokapalvelujen terveellisyys

Sisältö

- ruoansulatuselimistö, ruoansulatuksen vaiheet ja ravintoaineiden imeytyminen
- energiaravintoaineiden aineenvaihdunta elimistössä
- tavallisimmat erityisruokavaliot ja erityiselintarvikkeet

Opiskelumateriaali

- Aro A, Mutanen M, Uusitupa M (toim.). Ravitsemustiede. Duodecim 2012. Osoitetuin kohdin.
Saatavuus: https://plari.amkit.fi/vwebv/holdingsInfo?searchId=583&recCount=25&recPointer=1&bibId=101180

- Nienstedt, W., Hänninen, O. & Arstila, A. Ihmisen fysiologia ja anatomia. Osoitetuin kohdin.
Saatavuus: https://plari.amkit.fi/vwebv/search?searchArg=Ihmisen+fysiologia+ja+anatomia&searchCode=TALL&limitTo=none&recCount=25&searchType=1&page.search.search.button=Hae&sortBy=PUB_DATE_DESC

- Ravitsemushoito. Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin. VRN. 2010.Edita: Helsinki. Osoitetuin kohdin.
Saatavuus: https://plari.amkit.fi/vwebv/holdingsInfo?searchId=610&recCount=25&recPointer=3&bibId=94515

- Uusimmat ravitsemussuositukset, ravitsemuskatsaukset, ajankohtaiset artikkelit ja tutkimukset.
- Muu opintojaksolla osoitettava materiaali.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

- Luennot, harjoitustyöt, oppimistehtävä, verkko-opiskelu, tentti.

Arviointikriteerit

5
Opiskelija osaa tulkita energiaravintoaineiden rakenteita ja niiden aineenvaihduntaa elimistössä.
Hän osaa selittää ja vertailla ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa perustella ja suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee laajasti markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan ja perustelemaan uusinta tietoa.

3
Opiskelija ymmärtää energiaravintoaineiden rakenteita ja niiden aineenvaihduntaa elimistössä.
Hän tuntee ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan uusinta tietoa.

1
Opiskelija tunnistaa energiaravintoaineiden rakenteita ja niiden aineenvaihduntaa elimistössä.
Hän osaa nimetä ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija tietää tavallisimmat erityisruokavaliot ja osaa nimetä markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä.

Arviointimenetelmät

- Aktiivinen osallistuminen, kirjalliset tehtävät, harjoitustyöt ja tentit

Takaisin