Opiskelija on selvillä tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheista sekä viljelytekniikasta ja tuntee sadon laatuun ja määrään vaikuttavat tekijät. Hän tuntee peltokasvien sadon korjuussa ja käsittelyssä käytettävän koneistuksen. Hän osaa laatia viljelysuunnitelman. Hän osaa tehdä tärkeimmät laatuanalyysit ja tietää eri laatutekijöiden merkityksen.
Opiskelijan työmäärä
104 h tuntia, josta
Luennot 40 tuntia
Viljalaboratorioharjoitukset 9 h
Viljelysuunnitteluharjoitukset 9 h
Itsenäistä työskentelyä 46 h
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Sisältö
Viljojen sadon tuoton perusteet ja viljojen kehitysasteet; peltokasvien viljelytekniikka: viljat, rypsi, herne, nurmet; tärkeimmät viljojen laatuanalyysit; viljelysuunnitelman laatiminen tietokoneella; viljojen korjuussa ja käsittelyssä käytettävät koneet
Opiskelumateriaali
Seppänen, M (toim.) 2008. Peltokasvien tuotanto. Opetushallitus; Ansalehto ym. 1999. Laatuviljan tuotanto. Tieto tuottamaan 80. Maaseutukeskusten liitto; Opas rukiin viljelyyn. www.vyr.fi (2010); Rypsin ja Rapsin viljelyopas. www.vyr.fi. Mallasohran viljelyopas. www.vyr.fi.Hakkola ym. 1998. Nurmenviljely. Tieto tuottamaan 77. Maaseutukeskusten liitto; Herneen tuotanto. 1993. Maaseutukeskusten liiton julkaisuja 860; Franssila ym. 2001. Grunder för ekologisk växtodling. Del IV, Växtodling och förädling av foder.
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
Kontaktiopetus (luennot ja harjoitustyöt) 60 %, hyväksytysti suoritetut oppimistehtävät ja hyväksytysti suoritettu tentit 40 %
Arviointikriteerit
Taso 1: Opiskelija tuntee tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheet, viljelytekniikat sekä sadon laatuun ja määrään vaikuttavat tekijät. Hän on selvillä peltokasvien sadon korjuussa ja käsittelyssä käytettävästä koneistuksesta. Hän tuntee viljelysuunnittelun periaatteet sekä viljojen tärkeimmät laatuanalyysit.
Taso 3: Opiskelija osaa vertailla tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheita, viljelytekniikoita sekä sadon laatuun ja määrään vaikuttavia tekijöitä. Hän osaa keskeisen peltokasvien sadon korjuussa ja käsittelyssä käytettävän koneistuksen. Hän osaa viljelysuunnittelun periaatteet sekä viljojen tärkeimmät laatuanalyysit.
Taso 5: Opiskelija kykenee arvioimaan tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheiden ja viljelytekniikoiden vaikutusta sadon laatuun ja määrään. Hän osaa valita tarkoituksenmukaisimman sadon korjuussa ja käsittelyssä tarvittavan koneistuksen. Hän pystyy tekemään viljelysuunnitelman sekä viljojen tärkeimmät laatuanalyysit itsenäisesti.
Arviointimenetelmät
Aktiivinen osallistuminen luentoihin
-Kirjatentti (Seppänen ym. 2008) kurssin puolivälissä (painotus 25 % loppuarvosanasta).
Harjoitustöihin osallistuminen 100 % ja niiden hyväksytty suoritus.
Lopputentti (painotus loppuarvosanasta 75%), jossa viljelybiologian osuus 70 % ja aiheeseen liittyvän tekniikan osuus 30 %.