Ruoka ja terveys

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KI15BRPT020
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Eromäki, Hillevi
Opettajatiimi: Eromäki, Hillevi ; Latva-Reinikka, Anu
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
BIOEL-2014   1-S   1.0   2014-09-01   2014-12-31  
BIOEL-2014   1-K   4.0   2015-01-02   2015-07-31  
PALVELUJ-2014   1-S   1.0   2014-09-01   2014-12-31  
PALVELUJ-2014   1-K   2.0   2015-01-02   2015-07-31  
PALVELUJ-2014   2-S   2.0   2015-08-01   2015-12-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa käyttää hyväkseen tietojaan ihmisen ravitsemuksesta sekä ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta kehittäessään ravitsemispalveluja ja elintarvikkeita. Hän osaa myös soveltaa sitä oman ruokavalionsa koostamiseen. Hän osaa tulkita suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja niiden toteuttamista käytännössä. Opiskelija osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä. Hän osaa arvioida ruokaa ottaen huomioon myös ravitsemustoksikologisen näkökulman.

Opiskelijan työmäärä

-135 h
(kontaktiopetus 30 %, harjoitustyöt 50 %, itsenäinen opiskelu 20 %)

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Sisältö

- ruoka ravintoaineiden lähteenä ja terveyteen vaikuttavana tekijänä
- ravitsemussuositukset
- suomalaisten ruoankäyttö ja eri-ikäisten ravitsemus
- tavallisimmat erityisruokavaliot
- ravitsemustoksikologia

Opiskelumateriaali

Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. VRNK . Saatavuus: http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/attachments/fi/vrn/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.2.pdf

Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. 2015. Ravitsemustaito. 1. painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy.

Aro, A. (toim.) 2012. Ravitsemustiede. Duodecim. Soveltuvin osin.

Korkeala, H. (toim) 2007. Elintarvikehygienia, ympäristöhygienia, elintarvike ja ympäristötoksikologia. Helsinki: WSOY Oppimateriaalit Oy. Soveltuvin osin.

- Muu jaksolla osoitettu materiaali.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

- Luennot, ryhmä- ja harjoitustyöt

Arviointikriteerit

5
Opiskelija osaa soveltaa tietoaan ihmisen ravitsemuksesta sekä ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta kehittäessään ravitsemispalveluja ja elintarvikkeita ja koostaessaan omaa ruokavaliotansa.
Hän osaa soveltaa suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja niiden toteuttamista käytännössä.
Opiskelija osaa vertailla ruokaa ravintoaineiden lähteenä ja toksikologisesta näkökulmasta.





3
Opiskelija osaa tulkita tietoaan ihmisen ravitsemuksesta sekä ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta kehittäessään ravitsemispalveluja ja elintarvikkeita ja koostaessaan omaa ruokavaliotansa.
Hän osaa tunnistaa suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja niiden toteuttamista käytännössä.
Opiskelija osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä ja hän osaa arvioida ruokaa toksikologisesta näkökulmasta.

1
Opiskelija osaa kaavamaisesti hyödyntää tietoaan ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta kehittäessään ravitsemispalveluja ja elintarvikkeita ja koostaessaan omaa ruokavaliotansa.
Hän osaa nimetä suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja toteuttaa niitä käytännössä.
Opiskelija osaa antaa esimerkkejä ruoasta ravintoaineiden lähteenä ja osaa nimetä ruokaan liittyviä toksikologisia riskejä.

Arviointimenetelmät

Tentit , tehtävät ja harjoitustyöt, osallistumisaktiivisuus.

Takaisin