Yksilön, perheen ja yhteisön terveydenhoitajatyö

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: THO5S18
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 18.0 op
Vastuuopettaja: Palo, Raija
Opettajatiimi: Toukola, Marja ; Vierre, Else ; Mäki-Kojola, Tiina
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
TH-2015   4-S   18.0   2018-08-01   2018-12-31  
TH-2016   4-S   18.0   2019-08-01   2019-12-31  

Osaamistavoitteet

Lasta odottavan perheen terveydenhoitajatyö:

Opiskelija osaa ohjata ja tukea asiakkaita parisuhteeseen ja perhesuunnitteluun liittyvissä asioissa. Hän osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida lasta odottavan perheen terveyden, hyvinvoinnin ja voimavarojen seurannan ja vahvistamisen yhteistyössä perheen kanssa. Opiskelija osaa arvioida odottavan äidin ja sikiön terveyttä ja tunnistaa raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskitekijät sekä ohjata hoitoon tarvittaessa. Hän osaa synnytyksen hoidon ja toimia äkillisessä synnytyksessä. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida vastasyntyneen lapsen ja hänen perheensä tuen tarvetta ja vahvistaa osallisuutta.

Lapsen, kouluikäisen ja nuoren terveydenhoitajatyö:

Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida lapsen, kouluikäisen ja nuoren kasvun ja kehityksen seurannan yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Hän osaa tukea lasta, kouluikäistä ja nuorta terveyttä edistäviin valintoihin. Opiskelija osaa kannustaa perhettä vanhemmuudessa ja terveellisten elintapojen edistämisessä. Hän osaa arvioida lapsen, kouluikäisen, nuoren ja hänen perheensä erityisen tuen ja jatkohoidon tarpeen. Opiskelija osaa ylläpitää ja edistää yhteistyössä perheiden ja eri sidosryhmien kanssa turvallista kasvuyhteisöä ja –ympäristöä.

Työikäisen terveydenhoitajatyö:


Opiskelija osaa selittää hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteet. Hän osaa arvioida työn, työyhteisöjen ja –ympäristöjen vaikutuksia terveyteen. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida tarvittavia toimenpide-ehdotuksia asiakkaiden (yksilö, perhe, ryhmä, työpaikka, työ- tai muu yhteisö) terveyden edistämiseksi. Hän osaa toimia toimia moniammatillisessa työyhteisössä ja moniammatillisissa ja –alaisissa verkostoissa. Hän osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida työikäisen, työpaikan ja –yhteisön terveyttä ja työkykyä ylläpitävää ja kuntouttavaa terveydenhoitajatyötä

Ikääntyneiden terveydenhoitajatyö:

Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida ikääntyneen terveyttä ja toimintakykyä vahvistavaa terveydenhoitajatyötä. Hän osaa arvioida ikääntyneen terveyteen, elinoloihin ja elämäntilanteeseen liittyviä palveluntarvetta lisääviä riskitekijöitä ja ohjata tarjolla olevien palvelujen käyttöön. Opiskelija osaa toimia yhteistyössä ikääntyneen ja hänen omaistensa/ läheistensä kanssa ja tehdä päätöksiä ikääntyneen terveyden edistämiseksi sekä arvokkaan elämän turvaamiseksi. Hän osaa toteuttaa kotona tapahtuvaa terveyden- ja sairaanhoitoa.

Opiskelijan työmäärä

Ilmoitetaan opintojakson toteutussuunnitelmassa

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Ei tarvita edeltäviä opintoja

Sisältö

Lasta odottavan perheen terveydenhoitajatyö:
Äitiyshuollon palvelujärjestelmä. Perhesuunnittelu, seksuaali- ja lisääntymisterveys. Perhevalmennus, vanhemmuuteen, äitiyteen, isyyteen ja parisuhteeseen tukeminen. Lasta odottavan ja lapsivuodeaikaisen äidin ja perheen terveystarkastukset, seulontatutkimukset, terveysneuvonta ja ohjaus. Raskauden riskitekijät ja niiden tunnistaminen sekä hoitoonohjaus, erityisen tuen ja seurannan tarve. Synnytyksen kulku, äkillinen synnytys ja jälkitarkastus. Varhainen vuorovaikutus ja tuki
Imetysohjaus.
Lapsen, kouluikäisen ja nuoren terveydenhoitajatyö:

Perhepalveluverkosto, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut. Lapsen, kouluikäisen ja nuoren terveystarkastukset, terveyden seurantamenetelmät ja arviointi. Voimavarojen tukeminen ja voimavarainen vanhemmuus, perhe-elämän taidot, vanhempien terveys ja hyvinvointi. Asiakkaiden osallisuuden vahvistaminen, osallistavat terveyden edistämisen työmenetelmät. Elintapaohjaus, varhainen puuttuminen ja huolen puheeksi otto (mm. mielenterveys, painonhallinta, päihteet, seksuaali- ja lisääntymisterveys, väkivalta). Erityisen tuen ja tutkimusten tarpeen varhainen tunnistaminen, pitkäaikaissairaan omahoidon tukeminen ja tarvittaessa jatkohoitoon ohjaaminen, lastensuojelu.Oppilas- ja opiskelijahuolto; turvallinen ja terveellinen koulu- ja opiskeluyhteisö ja –ympäristö


Työikäisen terveydenhoitajatyö:

Työterveyshuollon palvelujärjestelmä ja sen yhteydet sidosryhmiin. Työterveyshuoltoa ja työturvallisuutta koskeva keskeinen lainsäädäntö ja linjaukset, korvauskäytäntö. Työikäisen terveystarkastukset ja terveyden, työ- ja toimintakyvyn ylläpitäminen, edistäminen ja seuranta työuran eri vaiheissa (huomioiden työttömät). Hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteet, työelämätietoisuus. Työpaikkaselvityksiin pohjautuva työterveysyhteistyön suunnittelu, toteutus ja seuranta. Työkyvyn arviointi ja hallinta, varhainen tukeminen ja kuntouttava toiminta. Terveydellisten olosuhteiden arviointi; voimavaratekijöiden tunnistaminen, työympäristöjen ja -yhteisöjen terveydelliset altisteet, vaara- ja kuormitustekijät. Keskeiset työperäiset sairaudet ja ammattitaudit. Työsuojelu ja –ergonomia. Työelämän, työpaikkojen, työympäristöjen ja -yhteisöjen terveyden edistäminen ja työhyvinvoinnin seuranta eri toimijoiden yhteistyönä. Työterveyspainotteinen sairaanhoito/ avosairaanhoidon vastaanottotoiminta.

Ikääntyneiden terveydenhoitajatyö:

Kotihoito: kotipalvelu ja kotisairaanhoito. Ikääntyneen terveystarkastukset ja terveyden edistäminen, hoito- ja palvelusuunnitelma. Terveysneuvonnan erityispiirteet (mm. liikunta, ravitsemus, seksuaalisuus, uni, ikääntymiseen ja pitkäaikaissairauksiin liittyvä neuvonta). Voimavarojen ja toimintakyvyn tukeminen, varhainen tuki, osallisuuden ja vaikuttamisen mahdollisuuksien luominen. Hyvinvointiteknologian mahdollisuudet ja käyttö. Omaisten/läheisten tukeminen, haasteelliset asiakkaat mm. kaltoinkohtelu. Kuntouttava työote (mm. ennaltaehkäisevät, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista lisäävät vastaanotot, kotikäynnit).

Opiskelumateriaali

Äitiysneuvolaopas 2013. Suosituksia äitiysneuvolatoimintaan. THL 2013.

Laaja terveystarkastus : ohjeistus äitiys- ja lastenneuvolatoimintaan sekä kouluterveydenhuoltoon.
Hakulinen- Viitanen Tuovi, Hietanen-Peltola Marke, Wallin Mervi, Pelkonen Marjaana. THL 2012.

Kansallinen Imetysohjelma 2009-2012

Seulontatutkimukset ja yhteistyö äitiyshuollossa. Suositukset 1999. Oppaita 34. Stakes. stakes.fi.

Edistä, ehkäise, vaikuta : Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma 2014-2020
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-302-174-7

Nainen hoitotyön asiakkaana.

Hoitotyön suositus imetysohjauksesta HOTUS 2010.

Lastenneuvola lapsiperheiden tukena. Suuntaviivat lastenneuvolatoiminnan järjestä-misestä kunnille. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 13 / 2004, stm.fi ;
Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta
sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta. N:0 380. Saatavuus: www.finlex.fi

Mäki, Päivi & Wikström, Katja & Hakulinen-Viitanen, Tuovi & Laatikainen, Tiina (toim.): Terveystarkastukset lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Menetelmäkäsikirja. 2011 tai uudempi. THL. Juvenes Print.

Lapsi, perhe ja ruoka. Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 11/2004.

Kouluterveydenhuollon laatusuositus. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 8 / 2004, stm.fi. ; Opiskeluterveydenhuollon opas. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 12/2006, stm.fi.

Lyyra, T-M. & Pikkarainen, A. & Tiikkainen, P. (toim.) Vanheneminen ja terveys. 2007

Ajankohtainen oppimateriaali

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luento-opetus. Yhteistoiminnalliset menetelmät. Verkko-opetus.Työpaja- työskentelyt. Simulaatioharjoitukset. Opintokäynnit. Itsenäinen työskentely.

Arviointikriteerit

Arviointikriteerit kirjattu opintokokonaisuudessa Terveydenhoitajatyön syventävät opinnot loppuvaiheen opinnoissa

Arviointimenetelmät

Kokeet. Tehtävät.

Harjoittelu

Opintojakso sisältää harjoituksia ja teoriaopintoja

Takaisin