Maatalousyrityksen johtaminen

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01CMYL03
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Ryhänen, Matti
Opettajatiimi: Ryhänen, Matti
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
MAELINK-2014   3-K   5.0   2017-01-01   2017-07-31  
MAELINK-2015   3-S   5.0   2017-08-01   2017-12-31  
MAELINK-2016   3-S   5.0   2018-08-01   2018-12-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija sisäistää maatalousyrityksen liikkeenjohtamisen periaatteet.

Opiskelijan työmäärä

5*26,7 tuntia = 134 tuntia, josta 50 % on luokkatyöskentelyä ja 50 % ryhmien omatoimista oppimista.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Maatalousyrityksen liiketoiminnan perusteet

Sisältö

Maatalousyrittäminen; maatalousyrittämisen erityispiirteet; strateginen ja operatiivinen johtaminen; yrittäjän tehtävät (liikkeenjohdolliset ja tuotantotoiminnallisen johtamisen tehtävät); päätöksentekoprosessi; tulevaisuuden kehityssuuntien ennakointi.

Opiskelumateriaali

Kay, Edwards & Duffy 2008. Farm Management. McGraw-Hill (soveltuvin osin).
Olson 2004. Farm Management: Principles and Strategies. Blackwell Publishing Company. Iowa State Press. (soveltuvin osin).
Ryhänen & Laitila 2012. Yhteistyö ja resurssit maitotiloilla. Verkostomaisen yrittämisen lähtökohtia ja edellytyksiä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 59. s. 91–151.
Ryhänen & Nissinen (toim.) 2011. Kilpailukykyä maidontuotantoon. Toimintaympäristön tarkastelu ja ennakointi. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 8. s. 35–42 ja 58–74.
Ryhänen & Sipiläinen (toim.) 2016. Maatalousyrityksen johtaminen ja tuotannon suunnittelu. Opetusmoniste (soveltuvin osin).
Moodlessa opettajan tuottama ja kokoama materiaali.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Yhteistoiminnallinen oppiminen: Opiskelijat toimivat aktiivisessa vuorovaikutuksessa keskenään. Opettaja tukee, auttaa ja kannustaa. Jaettu asiantuntijuus on käytössä opettajan ja opiskelijoiden kesken. Opiskelijat ohjataan laatimaan itseään kiinnostavasta maatalous- tai maaseutuyrityksestä kirjallinen raportti, joka sisältää yritystoiminnan tiedot, toimintaympäristön kuvauksen, yrityksen ulkoiset ja sisäiset tekijät, strategian laadinnan, analysointia, tulkintaa ja johtopäätösten laadintaa.

Arviointikriteerit

Katso kohta arviointimenetelmät

Arviointimenetelmät

Ohjausta annetaan ja arviointia tehdään kirjallisen raportin laadinnan yhteydessä. Arviointi suoritetaan asteikolla hyväksyminen/korjaaminen. Arvioinnissa keskitytään siihen, miten hyvin opiskelija tuntee maatalousyrityksen johtamisen perusteet ja kykenee soveltamaan tietojaan käytäntöön. Lisäksi arvioidaan, miten hän kykenee hyödyntämään johtamisen apuvälineitä valitsemansa maatalousyrityksen johtamisessa sekä analysoimaan yrityksen toimintaympäristöä ja yrityksen toiminnan kehittämisedellytyksiä.

Lisätietoja

5 TKI-pistettä

Takaisin