Opiskelija osaa kuvailla säätö- ja automaatiolaitteiston yleisen ja eri maatalouskoneissa esiintyvien sovellusten toimintaperiaatteen, osaa nimetä laitteistojen keskeiset komponentit, tunnistaa niiden merkityksen ja osaa tehdä laitteistoihin keskeiset säätötoimenpiteet. Hän osaa selostaa satelliittipaikannuksen, täsmäviljelyn ja väylätekniikan keskeisen toimintaperiaatteen ja tuntee näiden merkityksen maatalousteknologian kehityksessä.
Opiskelijan työmäärä
Työmäärä on yhteensä 135 h, mistä
- luennot ja luentojen aikana tehtävät harjoitukset 65 h
- kehittämistehtävä ja muu itsenäinen opiskelu 70 h.
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Maatalousteknologian perusteet
Sisältö
- Säätötekniikan perusteet
- Säätölaitteiden toimintaperiaate ja keskeiset osat
- Maatalouskoneiden ja laitteiden koneautomaatioesimerkkejä
- Täsmäviljelyn tekniikka
- ISOBUS-väylätekniikka
Opiskelumateriaali
Tuure, V-M. & Suomi, P. 2008. Maatalouskoneiden viljelijää palveleva automaatio. Työtehoseuran tiedotteita 608. Luennoilla esitettävä ja jaettava materiaali
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
- Kontaktiopetus 50 %
- Oppimistehtävä ja muu itsenäinen työskentely 50 %
Arviointikriteerit
Taso 1: Opiskelija osaa kuvailla omin sanoin säätö- ja automaatiolaitteistojen yleisen toimintaperiaatteen ja osaa nimetä laitteistojen keskeiset komponentit. Hän osaa ohjekirjaa apuna käyttäen asettaa tarvittavat perussäädöt itselleen tutuimpiin maatalouskoneisiin. Hän osaa nimetä satelliittipaikannuksessa ja täsmäviljelyssä tarvittavat keskeiset laitteet ja osaa kuvailla laitteistojen toiminnan perusperiaatteen.
Taso 3: Opiskelija osaa alan terminologiaa käyttäen kuvailla säätö- ja automaatiolaitteistojen yleisen toimintaperiaatteen, osaa nimetä säätölaitteiston keskeiset komponentit ja osaa selostaa niiden merkityksen säätölaitteistossa. Hän osaa esitellä tärkeimpien maatalouskoneiden säätö- ja ohjauslaitteiden keskeiset komponentit ja osaa kuvailla laitteistojen toimintaperiaatteet sekä osaa ohjekirjaa käyttäen asettaa tilanteeseen sopivat säädöt ja perustella valintansa. Hän osaa selostaa satelliittipaikannuksessa ja täsmäviljelyssä käytettävien laitteiden keskeisen toimintaperiaatteen ja osaa ohjekirjaa apuna käyttäen hyödyntää laitteita.
Taso 5: Opiskelija osaa luetella erilaisia säätö- ja automaattolaitteistojen toimintatapoja, osaa luetella laitteiden keskeiset komponentit sekä perustella kunkin sopivuuden eri tilanteisiin. Hän osaa selostaa väylätekniikan keskeisen toimintaperiaatteen. Opiskelija osaa käyttää keskeisten maatalouskoneiden säätö- ja ohjauslaitteita joustavasti siten, että osaa perussäätöjen lisäksi muuttaa erilaisia parametreja sopeuttaakseen laitteen toiminnan tehokkaaseen työhön. Opiskelija osaa hyödyntää paikannusteknologiaa ja täsmäviljelylaitteistoja osana maatalouskoneita ja tuntee niiden merkityksen maatalousteknologian kehityksessä.
Arviointimenetelmät
- Aktiivinen osallistuminen opetukseen
- Hyväksytysti suoritetut oppimistehtävät ja tentti.