Julkiset, yksityiset ja yhteisölliset palvelut

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KF08ASP0420
Taso: AMK
Laajuus: 3.0 op
Vastuuopettaja: Kangasluoma, Elina
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
SOSALA-2013   1-S   3.0   2013-09-01   2013-12-31  
SOSALA-2014   1-S   3.0   2014-09-01   2014-12-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa jäsentää sosiaalista turvallisuutta tuottavat palvelut julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin tuottamien palvelujen kokonaisuutena. Opiskelija osaa nimetä eri palveluntuottajista muodostuvan hyvinvointia ja sosiaalista turvallisuutta tuottavan palvelujärjestelmän: sosiaali- ja terveyspalvelu- ja toimeentuloturvan toimijat. Opiskelija osaa selittää sosiaalivakuutuksen, sosiaalihuollon ja sosiaalipalveluiden roolit sosiaaliturvan kokonaisuudessa. Hän osaa arvioida niiden sisältöjä, laajuutta, toimintaperiaatteita ja toteuttamistapoja. Opiskelija osaa perustella eri palveluntuottajien tärkeyden ja osaa selittää toimijoiden välisen moniammatillisen yhteistyön osana toimivaa, hyvinvointia ja sosiaalista turvallisuutta tuottavaa hyvinvointiyhteiskunnan kokonaisuutta.

Opiskelijan työmäärä

78 h

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Opintojaksot "Suomalainen yhteiskunta ja talous", "Julkiset, yksityiset ja yhteisölliset palvelut" ja "Sosiaalilainsäädäntö" toteutetaan samanaikaisesti.

Sisältö

- Sosiaaliturvan kokonaisuus
- Sosiaalivakuutus
- Sosiaalihuolto ja sosiaalipalvelut
- Sosiaalihuollon toimintaperiaatteet
- Julkiset palvelut
- Yksityiset palvelut
- Kolmas sektori palveluiden tuottajana

Opiskelumateriaali

- Asuminen, opiskelu ja työskentely EU-maissa. Suomen kansalaiset ovat myös EU:n kansalaisia. EU:n kansalaisilla on tiettyjä lainsäädännössä määrättyjä oikeuksia. 2011. [Verkkosivu]Tietosivu, Infoblad nro 3. Helsinki: Eurooppatiedotus.
Saatavuus: http://tiny.cc/dxo14w

- Avain EU-käsitteisiin. 2012. [Verkkosivu] Helsinki: Erkkilä, Tero, Tiilikainen, Teija ja Eurooppatiedotus.
Saatavuus:http://tiny.cc/3yo14w

- Lapsi- ja perhepolitiikka Suomessa. STM esitteitä 2013:9.
e-kirja
Saatavuus: http://tiny.cc/euo14w

- Pessi, A.B. & Saari, J. Hyvien ihmisten maa. Auttaminen kilpailukyky-yhteiskunnassa. A Tutkimuksia 31. Helsinki: Diakonia-ammattikorkeakoulu. Myös verkkojulkaisuna.
Saatavuus: http://tiny.cc/x3l14w

- Sosiaalihuolto Suomessa. STM esitteitä 2006:11.
Saatavuus: http://tiny.cc/0do14w

-Sosiaali− ja terveydenhuollon lakisääteiset palvelut. STM esitteitä 2005:7.
Saatavuus: http://tiny.cc/vfo14w

- Suomen sosiaaliturvan pääpiirteet. STM esitteitä 2007:9.
Saatavuus: http://tiny.cc/0no14w

-Toikko, T. 2012. Sosiaalipalveluiden kehityssuunnat. Tampereen yliopistopaino Oy.
Saatavuus:http://tiny.cc/7oo14w

-Toimeentuloturva kehdosta keinutuoliin. STM esitteitä 2007:10.
Saatavuus:http://tiny.cc/jqo14w

- Lisäksi on suositeltavaa perehtyä Kelan ja STM:n englanninkielisiin sosiaaliturvaesitteisiin.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, ryhmätyöt ja mahdolliset vierailijat ja vierailut.

Arviointikriteerit

Taso 1-2:
Opiskelija osaa tunnistaa palvelujärjestelmän rakentuvan julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden palveluista. Opiskelija osaa määritellä hyvinvointia ja sosiaalista turvallisuutta tuottavia etuuksia kunkin toimijan osalta erikseen. Opiskelija osaa analysoida sosiaalivakuutuksen, sosiaalihuollon ja sosiaalipalveluiden merkitystä, rooleja, tehtäviä, toimintatapoja, laajuutta ja sisältöjä. Opiskelija osaa havaita ja nimetä järjestelmän kehittämiskohteita ja löytää niihin joitakin ratkaisuja. Opiskelija osaa selittää toimijoiden välisen moniammatillisen yhteistyön osana toimivaa, hyvinvointia ja sosiaalista turvallisuutta tuottavaa palvelukokonaisuutta.
Taso 3-4:
Opiskelija osaa selittää palvelujärjestelmän eri toimijoiden ja palveluiden merkitystä, rooleja, toimintatapoja ja tehtäviä. Opiskelija osaa vertailla eri sektoreiden vastuuta ja tehtäviä sosiaaliturvan kokonaisuudessa. Opiskelija osaa perustella toimijoiden välistä moniammatillista yhteistyötä ja sen merkitystä palvelujärjestelmän toimivuuden ja laadukkaan asiakaspalvelun näkökulmista.
Taso 5:
Opiskelija osaa perustella ja analysoida eri sektoreista ja tehtävistä rakentuvan sosiaaliturvan kokonaisuutta ja sosiaaliturvasta löytämiään kehittämiskohteita. Ratkaisuina kehittämiskohteisiin opiskelija osaa löytää luovia, erilaiset näkökulmat huomioivia ratkaisuja.

Arviointimenetelmät

Arviointi koostuu kehittämistehtävästä, kirjallisuus- ja luentomateriaalitentistä ja sitoutuvasta osallistumisesta luennoille, ryhmätöihin ja Järjestöpäivään.

Lisätietoja

Opintojaksot "Suomalainen yhteiskunta ja talous", "Julkiset, yksityiset ja yhteisölliset palvelut" ja "Sosiaalilainsäädäntö" toteutetaan samanaikaisesti bcd-ryhmissä. .

Takaisin