Rehut ja ruokinta

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01BKOTU11
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Rönkä, Teija
Opettajatiimi: Rönkä, Teija ; Palander, Samu ; Törmä, Juhani
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
MAELINK-2013   2-S   5.0   2014-09-01   2014-12-31  
MAELINK-2014   2-S   5.0   2015-08-01   2015-12-31  
MAELINK-2015   2-S   5.0   2016-08-01   2016-12-31  
MAELINK-2016   2-S   5.0   2017-08-01   2017-12-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee perusteet rehujen ravintoaineista ja ruoansulatuksen toiminnasta. Hän tulkitsee rehujen analysointitietoja, eläinten ruokintasuosituksia ja valmiita ruokintasuunnitelmia. Hän tuntee ruokinnansuunnittelun pääperiaatteet ja tavoitteet ja osaa arvioida ruokinnan onnistumista käytännössä. Hän osaa laskea rehuannoksen ravintoainesisällön ja sen koostumusta kuvaavia tunnuslukuja sekä tulkita näiden merkitystä. Hän osaa arvioida rehuannoksen komponenttien suhteellisen osuuden muutoksen vaikutusta ravintoaineiden saantiin ja rehuannoksen koostumukseen. Hän osaa laskea eläimen rehuntarpeen vuoden tai koko kasvatuskauden ajalle. Hän tuntee tuotantoeläinten ruokinnassa käytetyt teknologiset ratkaisut ja niiden vaikutuksen mahdollisiin rehuvalintoihin.

Opiskelijan työmäärä

Yhteensä 133 h. Työjärjestyksessä oleva opetus 70 h ja itsenäinen opiskelu 63 h. Monimuotokoulutuksessa työjärjestyksessä oleva opetus 35 h ja itsenäinen opiskelu 98 h.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Johdanto maatalouteen.

Sisältö

Ravintoaineet ja niiden kemian pääpiirteet; rehuanalytiikka ja rehuarvot; ruoansulatus; ruokinnansuunnittelu ja sen yhteys eläimen terveyteen ja hyvinvointiin; ruokinnan onnistumisen seurantakeinot; ruokintateknologia.

Opiskelumateriaali

Kyntäjä, J. ym. 2010. Lypsylehmän ruokinta. ProAgria keskusten liitto.
Siljander-Rasi ym. 2006. Sikojen ruokinta ja hoito.ProAgria Keskusten liitto.
Tauriainen, S. 2006. Naudanlihantuotanto. OPH.

Rehutaulukot ja ruokintasuositukset verkkopalvelu, Luke.
Saatavuus: https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Rehutaulukot
Muu opettajan osoittama materiaali.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot ja oppimistehtävät (osin ryhmäopetuksena).

Arviointikriteerit

Taso 1: Opiskelija osaa esittää erilaisten ruuansulatuskanavien rakenteen ja toiminnan pääpiirteittäin. Hän osaa nimetä ravintoaineet sekä tulkita rehujen analysointitietoja, ruokintasuosituksia ja valmiita ruokintasuunnitelmia. Hän osaa luetella keskeiset ruokinnan onnistumisen seurantakeinot. Hän osaa selittää tavallisimmat ruokintateknologiset ratkaisut.
Taso 3: Opiskelija osaa selittää eläimen ruuansulatuksen, ravintoaineiden kemian pääpiirteiden ja käytännön rehuvalintojen yhteyden. Hän osaa laskea rehuannoksen sisältämän ravintoaineiden määrän ja pitoisuudet sekä verrata niitä ruokintasuosituksiin ja muihin annettuihin ohjearvoihin. Hän osaa soveltaa valmiita ruokintasuunnitelmia käytäntöön. Hän osaa selittää, kuinka ruokinnan onnistumista voidaan seurata. Hän osaa selittää erilaisten ruokintateknisten ratkaisujen eroja.
Taso 5: Opiskelija osaa selittää ravitsemuksen biologista merkitystä eläimelle. Hän osaa suunnitella erilaisista rehukomponenteista koostuvia rehuannoksia ja laskea eläinten vuosittaisen tai koko kasvatuskauden rehuntarpeen. Hän osaa arvioida toteutetun ruokinnan onnistumista käytännössä. Hän osaa vertailla erilaisia ruokintateknisiä ratkaisuja ja arvioida niiden soveltuvuutta eri tilanteisiin.

Arviointimenetelmät

Aktiivinen osallistuminen, tentti ja hyväksytyt oppimistehtävät.

Takaisin