Hoitotyön auttamismenetelmät

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KG09AIHE222
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 7.0 op
Vastuuopettaja: Palo, Raija
Opettajatiimi: Toukola, Marja ; Vierre, Else ; Knuuttila, Tarja ; Ahola, Liisa ; Kuhalampi, Katriina ; Katajamäki, Leena
Opetuskieli: Suomi

Osaamistavoitteet

KLIININEN OSAAMINEN

Opiskelija osaa muodostaa kokonaiskuvan ihmisen tarpeista. Opiskelija osaa toimia keskeisten hoitotyön auttamis- ja tutkimusmenetelmien mukaisesti. Opiskelija osaa toimia aseptisen työskentelyn periaatteiden pohjalta. Opiskelija osaa valmistella ja ohjata potilasta tavallisimpiin laboratorio- ja radiologisiin tutkimuksiin.

TERVEYDEN EDISTÄMISOSAAMINEN

Opiskelija osaa toimia kuntouttavan hoitotyön periaatteiden mukaisesti. Opiskelija osaa ohjata potilasta ymmärtämään ja hoitamaan terveyteensä vaikuttavia asioita eri elämisen toimintojen alueilla.

PÄÄTÖKSENTEKO-OSAAMINEN

Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida potilaan hoitotyötä. Opiskelija osaa viestiä suullisesti ja kirjallisesti. Opiskelija osaa kuvata potilaan hoitotyön suunnitelman eri vaiheet. Opiskelija osaa laatia hoitotyön suunnitelman ja noudattaa rakenteisen kirjaamisen suositusten mukaista kirjaamiskäytäntöä. Opiskelija osaa suunnitelmallisesti dokumentoida, raportoida ja seurata asiakas-/potilastietoa sekä käyttää niihin tietoteknologiaa ja tietoverkkoja.

HOITOTYÖN ASIAKKUUSOSAAMINEN

Opiskelija osaa valita ja perustella tutkitun tiedon avulla hoitotyön auttamismenetelmän valintaa sekä toteuttaa hoitotyön auttamismenetelmät asiakaslähtöisesti. Opiskelija osaa toimia asiakas-/potilaslähtöisesti vaihtelevissa tilanteissa, arvioida ja kehittää asiakastoimintaansa. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida saattohoitovaiheessa olevan potilaan ja hänen läheistensä hoitotyön.

KANSAINVÄLISTYMISOSAAMINEN

Opiskelija tunnistaa kansainvälisyyden mukanaan tuomia haasteita hoitotyössä.

Opiskelijan työmäärä

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Sisältö

Turvallisuus hoitotyössä: infektioiden torjunta, radiologisten tutkimusten perusteet, selviytyminen. Kanssakäyminen hoitotyössä: aistitoiminta, sukupuolisuuden ilmaiseminen. Hengitys ja verenkierto: arviointi, häiriöt ja auttamismenetelmät, tavallisimmat verinäytteet, kehon lämmöstä huolehtiminen. Ravitsemus ja nestetasapaino: ravitsemustilanarviointi, perusravitsemus, ravitsemustilan häiriöt ja auttamismenetelmät, nestetasapaino. Erittäminen: arviointi, häiriöt, ja auttamismenetelmät, tavallisimmat virtsa- ja ulostenäytteet. Puhtaudesta ja pukeutumisesta huolehtiminen: kudoseheys. Aktiviteetti: liikkumisen arviointi, potilaan auttaminen liikkumisessa, kuntouttava työote, nukkuminen, työskenteleminen, harrastaminen,leikkiminen. Kuolevan ja kuolleen hoitotyö ja omaisten tukeminen. Hoitotyön kirjaamisen toimintatavat ja rakenteinen kirjaaminen. Kansainvälisyys hoitotyössä.

Opiskelumateriaali

Kassara, H.& al. 2004. Hoitotyön osaaminen. WSOY.

Haglund, B. & al. 2007. Ihmisen ravitsemus. 9. painos. WSOY. (sov.osin).

Iivanainen, A. & Syväoja, P. 2009 Hoida ja kirjaa. Helsinki:Tammi.

Berman, A., Snyder, J.S., Kozier, B. & Erb, G. 2002. Fundamentals of Nursing Concepts, Process and Practice. 8. edition (soveltuvin osin)

Ajankohtainen opiskelumateriaali.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luento-opetus, laboraatio-opetus, ryhmätyöt, yhteistoiminnallinen oppiminen, harjoitukset, itsenäinen opiskelu

Arviointikriteerit

Arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa.

Arviointimenetelmät

Aktiivinen ja säännöllinen läsnäolo ja osallistuminen tunneille ja opintokäynneille. Tehtävät, kokeet.

Lisätietoja

T&K opintopisteitä 2 op

Takaisin