Kotieläintuotannon perustiedot ja taidot

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KA01BKOTU02
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 6.0 op
Vastuuopettaja: Tiainen, Juha
Opettajatiimi: Rönkä, Teija
Opetuskieli: Suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija saa yleiskäsityksen suomalaisesta kotieläintuotannosta. Hän oppii tuntemaan alan keskeiset käsitteet. Hän on selvillä yleisistä toimintatavoista, elintarviketurvallisuuden periaatteista sekä kotieläintiloja koskevista keskeisistä lakisääteisistä velvoitteista. Hän saa perusvalmiuksia eläinten hoitotöiden suorittamiseen maatilaharjoittelua varten.

Opiskelijan työmäärä

Yhteensä 160 h: työjärjestyksessä olevaa opiskelua 97 h, itsenäistä opiskelua 53 h. Monimuotokoulutuksessa työjärjestyksessä olevaa opiskelua 42 h, itsenäistä opiskelua 118 h.

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Sisältö

Yleiskatsaus suomalaisesta kotieläintuotannosta, tavallisimpien kotieläinten tuotantokierrot sekä ruokinta ja hoito tuotantokauden eri vaiheissa, erilaiset tuotantorakennukset ja niiden olosuhteiden seuranta, tärkeimpien rehujen ominaisuudet ja ruokinnan suunnittelun perusteet, eläimen terveydentilan seuranta, tuotantohygienia ja tarttuvien tautien ennaltaehkäisy, kotieläintuotteiden laatu, kotieläinjalostuksen perusteet, eläinten pitoa koskevat keskeiset säädökset.

Opiskelumateriaali

Soveltuvin osin esimerkiksi seuraavat teokset: Alasuutari, S., Manni, K. & Rautala H.2010. Lypsylehmän ruokinta ja hoito; Christiansen, J.P. 2005. The basics of pig production; Jamieson, A. 2010. Nötkött; Marcussen , D. & Krog Laursen, A. 2008. The basics of dairy cattle production; Nilsson, M. 2009. Mjölkkor; Sikaopas. 2008 . (toim. Faba-jalostus ja Karelia-hybrid); Tauriainen, S. (toim). 2006. Naudanlihantuotanto.
Keskeiset internet sivut: http://www.evira.fi/portal/fi/evira/, http://www.ett.fi/,https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Rehutaulukot
Muu opettajan osoittama materiaali.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot ja ohjatut harjoitustehtävät 65 h, ryhmäopetus kotieläintiloissa 42 h, itsenäinen opiskelu (osin verkkotuettuna) 53 h. Monimuotokoulutuksessa luennot 30 h, harjoitukset 6 h, ryhmäopetus kotieläintiloissa 6h, itsenäinen opiskelu 8osin verkkotuettuna) 118 h.

Arviointikriteerit

Taso 1: Opiskelija osaa nimetä suomalaisen kotieläintuotannon tärkeimmät tuotannonalat. Hän osaa esittää tavallisimpien tuotantoeläinten tuotantokierron sekä luetella eri tuotannonvaiheiden tärkeimmät työtehtävät. Opiskelija osaa tulkita rehujen analysointitietoja, ruokintasuosituksia ja valmiita ruokintasuunnitelmia. Opiskelija osaa nimetä tarttuvien eläintautien tärkeimmät ennaltaehkäisykeinot ja kotieläintuotteiden hygieeniseen laatuun vaikuttavat tekijät. Opiskelija osaa löytää tietoa keskeisestä eläintenpitoa ja hoitoa koskevasta lainsäädännöstä. Opiskelija osaa selittää tuotantoeläinten tavallisimmat lisääntymis- ja jalostusmenetelmät. Hän on osallistunut ryhmäharjoituksiin kotieläintiloissa.
Taso 3:Opiskelija osaa esittää yhteenvedon suomalaisen kotieläintuotannon laajuudesta. Hän osaa selittää tavallisimpien tuotantoeläinten tuotantokierron eri vaiheet ja eläinten hoidon pääperiaatteet. Hän osaa verrata rehuannoksen sisältämää ravintoaineiden määrää ja koostumusta ruokintasuosituksiin. Opiskelija osaa tehdä yhteenvedon eläinten pitoon vaikuttavien säädösten keskeisestä sisällöstä. Opiskelija osaa selittää tuotantoeläinten hoidon ja elintarviketurvallisuuden väliset perusyhteydet. Hän osaa luetella eläinten keskeiset jalostustavoitteet ja selittää, miten kerätään tiedot eläinten jalostusvalintaa varten. Hän on osallistunut ryhmäharjoituksiin kotieläintiloissa.
Taso 5: Opiskelija osaa vertailla kotieläintuotannon eri tuotannonalojen laajuutta ja kehitystä. Hän osaa esitellä tavallisimpien tuotantoeläinten tuotantokierrot ja soveltaa tietoja tuotannonsuunnitteluun. Hän osaa laskea eläinten vuosittaisen rehuntarpeen. Hän osaa vertailla keskeisten eläinten pitoon vaikuttavien säädösten sisältöä käytännön eläinten pitokäytänteisiin ja olosuhteisiin. Hän osaa arvioida hoitokäytänteiden ja tuotantoympäristön yhteyttä eläinten terveydentilaan ja tuotteiden laatuun. Hän osaa selittää eläinten jalostusvalinnan periaatteet. Hän on osallistunut ryhmäharjoituksiin kotieläintiloissa.

Arviointimenetelmät

Osallistuminen opetukseen, kirjalliset tehtävät, kirjallinen kuulustelu

Harjoittelu

None

Takaisin