BIOELBIOEL
Â
|
2015-2016 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yleiset kompetenssit |
Ammatilliset kompetenssit |
Alku |
2015-S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Y1
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
Y2
Eettinen osaaminen
- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen |
Y3
Työyhteisöosaaminen
- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen |
Y4
Innovaatio-osaaminen
- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja |
Y5
Kansainvälistymisosaaminen
- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kielitaidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia |
Y6
Yrittäjyysosaaminen
- ymmärtää yrityksen toiminnan ja liiketoimintaympäristön vuorovaikutuksen sekä omaksuu yrittäjyyden ja yrittäjämäisen tavan toimia ymmärtää kannattavan yritystoiminnan perusteet
- osaa analysoida yrityksen toimintaa ja riskejä |
Y7
Laadunhallintaosaaminen
- opiskelija tuntee alalle tyypilliset laatujärjestelmät
- opiskelija ymmärtää laatuajattelun ja laatujärjestelmien vaatimukset |
031
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
032
Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot
- hallitsee bio- ja elintarvikeprosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset niille
- ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
- prosessitekniikka
- bio- ja elintarvikeprosessit
- tuotantojärjestelmät |
033
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
034
Teknistaloudellinen osaaminen
- pyrkii markkinalähtöiseen kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
- ymmärtää alan tuotantotaloudelliset ominaispiirteet esim. päivittäistavaratuotannossa
- markkinaorientoituminen |
035
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet
- omaa alan vaatimat kemian ja biokemian tiedot ja taidot
- matematiikan ja fysiikan valmiudet
- kemian ja biokemian valmiudet
- tietotekniset taidot |
036
Esimiestaidot
- osaa toimia työnjohtotehtävissä |
|
|
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, 240 op |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 OP |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Opiskeluvuosi --> |
1. |
 2. |
 3. |
4. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Semester --> |
S |
K |
S |
K |
S |
K |
S |
K |
|
Yht. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yearly load --> |
66 |
|
69 |
|
65 |
|
40 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koodi |
Opintokokonaisuus |
30 |
36 |
34 |
35 |
30 |
35 |
25 |
15 |
|
240 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YPO |
KAIKILLE YHTEISET PERUSOPINNOT |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YPOA |
Osaajaksi kehittyminen |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YPO1A2 |
Opiskelu- ja työelämäosaamisen kehittyminen |
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
x
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
x |
x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YPO2A2 |
Kansainväliseksi osaajaksi kehittyminen |
1 |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
x |
x |
|
|
 x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YPO3A3 |
Viestintätaidot |
3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
 x |
x |
 x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YPO4A3 |
Tieto- ja viestintätekniikka |
3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
 x |
|
 x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YPOB |
Liiketoiminta- ja yrittäjyysosaaminen |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YPO1B3 |
Yritystoiminta ja yrittäjyys |
|
|
3 |
|
|
|
|
|
|
3 |
|
 x |
 x |
x |
|
 x |
 x |
|
|
|
|
|
|
|
|
YPO2B2 |
Liiketoimintaosaamisen perusteet |
|
|
2 |
|
|
|
|
|
|
2 |
|
x |
 x |
 x |
 x |
|
 x |
 x |
|
|
|
|
|
|
|
YPOC |
Tutkimus- ja projektiosaaminen |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YPO1C2 |
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet |
|
|
|
2 |
|
|
|
|
|
2 |
|
 x |
 x |
 x |
 x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YPO2C3 |
Projektitoiminnan perusteet |
|
|
|
3 |
|
|
|
|
|
3 |
|
 x |
 x |
x |
 x |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YELYP |
YHTEISET PERUSOPINNOT |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
47 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KA03AVIVA |
Viestintävalmiudet |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YELVIEST02 |
Työelämän viestintä |
|
|
2 |
|
|
|
|
|
|
2 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YELRUOTS03 |
Ruotsi |
|
3 |
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
X
Työyhteisöosaaminen
- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen |
|
X
Kansainvälistymisosaaminen
- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kielitaidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YELENGLI05 |
Englanti |
3 |
2 |
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
X
Työyhteisöosaaminen
- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen |
|
X
Kansainvälistymisosaaminen
- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kielitaidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KA03ALUVA |
Luonnontieteelliset valmiudet |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
22 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KC03MAT105 |
Matematiikka |
5 |
5 |
|
|
|
|
|
|
|
10 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X
Teknistaloudellinen osaaminen
- pyrkii markkinalähtöiseen kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
- ymmärtää alan tuotantotaloudelliset ominaispiirteet esim. päivittäistavaratuotannossa
- markkinaorientoituminen |
X
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet
- omaa alan vaatimat kemian ja biokemian tiedot ja taidot
- matematiikan ja fysiikan valmiudet
- kemian ja biokemian valmiudet
- tietotekniset taidot |
|
|
KC03FYSI10 |
Fysiikka |
|
5 |
5 |
|
|
|
|
|
|
10 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X
Teknistaloudellinen osaaminen
- pyrkii markkinalähtöiseen kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
- ymmärtää alan tuotantotaloudelliset ominaispiirteet esim. päivittäistavaratuotannossa
- markkinaorientoituminen |
X
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet
- omaa alan vaatimat kemian ja biokemian tiedot ja taidot
- matematiikan ja fysiikan valmiudet
- kemian ja biokemian valmiudet
- tietotekniset taidot |
|
|
KC03MAVIE02 |
Matemaattinen viestintä |
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
|
|
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
|
|
|
|
KA03ARULI |
Ruokaketjun liiketoimintavalmiudet |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YELRYMAR05 |
Markkinoinnin suunnittelu ja toteutus ruokaketjussa |
|
|
|
5 |
|
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
X
Työyhteisöosaaminen
- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YELHJESM05 |
Henkilöstöjohtaminen ja esimiestyö ruokaketjussa |
|
|
5 |
|
|
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
X
Työyhteisöosaaminen
- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X
Esimiestaidot
- osaa toimia työnjohtotehtävissä |
|
KA03ATUKE |
Tutkimus- ja kehittämistyövalmiudet |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YELTUTKE05 |
Tutkimus- ja kehittämistyö |
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
X
Innovaatio-osaaminen
- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja |
|
|
|
|
X
Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot
- hallitsee bio- ja elintarvikeprosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset niille
- ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
- prosessitekniikka
- bio- ja elintarvikeprosessit
- tuotantojärjestelmät |
|
|
X
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet
- omaa alan vaatimat kemian ja biokemian tiedot ja taidot
- matematiikan ja fysiikan valmiudet
- kemian ja biokemian valmiudet
- tietotekniset taidot |
|
|
KC03BE20 |
YHTEISET AMMATTIOPINNOT |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
88 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KA03BLUAM |
Luonnontieteelliset ammattiopinnot |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
25 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KC03KEMI05 |
Kemia |
5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
|
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
|
X
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet
- omaa alan vaatimat kemian ja biokemian tiedot ja taidot
- matematiikan ja fysiikan valmiudet
- kemian ja biokemian valmiudet
- tietotekniset taidot |
|
|
KC03BE20112 |
Kemian laboratoriotyöt |
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
X
Laadunhallintaosaaminen
- opiskelija tuntee alalle tyypilliset laatujärjestelmät
- opiskelija ymmärtää laatuajattelun ja laatujärjestelmien vaatimukset |
|
|
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
|
X
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet
- omaa alan vaatimat kemian ja biokemian tiedot ja taidot
- matematiikan ja fysiikan valmiudet
- kemian ja biokemian valmiudet
- tietotekniset taidot |
|
|
YELETMBI05 |
Elintarviketurvallisuus ja mikrobiologia |
5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
X
Eettinen osaaminen
- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen |
|
|
|
|
X
Laadunhallintaosaaminen
- opiskelija tuntee alalle tyypilliset laatujärjestelmät
- opiskelija ymmärtää laatuajattelun ja laatujärjestelmien vaatimukset |
|
X
Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot
- hallitsee bio- ja elintarvikeprosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset niille
- ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
- prosessitekniikka
- bio- ja elintarvikeprosessit
- tuotantojärjestelmät |
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
|
|
|
|
KC03BE30051 |
Elintarvikekemia |
|
|
5 |
|
|
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
|
|
|
X
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet
- omaa alan vaatimat kemian ja biokemian tiedot ja taidot
- matematiikan ja fysiikan valmiudet
- kemian ja biokemian valmiudet
- tietotekniset taidot |
|
|
KC03BKPR05 |
Biokemia ja -prosessitekniikka |
|
|
|
5 |
|
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
X
Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot
- hallitsee bio- ja elintarvikeprosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset niille
- ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
- prosessitekniikka
- bio- ja elintarvikeprosessit
- tuotantojärjestelmät |
|
|
X
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet
- omaa alan vaatimat kemian ja biokemian tiedot ja taidot
- matematiikan ja fysiikan valmiudet
- kemian ja biokemian valmiudet
- tietotekniset taidot |
|
|
KA03BELTE |
Elintarviketeknologia |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
28 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KA03BELTE10 |
Johdanto bio- ja elintarviketekniikkaan |
2 |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
X
Eettinen osaaminen
- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen |
X
Työyhteisöosaaminen
- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen |
|
|
|
|
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
|
|
|
|
|
|
KI15BRPT023 |
Ruoka ja terveys |
1 |
2 |
2 |
|
|
|
|
|
|
5 |
|
x
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
x
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
x
Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot
- hallitsee bio- ja elintarvikeprosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset niille
- ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
- prosessitekniikka
- bio- ja elintarvikeprosessit
- tuotantojärjestelmät |
|
|
|
|
|
KC03PTLS05 |
Pakkaustekniikka ja lainsäädäntö |
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
|
|
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
|
|
|
|
KC03CE60214 |
Kasvikset ja marjavalmisteet |
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
X
Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot
- hallitsee bio- ja elintarvikeprosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset niille
- ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
- prosessitekniikka
- bio- ja elintarvikeprosessit
- tuotantojärjestelmät |
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
|
|
|
|
KC03CE60140 |
Lihateknologia 1 |
|
|
|
5 |
|
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
X
Eettinen osaaminen
- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen |
|
|
|
|
|
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
|
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
|
|
|
|
YELBRPROJ01 |
Tuotekehitysprojekti |
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
X
Innovaatio-osaaminen
- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja |
|
|
|
|
|
|
X
Teknistaloudellinen osaaminen
- pyrkii markkinalähtöiseen kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
- ymmärtää alan tuotantotaloudelliset ominaispiirteet esim. päivittäistavaratuotannossa
- markkinaorientoituminen |
|
|
|
KA03BPRTE |
Prosessitekniikka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
25 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KA03BPRTE10 |
Virtaus- ja lämmönsiirtotekniikka |
|
|
5 |
|
|
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
X
Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot
- hallitsee bio- ja elintarvikeprosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset niille
- ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
- prosessitekniikka
- bio- ja elintarvikeprosessit
- tuotantojärjestelmät |
|
|
X
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet
- omaa alan vaatimat kemian ja biokemian tiedot ja taidot
- matematiikan ja fysiikan valmiudet
- kemian ja biokemian valmiudet
- tietotekniset taidot |
|
|
KC03BAUT05 |
Automaatiotekniikka |
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
|
X
Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot
- hallitsee bio- ja elintarvikeprosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset niille
- ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
- prosessitekniikka
- bio- ja elintarvikeprosessit
- tuotantojärjestelmät |
|
X
Teknistaloudellinen osaaminen
- pyrkii markkinalähtöiseen kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
- ymmärtää alan tuotantotaloudelliset ominaispiirteet esim. päivittäistavaratuotannossa
- markkinaorientoituminen |
X
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet
- omaa alan vaatimat kemian ja biokemian tiedot ja taidot
- matematiikan ja fysiikan valmiudet
- kemian ja biokemian valmiudet
- tietotekniset taidot |
|
|
KC03BE30061 |
Elintarvikeprosessit |
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
|
X
Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot
- hallitsee bio- ja elintarvikeprosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset niille
- ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
- prosessitekniikka
- bio- ja elintarvikeprosessit
- tuotantojärjestelmät |
|
|
X
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet
- omaa alan vaatimat kemian ja biokemian tiedot ja taidot
- matematiikan ja fysiikan valmiudet
- kemian ja biokemian valmiudet
- tietotekniset taidot |
|
|
KC03TVHK05 |
Tuotantovälineiden hankinta ja käyttö |
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
X
Laadunhallintaosaaminen
- opiskelija tuntee alalle tyypilliset laatujärjestelmät
- opiskelija ymmärtää laatuajattelun ja laatujärjestelmien vaatimukset |
|
|
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
X
Teknistaloudellinen osaaminen
- pyrkii markkinalähtöiseen kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
- ymmärtää alan tuotantotaloudelliset ominaispiirteet esim. päivittäistavaratuotannossa
- markkinaorientoituminen |
|
|
|
KC03CE40323 |
Tuotantoprosessin suunnittelu |
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
X
Innovaatio-osaaminen
- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja |
|
|
|
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
|
|
X
Teknistaloudellinen osaaminen
- pyrkii markkinalähtöiseen kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
- ymmärtää alan tuotantotaloudelliset ominaispiirteet esim. päivittäistavaratuotannossa
- markkinaorientoituminen |
X
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet
- omaa alan vaatimat kemian ja biokemian tiedot ja taidot
- matematiikan ja fysiikan valmiudet
- kemian ja biokemian valmiudet
- tietotekniset taidot |
|
|
KA03BLITO |
Liiketoiminta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KC03TTAL05 |
Tuotantotalous |
|
|
5 |
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
|
|
X
Yrittäjyysosaaminen
- ymmärtää yrityksen toiminnan ja liiketoimintaympäristön vuorovaikutuksen sekä omaksuu yrittäjyyden ja yrittäjämäisen tavan toimia ymmärtää kannattavan yritystoiminnan perusteet
- osaa analysoida yrityksen toimintaa ja riskejä |
X
Laadunhallintaosaaminen
- opiskelija tuntee alalle tyypilliset laatujärjestelmät
- opiskelija ymmärtää laatuajattelun ja laatujärjestelmien vaatimukset |
|
|
|
X
Teknistaloudellinen osaaminen
- pyrkii markkinalähtöiseen kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
- ymmärtää alan tuotantotaloudelliset ominaispiirteet esim. päivittäistavaratuotannossa
- markkinaorientoituminen |
|
|
|
KC03TOIM05 |
Tilaus-toimitusketjun hallinta |
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
X
Innovaatio-osaaminen
- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja |
|
X
Yrittäjyysosaaminen
- ymmärtää yrityksen toiminnan ja liiketoimintaympäristön vuorovaikutuksen sekä omaksuu yrittäjyyden ja yrittäjämäisen tavan toimia ymmärtää kannattavan yritystoiminnan perusteet
- osaa analysoida yrityksen toimintaa ja riskejä |
|
|
|
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
|
|
|
|
KA03CVAO |
VALINNAISET AMMATTIOPINNOT |
|
|
|
15 |
5 |
|
10 |
|
|
30 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KA03CELOP |
Elintarviketeknologian opinnot |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KC03CE60164 |
Meijeriteknologia |
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
X
Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot
- hallitsee bio- ja elintarvikeprosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset niille
- ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
- prosessitekniikka
- bio- ja elintarvikeprosessit
- tuotantojärjestelmät |
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
|
|
|
|
KC03CE60192 |
Viljateknologia |
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
X
Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot
- hallitsee bio- ja elintarvikeprosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset niille
- ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
- prosessitekniikka
- bio- ja elintarvikeprosessit
- tuotantojärjestelmät |
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
|
|
|
|
KC03CETK05 |
Elintarviketeknologian työkurssi |
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
X
Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot
- hallitsee bio- ja elintarvikeprosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset niille
- ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
- prosessitekniikka
- bio- ja elintarvikeprosessit
- tuotantojärjestelmät |
|
|
|
|
|
KC03CE60215 |
Elintarviketeknologian projektiopinnot |
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
15 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
X
Eettinen osaaminen
- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen |
X
Työyhteisöosaaminen
- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen |
|
|
X
Yrittäjyysosaaminen
- ymmärtää yrityksen toiminnan ja liiketoimintaympäristön vuorovaikutuksen sekä omaksuu yrittäjyyden ja yrittäjämäisen tavan toimia ymmärtää kannattavan yritystoiminnan perusteet
- osaa analysoida yrityksen toimintaa ja riskejä |
X
Laadunhallintaosaaminen
- opiskelija tuntee alalle tyypilliset laatujärjestelmät
- opiskelija ymmärtää laatuajattelun ja laatujärjestelmien vaatimukset |
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
X
Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot
- hallitsee bio- ja elintarvikeprosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset niille
- ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
- prosessitekniikka
- bio- ja elintarvikeprosessit
- tuotantojärjestelmät |
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
X
Teknistaloudellinen osaaminen
- pyrkii markkinalähtöiseen kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
- ymmärtää alan tuotantotaloudelliset ominaispiirteet esim. päivittäistavaratuotannossa
- markkinaorientoituminen |
X
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet
- omaa alan vaatimat kemian ja biokemian tiedot ja taidot
- matematiikan ja fysiikan valmiudet
- kemian ja biokemian valmiudet
- tietotekniset taidot |
X
Esimiestaidot
- osaa toimia työnjohtotehtävissä |
|
KA03CLIVA |
Liha- ja valmisruokateknologian opinnot |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KC03CE60150 |
Lihateknologia 2 |
|
|
|
|
5 |
|
|
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
|
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
|
|
|
|
KC03CE60143 |
Lihateknologia 3 |
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
|
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
|
|
|
|
KC03CE60144 |
Valmisruokateknologia |
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
5 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
|
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
|
|
|
|
KC03CE60146 |
Lihateknologian projektiopinnot |
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
15 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
X
Eettinen osaaminen
- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen |
X
Työyhteisöosaaminen
- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen |
|
|
X
Yrittäjyysosaaminen
- ymmärtää yrityksen toiminnan ja liiketoimintaympäristön vuorovaikutuksen sekä omaksuu yrittäjyyden ja yrittäjämäisen tavan toimia ymmärtää kannattavan yritystoiminnan perusteet
- osaa analysoida yrityksen toimintaa ja riskejä |
X
Laadunhallintaosaaminen
- opiskelija tuntee alalle tyypilliset laatujärjestelmät
- opiskelija ymmärtää laatuajattelun ja laatujärjestelmien vaatimukset |
X
Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
X
Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot
- hallitsee bio- ja elintarvikeprosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset niille
- ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
- prosessitekniikka
- bio- ja elintarvikeprosessit
- tuotantojärjestelmät |
X
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
X
Teknistaloudellinen osaaminen
- pyrkii markkinalähtöiseen kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
- ymmärtää alan tuotantotaloudelliset ominaispiirteet esim. päivittäistavaratuotannossa
- markkinaorientoituminen |
X
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet
- omaa alan vaatimat kemian ja biokemian tiedot ja taidot
- matematiikan ja fysiikan valmiudet
- kemian ja biokemian valmiudet
- tietotekniset taidot |
X
Esimiestaidot
- osaa toimia työnjohtotehtävissä |
|
KC03EE20 |
HARJOITTELU |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
30 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KC03ER00 |
Harjoittelu |
|
|
|
|
|
30 |
|
|
|
30 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KC03FE80 |
OPINNÄYTETYÖ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KC00F99999 |
Opinnäytetyö |
|
|
|
|
|
|
|
15 |
|
15 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KC009990 |
Kypsyysnäyte |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KC03DE90 |
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT |
|
5 |
|
|
|
5 |
|
|
|
10 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KC03CE40240 |
Robotiikka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4 |
|
X
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
X
Teknistaloudellinen osaaminen
- pyrkii markkinalähtöiseen kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
- ymmärtää alan tuotantotaloudelliset ominaispiirteet esim. päivittäistavaratuotannossa
- markkinaorientoituminen |
|
|
|
Opetussuunnitelman kuvaukset
|
Koulutusohjelma |
BIOEL Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka |
 |
|
Vuositeemat |
|
Kompetenssit |
Y1 Oppimisen taidot |
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta |
Y2 Eettinen osaaminen |
- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen |
Y3 Työyhteisöosaaminen |
- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen |
Y4 Innovaatio-osaaminen |
- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja |
Y5 Kansainvälistymisosaaminen |
- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kielitaidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia |
Y6 Yrittäjyysosaaminen |
- ymmärtää yrityksen toiminnan ja liiketoimintaympäristön vuorovaikutuksen sekä omaksuu yrittäjyyden ja yrittäjämäisen tavan toimia ymmärtää kannattavan yritystoiminnan perusteet
- osaa analysoida yrityksen toimintaa ja riskejä |
Y7 Laadunhallintaosaaminen |
- opiskelija tuntee alalle tyypilliset laatujärjestelmät
- opiskelija ymmärtää laatuajattelun ja laatujärjestelmien vaatimukset |
031 Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta |
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet
- ymmärtää miten elävä solu toimii |
032 Bioprosessien hallinta |
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot
- hallitsee bio- ja elintarvikeprosessit ja tuntee prosessoitavien materiaalien asettamat erityisvaatimukset niille
- ymmärtää tuotantojärjestelmät kokonaisuuksina
- prosessitekniikka
- bio- ja elintarvikeprosessit
- tuotantojärjestelmät |
033 Turvallisuus- ja laatuosaaminen |
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät
- ymmärtää laatutyön merkityksen tuotannolle ja tuotteille
- tuntee alaan liittyvän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä esim. omavalvonnassa
- hygienia
- lainsäädäntö
- laatutyö |
034 Teknistaloudellinen osaaminen |
- pyrkii markkinalähtöiseen kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
- ymmärtää alan tuotantotaloudelliset ominaispiirteet esim. päivittäistavaratuotannossa
- markkinaorientoituminen |
035 Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen |
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet
- omaa alan vaatimat kemian ja biokemian tiedot ja taidot
- matematiikan ja fysiikan valmiudet
- kemian ja biokemian valmiudet
- tietotekniset taidot |
036 Esimiestaidot |
- osaa toimia työnjohtotehtävissä |