Elintarvikeprosessit
Rakennetyyppi: | Opintojakso |
Koodi: | KC03BE30061 |
Tyyppi: | Pakollinen |
---|
Taso: | AMK |
Laajuus: | 5.0 op |
Vastuuopettaja: | Alarinta, Jarmo |
---|
Opettajatiimi: | Pasto, Matti-Pekka |
Opetuskieli: | Suomi |
Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi
Opetussuunnitelma   | Lukukausi   | Laajuus   | Kauden alkupvm.   | Kauden loppupvm. |
BIOEL-2013   |
2-S   |
5.0   |
2014-09-01   |
2014-12-31   |
BIOEL-2014   |
2-S   |
5.0   |
2015-08-01   |
2015-12-31   |
BIOEL-2015   |
3-S   |
5.0   |
2017-08-01   |
2017-12-31   |
BIOEL-2016   |
3-S   |
5.0   |
2018-08-01   |
2018-12-31   |
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa nimetä elintarviketeollisuuden keskeisimmät prosessit
- osaa arvioida elintarvikkeiden säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä
- osaa kehittää elintarvikkeiden säilyvyyden parantamista teollisten prosessien avulla.
Opiskelijan työmäärä
Työmäärä yhteensä: 130 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 40 h
Laboratorioharjoitukset: 24 h
Itsenäistä opiskelua: 66 h
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Elintarviketeknologian perusteet
Elintarviketurvallisuus ja mikrobiologia
Sisältö
Lämpötilariippumattomat prosessit
- raaka-aineiden esikäsitelyprosessit
- hienonnus
- sekoitus ja muotoilu
- erotusoperaatiot
- säteilytys
- high pressure
- minimal processing
Lämpökäsittelyprosessit
- ryöppäys
- pastörointi
- sterilointi
- haihdutus ja tislaus
- kuivaus
- extruusio
- kypsennys
- paisto
Energian poisto tuotteesta
- jäähdytys
- pakastus
- pakkauskuivaus
Jälkiprosessit
- päällystys
- pakkaaminen
Opiskelumateriaali
Fellows (2009). Food Processing Technology, 3. painos. Woodhead
Opettajan materiaali
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset, laboratoriotyöt (läsnäolo laboratoriotöissä pakollinen)
Arviointikriteerit
Tyydyttävä (1…2): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä vaativiin elintarvikeprosesseihin liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.
Hyvä (3…4): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät elintarvikeprosessien menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Kiitettävä (5): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee elintarvikeprosessien menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät
Opintojakson arvosana muodostuu kahdesta osiosta: tentti 80 % ja kokeellisten töiden raportointi 20 %. Kummatkin osiot on suoritettava hyväksyttävästi.
Harjoittelu
Ei
Takaisin