Elintarvikeprosessit

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: KC03BE30061
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Alarinta, Jarmo
Opettajatiimi: Pasto, Matti-Pekka
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
BIOEL-2013   2-S   5.0   2014-09-01   2014-12-31  
BIOEL-2014   2-S   5.0   2015-08-01   2015-12-31  
BIOEL-2015   3-S   5.0   2017-08-01   2017-12-31  
BIOEL-2016   3-S   5.0   2018-08-01   2018-12-31  

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa nimetä elintarviketeollisuuden keskeisimmät prosessit
- osaa arvioida elintarvikkeiden säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä
- osaa kehittää elintarvikkeiden säilyvyyden parantamista teollisten prosessien avulla.

Opiskelijan työmäärä

Työmäärä yhteensä: 130 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 40 h
Laboratorioharjoitukset: 24 h
Itsenäistä opiskelua: 66 h

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot

Elintarviketeknologian perusteet
Elintarviketurvallisuus ja mikrobiologia

Sisältö

Lämpötilariippumattomat prosessit
- raaka-aineiden esikäsitelyprosessit
- hienonnus
- sekoitus ja muotoilu
- erotusoperaatiot
- säteilytys
- high pressure
- minimal processing
Lämpökäsittelyprosessit
- ryöppäys
- pastörointi
- sterilointi
- haihdutus ja tislaus
- kuivaus
- extruusio
- kypsennys
- paisto
Energian poisto tuotteesta
- jäähdytys
- pakastus
- pakkauskuivaus
Jälkiprosessit
- päällystys
- pakkaaminen

Opiskelumateriaali

Fellows (2009). Food Processing Technology, 3. painos. Woodhead


Opettajan materiaali

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset, laboratoriotyöt (läsnäolo laboratoriotöissä pakollinen)

Arviointikriteerit

Tyydyttävä (1…2): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä vaativiin elintarvikeprosesseihin liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.

Hyvä (3…4): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät elintarvikeprosessien menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Kiitettävä (5): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee elintarvikeprosessien menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.

Arviointimenetelmät

Opintojakson arvosana muodostuu kahdesta osiosta: tentti 80 % ja kokeellisten töiden raportointi 20 %. Kummatkin osiot on suoritettava hyväksyttävästi.

Harjoittelu

Ei

Takaisin