Elintarviketurvallisuus ja mikrobiologia

Rakennetyyppi: Opintojakso
Koodi: YELETMBI05
Tyyppi: Pakollinen
Taso: AMK
Laajuus: 5.0 op
Vastuuopettaja: Maijala, Pekka
Opettajatiimi: Pasto, Matti-Pekka ; Maijala, Pekka ; Latva-Reinikka, Anu
Opetuskieli: Suomi

Opinnon toteutukset, suunniteltu opiskeluvuosi ja lukukausi

Opetussuunnitelma  Lukukausi  Laajuus  Kauden alkupvm.  Kauden loppupvm.
BIOEL-2014   1-S   5.0   2014-09-01   2014-12-31  
PALVELUJ-2014   1-S   5.0   2014-09-01   2014-12-31  
BIOEL-2015   1-S   5.0   2015-08-01   2015-12-31  
PALVELUJ-2015   1-S   5.0   2015-08-01   2015-12-31  
BIOEL-2016   1-S   5.0   2016-08-01   2016-12-31  
PALVELUJ-2016   1-S   5.0   2016-08-01   2016-12-31  

Osaamistavoitteet

Opiskelija tietää mikrobiologian ja hygienian osalta olennaisimmat elintarvikelainsäädännön kohdat. Opiskelija osaa suunnitella elintarvikkeiden turvallisen ja hygieenisen valmistuksen, arvioida ruokiin liittyvät riskit ja soveltaa puhtaanapidon perusteita sekä omavalvonnan periaatteita. Opiskelija osaa esitellä yleiset elintarvikealan mikrobit ja niiden elinehtoja sekä käyttää mikrobiologian käsitteistöä. Opiskelija osaa käyttää opiskelussaan kirjaston palveluita ja oman alansa tiedonlähteitä.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä
135 h, josta 35% kontaktiopetusta, 15% laboratoriotyöskentelyä ja 50% itsenäistä työskentelyä

Sisältö

• elintarvikehygienian perusteet ja viranomaisvelvoitteet
• puhtaanapidon perusteet
• mikrobiryhmät, niiden tärkeimmät ominaisuudet ja elinehdot
• laboratoriotyöskentely ja näytteiden käsittely
• Kirjasto- ja tietopalvelut SeAMK:ssa, oman alan tietokannat, verkkotiedonhaku, tiedon arviointi, käyttö ja soveltaminen

Opiskelumateriaali

Korkeala, H. toim. 2007. Elintarvikehygienia: ympäristöhygienia, elintarvike- ja ympäristötoksikologia. Helsinki.

Muu opiskelumateriaali ilmoitetaan opintojaksolla.

Opetusmuoto / Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitustehtävät, laboratorioharjoitukset

Arviointikriteerit

5 Opiskelija tuntee ja hallitsee kiitettävästi elintarvikehygienian ja mikrobiologian peruskäsitteet ja osaa soveltaa niitä monipuolisesti erilaisten ongelmien ratkaisemisessa.
3 Opiskelija tuntee ja hallitsee hyvin elintarvikehygienian ja mikrobiologian peruskäsitteet ja osaa soveltaa niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija osaa toimia turvallisesti ja elintarvikehygienia- ja omavalvontaohjeiden mukaisesti työssään ja pystyy esittämään tulokset selkeästi. Opiskelija pystyy hankkimaan tietoja elintarvikelainsäädännöstä ja osaa soveltaa niitä työssään.
1 Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin elintarvikehygienian ja mikrobiologian peruskäsitteet ja osaa käyttää niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija osaa toimia turvallisesti ja elintarvikehygienia- ja omavalvontaohjeiden mukaisesti t työssään. Opiskelija pystyy hankkimaan tietoja elintarvikelainsäädännöstä.

Arviointimenetelmät

Aktiivinen osallistuminen, kirjalliset tehtävät, tentti

Takaisin